ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ ΝΕΑ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ν.Υ. ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
 
ή δοκιμάστε την προηγμένη αναζήτηση 

Αναλυτική Αναζήτηση
Χρησιμοποιήστε την αναλυτική αναζήτηση με φίλτρα για καλύτερα στοχευμένα αποτελέσματα
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 267/2015 «Περί λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.)» (ΦΕΚ Α΄ 120/29.9.2015)

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 267/2015

«Περί λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.)»

(ΦΕΚ Α΄ 120/29.9.2015)

 

 Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 Έχουσα υπ’ όψει:

1. Τας διατάξεις των άρθρων 3 παρ. 1, 13 του Συντάγ­ματος.

2. Τας διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 4, 3, 4 περ. ε, 9, 36 παρ. 6, 42, 46 παρ. 2 και 47 παρ. 2 του Ν. 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» (Φ.Ε.Κ. Α΄ 146), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν υπό των διατάξεων του άρθρου 68 παρ. 1 του Ν. 4235/2014 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 32/11-02-2014).

3. Τας διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 1811/1988 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 231).

4. Την διάταξιν του άρθρου 1 παρ. 2 του υπ’ αριθ. 3/1977 Κανονισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος «Περί αρμο­διοτήτων, συνθέσεως και λειτουργίας του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Εκκλησίας της Ελλάδος» (Α΄ 273).

5. Την ανάγκην τροποποιήσεως διατάξεων τινων του υπ’ αριθ. 240/2013 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 32/06-11-2013) Κανονισμού και κωδικοποιήσεώς του επί σκοπώ βελτιώσεως των δομών της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικο­νομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

6. Την υπ' αριθ. ΣΤ΄/3/25.6.2015 πρότασιν της Δ.Ε. της Ε.Κ.Υ.Ο.

 7. Την από 25.8.2015 Απόφασιν της Δ.Ι.Σ.


ψηφίζει τον υπ’ αριθ. 267/2015 Κανονισμόν έχοντα ούτω:

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 267/2015

«Περί λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπη­ρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.)»

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α΄

Άρθρον 1

 

1. Η συσταθείσα, δια του υπ’ αριθ. 100/1998 Κανονισμού (Α΄ 261/20.11.1998), Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) αποτελεί υπηρεσία – οργανική μονάδα επιπέδου Γενικής Διευθύνσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, υποκειμένη εις τον ιεραρχικόν έλεγχον της Ιεράς Συνόδου.

2.  Η λειτουργία αυτής διέπεται υπό των Ιερών Κα­νόνων, των νόμων και δη και του Ν. 590/1977 και των Κανονισμών της Ιεράς Συνόδου.

3.  Η υπ’ αυτής ασκουμένη Διοίκησις και Διαχείρισις αποσκοπεί εις την προαγωγήν του πνευματικού έργου της Εκκλησίας, εις την διακονίαν του λαού της Ελλάδος και εις την κοινωνικήν προσφοράν και αλληλεγγύην.

4. α. Άπαντα τα κατά το άρθρον 8 του Ν. 4684/1930 (Α΄ 150) και τα εκτελεστικά του διατάγματα προσδιο­ρισθέντα ακίνητα της ρευστοποιητέας μοναστηριακής περιουσίας, τα οποία διοικεί και διαχειρίζεται η Εκκλη­σία της Ελλάδος δια της Ε.Κ.Υ.Ο., ως οιονεί καθολικός διάδοχος του «Οργανισμού Διοικήσεως Μοναστηριακής και Εκκλησιαστικής Περιουσίας» (Ο.Δ.Ε.Π.) - αργότερον μετονομασθέντος ως «Οργανισμός Διοικήσεως και Δι­αχειρίσεως της Εκκλησιαστική Περιουσίας» («ΟΔΔΕΠ») και ως «Οργανισμός Διοικήσεως της Εκκλησιαστικής Περιουσίας» (ΟΔΕΠ) - από της ημερομηνίας καταργή­σεως του τελευταίου (13.10.1988) εξακολουθούν να απο­τελούν ρευστοποιητέαν περιουσίαν των Ιερών Μονών πού έχουν την κυριότητά των, αμέσως ταγμένην δια την εξυπηρέτησιν αφ' ενός μεν των δημοσίων σκοπών, οι οποίοι ωρίσθησαν δια του Ν. 4684/1930 (Α΄ 150), ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και αφ' ετέρου των σκο­πών πού προβλέπονται εις τον παρόντα Κανονισμόν να θεραπεύσουν οι πόροι της Εκκλησίας της Ελλάδος.

β. Άπασαι αι χρηματικαί αξιώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, τας οποίας διαχειρίζεται η Ε.Κ.Υ.Ο., οιασδή­ποτε μορφής (όπως παρακαταθέσεις χρημάτων εις πιστωτικά ιδρύματα, αξιογραφικοί ή παραξιογραφικοί τίτλοι, απαιτήσεις εκ συμβάσεων κ.λπ.), ακόμη και εάν προέρχωνται αιτιωδώς από εννόμους σχέσεις ιδιωτικού δικαίου (π.χ. τραπεζικάς συναλλαγάς, μισθώσεις ακι­νήτων), τάσσονται προς άμεσον εξυπηρέτησιν ειδικού δημοσίου σκοπού, ήτοι α) δια την άμεσον αρωγήν και οικονομικήν υποστήριξιν των υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος, β) την επιχορήγησιν των εποπτευομένων νομικών προσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος, γ) την επιχορήγησιν των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων του άρθρου 1 παρ. 4 του Ν. 590/1977 και δ) την προαγωγήν του αγιαστικού, θρησκευτικού, εκκλησιαστικού πνευματικού έργου και φιλανθρωπικών, μορφωτικών και εν γένει φιλοκοινωνικών σκοπών του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

γ. άπασαι αι αρμοδιότητες της Εκκλησίας της Ελλά­δος περί την διοίκησιν και διαχείρισιν της ρευστοποιητέας περιουσίας τελούν υπό τους όρους του άρθρου 20 του Ν. 4684/1930 περί του Ο.Δ.Ε.Π., τον οποίον διεδέχθη από της καταργήσεώς του η Εκκλησία της Ελλάδος.

 

Άρθρον 2

 

1. Εις την αρμοδιότητα της Ε.Κ.Υ.Ο., ως Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανήκει :

α. η διοίκησις, διαχείρισις και δικαστική και εξώδικος εκπροσώπησις της προσδιορισθείσης [κατά το άρθρον 8 του Ν. 4684/1930 (Α΄ 150) και τα εις εκτέλεσιν του σχετικά Προεδρικά Διατάγματα] ως ρευστοποιητέας (εκποιητέας) μοναστηριακής περιουσίας των Ιερών Μο­νών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθ' όσον κατά τας διατάξεις του άρθρου πρώτου και τρίτου του Ν. 1811/1988 (Α΄ 231) ο Ο.Δ.Ε.Π. κατηργήθη από της δημοσιεύσεως του Ν. 1811/1988 (13.10.1988) και έκτοτε περιήλθεν εις την Εκκλησίαν της Ελλάδος, ως οιονεί καθολικήν διάδοχόν του, η διοίκησις και διαχείρισις της ρευστοποιητέας μοναστηριακής περιουσίας.

β. η διοίκησις, διαχείρισις και δικαστική και εξώδικος εκπροσώπησις της ρευστοποιητέας εκ της μοναστηριακής περιουσίας των Ιερών Μονών, αι οποίαι συνεβλήθησαν με το Δημόσιον εις την από 11.5.1988 Σύμβασιν, η οποία εκυρώθη δια του άρθρου πρώτου του Ν. 1811/1988 (Α΄ 231)

γ. η διοίκησις, διαχείρισις και δικαστική και εξώδικος εκπροσώπησις της ανηκούσης κατά κυριότητα, νομήν και κατοχήν εις τον καταργηθέντα Ο.Δ.Ε.Π. ακινήτου, κινητής καί αΰλου περιουσίας, η οποία περιήλθε κατά κυριότητα, νομήν και κατοχήν εις την Εκκλησίαν της Ελλάδος κατόπιν της καταργήσεως του Ο.Δ.Ε.Π.

δ. η διοίκησις, διαχείρισις και δικαστική και εξώδικος εκπροσώπησις πάσης ετέρας ακινήτου, κινητής και αΰ­λου περιουσίας, η οποία ανήκει κατά κυριότητα, νομήν και κατοχήν εις το νομικόν πρόσωπον της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ε. η διοίκησις, διαχείρισις και δικαστική και εξώδικος εκπροσώπησις της περιουσίας, η οποία παρεχωρήθη εις την Εκκλησίαν της Ελλάδος, δυνάμει της από 18.9.1952 Συμβάσεως μεταξύ του Ελλ. Δημοσίου, του Ο.Δ.Ε.Π. και της Εκκλησίας της Ελλάδος (κυρωθείσης δια του Ν.Δ. της 26.9.1952, ΦΕΚ Α΄ 289) και των τροποποιητικών της Συμβάσεων, ως και η άσκησις παντός δικαιώματος (της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Μονών και του καταργηθέντος Ο.Δ.Ε.Π.), το οποίον απορρέει ή ερείδεται επί των ανωτέρω Συμβάσεων, περιλαμβανομένης και της αρμοδιότητος εισηγήσεων εις την Δ.Ι.Σ. προς άσκησιν, κατόπιν εγκρίσεως ταύτης, των δικαιωμάτων τα οποία αναφέρονται εις το άρθρον 26 του Ν.Δ. 3096/1954 (Α΄ 253) και εκτέλεσιν των σχετικών αποφάσεων της.

στ. η αρμοδιότης εισηγήσεως Κανονιστικών Πράξεων προς την Διαρκή Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελ­λάδος περί της διοικήσεως, ελέγχου, διαφυλάξεως και καταγραφής, λογιστικής διαχειρίσεως, αναθέσεως, εκ­πονήσεως και διενέργειας έργων, μελετών, προμηθειών και υπηρεσιών, εκποιήσεως και εκμισθώσεως και δια παν εν γένει ζήτημα της διαχειρίσεως και αξιοποιήσεως της ακινήτου, κινητής ή αΰλου περιουσίας, η οποία ανήκει κατά κυριότητα, νομήν και κατοχήν ή κατά διοίκησιν και διαχείρισιν εις την Εκκλησίαν της Ελλάδος (άρθρον 46 παρ. 2 Ν. 590/1977, ως ισχύει).

2. Η Ε.Κ.Υ.Ο. σχεδιάζει και επιμελείται, κατόπιν εγκρί­σεως της Δ.Ι.Σ., της ιδρύσεως υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος κάθε νομικής μορφής εταιρειών και της συμμε­τοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος εις αυτάς, εισηγείται προς την Δ.Ι.Σ. τα μέλη διοικήσεως των εταιριών και την άσκησιν των εταιρικών δικαιωμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος εις τας οποίας μετέχει αμέσως ή εμμέσως η Εκκλησία της Ελλάδος και εισηγείται προς την Δ.Ι.Σ. εν γένει περί της ιδρύσεως εταιρειών δυνάμει του άρθρου 46 παρ. 3 του Ν. 590/1977, 52 παρ. 2 του Ν. 2778/1999 και της εν ισχύι νομοθεσίας.

3. Κατόπιν ειδικών Αποφάσεων της Δ.Ι.Σ. δύναται να μετέχη εις προτεινομένας συνεργασίας οικονομικού, επικοινωνιακού και πολιτιστικού περιεχομένου μετ’ εξου­σιοδοτημένων φορέων άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών (άρθρον 9 παρ. δ του Ν. 590/1977).

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β΄

ΔΙΑΡΘΡΩΣΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 

Άρθρον 3

 

Η Ε.Κ.Υ.Ο. έχει την ακόλουθον διάρθρωσιν:

1. Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.)

1.1. Γραμματεία Δ.Ε.

2. Γενική Διεύθυνσις

2.1. Διεύθυνσις Διοικήσεως

2.2. Διεύθυνσις Περιουσίας

2.3. Διεύθυνσις Οικονομικών

2.4. Διεύθυνσις Τεχνικών Υπηρεσιών

2.5. Τμήμα Νομικών Υποθέσεων

2.6. Γραφείον Μακεδονίας – Θράκης

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ΄

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Δ.Ε.)

 

Άρθρον 4

Ιεραρχική θέσις και σύνθεσις της Δ.Ε.

 

1.  Η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) αποτελεί συλλογικόν όργανον διοικήσεως της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπη­ρεσίας Οικονομικών, ελέγχουσα και συντονίζουσα τας δραστηριότητας αυτής.

2. Συγκροτείται εκ τριών Αρχιερέων, ενός Ηγουμένου Ιεράς Μονής και τριών λαϊκών, επιστημόνων εγνωσμένου κύρους, εχόντων γνώσεις και εμπειρίαν περί τα οικονο­μικά και νομικά θέματα.

3. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο έχων τα πρεσβεία της Αρχιερωσύνης Αρχιερεύς.

4. Γενικός Εισηγητής της Δ.Ε. είναι ο Γενικός Διευθυ­ντής της Ε.Κ.Υ.Ο. Άπαντα τα θέματα των υπηρεσιών της Ε.Κ.Υ.Ο. δια την λήψιν αποφάσεων εισηγείται ο Γενικός Διευθυντής, τηρουμένων των διαδικασιών της ιεραρχι­κής προωθήσεώς των.

5. Γραμματεύς ορίζεται υπό της Δ.Ε. κληρικός ή λαϊκός της Υπηρεσίας ταύτης.

 

Άρθρον 5

Συγκρότησις της Δ.Ε.

 

1. Τα Μέλη της Δ.Ε. διορίζονται μετά των αναπληρω­τών αυτών, δι’ αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ.), δια μίαν τριετίαν, δυναμένην να ανανεούται.

2. Η Δ.Ι.Σ. δύναται να αντικαταστήση, ωρισμένα ή άπα­ντα τα Μέλη της Δ.Ε., τακτικά ή αναπληρωματικά, δια το υπόλοιπον της θητείας των.

 

Άρθρον 6

Λειτουργία της Δ.Ε.

 

1. Η Δ.Ε. ευρίσκεται εν απαρτία παρόντων τουλάχιστον πέντε Μελών αυτής εξ ων τρία κληρικά.

2. Αι αποφάσεις αυτής λαμβάνονται κατά πλειονοψηφίαν. Εν ισοψηφία υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

3. Ενισχυμένη πλειοψηφία τουλάχιστον εκ πέντε ψή­φων απαιτείται :

α΄. Δια τας δικαιοπραξίας της παρ. 2, ως και διά τας δικαστικάς και εξωδίκους ενεργείας της παρ. 3 στοιχ. η΄, του άρθρου 7 του παρόντος.

β΄. Δια την αγοράν ή πώλησιν ή αξιοποίησιν ή μετατροπήν μετοχών και εν γένει κινητών αξιών, ως και δια την συμμετοχήν εις ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, repos και εν γένει εις τραπεζικά και χρηματοοικονομικά προϊόντα.

γ΄. Δια την κατασκευήν κτιρίων και έργων υποδομής την αγοράν και πώλησιν ακινήτων κ.λπ.

δ΄. Δια την μείωσιν ή διατήρησιν σταθερού μισθώμα­τος διά χρονικόν διάστημα άνω των τριών ετών.

ε΄. Διά την παροχήν επιχορηγήσεων άνω των τριάκο­ντα χιλιάδων ευρώ (30.000,00 €).

στ΄. Δια την συμμετοχήν της Εκκλησίας της Ελλάδος εις επιχειρήσεις και την υπ’ Αυτής ίδρυσιν κάθε νομικής μορφής εταιρειών και δια την παραχώρησιν ακινήτων προς διαχείρισιν από τας κάθε νομικής μορφής εκκλησιαστικάς εταιρείας.

ζ΄. Δια τον δανεισμόν υπό Πιστωτικών ή Επενδυτικών Ιδρυμάτων, ως και δια την χορήγησιν εγγυήσεων υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος υπέρ των κάθε νομικής μορφής εκκλησιαστικών εταιρειών.

4. Τα Πρακτικά εκάστης Συνεδριάσεως καταχωρίζο­νται εις Η/Υ και CD και εκτυπούμενα βιβλιοδετούνται μετά των συνοδευτικών στοιχείων εκάστου θέματος, επικυρούνται δε κατά την έναρξιν της επομένης Συνε­δριάσεως και εν συνεχεία υπογράφονται δεόντως. Τα Πρακτικά τηρούνται εις δύο πρωτότυπα, εξ ων το μεν εν εις το Αρχείον της Γραμματείας της Δ.Ε. το δε έτερον εις το Κεντρικόν Αρχείον της Υπηρεσίας. Ενυπόγραφα αντίγραφα τούτων εκδίδει ο Γραμματεύς της Δ.Ε. κα­τόπιν εντολής του Γενικού Διευθυντού.

Επί επειγόντων θεμάτων τα Πρακτικά συντάσσονται και επικυρούνται αυθημερόν υπό του Προέδρου της Δ.Ε., του Γενικού Διευθυντού της Υπηρεσίας και του Γραμματέως.

5. Επείγοντα θέματα εκτός Ημερησίας Διατάξεως, συ­ζητούνται εις την Δ.Ε. μετά από πρότασιν του Γενικού Διευθυντού και σύμφωνον γνώμην της πλειονοψηφίας των Μελών Της.

6.  Τα Μέλη της Δ.Ε. δύνανται να αιτούνται από τον Γενικόν Διευθυντήν ή τας αρμοδίας Διευθύνσεις πάντα τα χρήζοντα μελέτης στοιχεία εκ των φακέλων των υπό εξέτασιν θεμάτων της Ημερησίας Διατάξεως, προκειμέ­νου να διαμορφώσουν γνώμην επ’ αυτών.

 

Άρθρον 7

Αρμοδιότητες της Δ.Ε.

 

1. α΄. Η Διοικούσα Επιτροπή αποφασίζει επί παντός θέματος αναγομένου εις τας εν άρθρω 2 του παρόντος Κανονισμού περιγραφομένας αρμοδιότητας της Υπηρεσίας ταύτης.

β΄. Αι αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν γραπτών ή προφορικών εισηγήσεων του Γενικού Διευθυντού της Ε.Κ.Υ.Ο., καταχωριζομένων επακριβώς εις τα Πρακτικά. Αι εισηγήσεις προσυπογράφονται υπό των εκάστοτε αρμοδίων Διευθύνσεων και περιλαμβάνουν κατά πε­ρίπτωσιν και Γνωμοδότησιν του Τμήματος Νομικών Υποθέσεων.

2.  Αι αποφάσεις της Δ.Ε. είναι οριστικαί, εκτός εάν αφορούν εις την αγοράν ή πώλησιν χρεωγράφων, εις την αγοράν ή πώλησιν ή αντιπαροχήν ή ανταλλαγήν ακινήτων ή την μακροχρόνιον μίσθωσιν τούτων (αρχικήν μίσθωσιν πέραν της δωδεκαετίας ή ανανέωσιν πέραν της εξαετίας) ή την μίσθωσιν δι’ ανταλλάγματος ή μηνιαίου μισθώματος άνω των δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00 €) ή την αποποίησιν κληρονομικού δικαιώ­ματος, οπότε χρήζουν της εγκρίσεως της Δ.Ι.Σ. δια να καταστούν οριστικαί.

3.  Η Διοικούσα Επιτροπή ασκεί διοικητικήν και πειθαρχικήν εξουσίαν και έχει τας κάτωθι αρμοδιότητας:

α΄. Ψηφίζει αφ’ ενός μεν τον Προϋπολογισμόν και αφ’ ετέρου τον Ισολογισμόν και τον Απολογισμόν εκάστου έτους, συμφώνως προς τα οριζόμενα εις το αρθ. 16 παρ. 2 του παρόντος.

β΄. Εγκρίνει τας δαπάνας από είκοσι χιλιάδων και ενός ευρώ (20.001,00 €) έως πεντήκοντα χιλιάδων ευρώ (50.000,00 €), ισχυόντων τα εν αρθρ. 10 παρ. 10 του παρόντος περί κατατμήσεως δαπανών. Δι’ ανωτέρας του ποσού αυτού δαπάνας εισηγείται εις την Δ.Ι.Σ. την έγκρισίν των.

γ΄. Εγκρίνει την αγοράν και πώλησιν αξιογράφων και χρεωγράφων.

δ΄. Εγκρίνει άπαξ τους όρους των Διακηρύξεων εκ­μισθώσεων και των Συμφωνητικών Μισθώσεων, ως και πάσαν τυχόν έκτακτον δι’ οιανδήποτε αιτίαν τροποποίησιν αυτών.

ε΄. Εγκρίνει την τιμήν εκκινήσεως όλων των δημο­πρασιών μισθώσεως και εκποιήσεως εκκλησιαστικών ακινήτων.

στ΄. Εγκρίνει τας μισθώσεις ακινήτων με αντάλλαγμα ή μηνιαίον μίσθωμα από δύο χιλιάδων ενός ευρώ (2.001,00 €) έως και δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00 €).

ζ΄. Εγκρίνει τους όρους των Διακηρύξεων και τα απο­τελέσματα των πλειοδοτικών ή μειοδοτικών Διαγωνι­σμών, μετά των σχετικών τευχών, δια συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, προϋπολογισμού συνολικής δαπάνης από είκοσι χιλιάδων (20.000,00 €) έως πεντα­κοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000,00 €) πλέον Φ.Π.Α.

η΄. Αποφασίζει περί δικαστικών και εξωδίκων συμβιβα­σμών, διαιτησιών, παραιτήσεων από δικαίωμα αγωγής ή ένδικα μέσα, που έχουν σχέσιν με την εν γένει εκκλησιαστικήν περιουσίαν και δεν υπερβαίνουν το ποσόν των πεντακοσίων χιλιάδων Ευρώ (500.000,00 €).

Εάν η δαπάνη των ανωτέρω υπερβαίνη το ως άνω ποσόν εισηγείται προς την Δ.Ι.Σ. την έγκρισίν των.

θ΄. Κατόπιν Εισηγήσεων του Γενικού Διευθυντού ει­σηγείται εις την Δ.Ι.Σ. τον διορισμόν τακτικών υπαλλή­λων εις υπαρχούσας κενάς οργανικάς θέσεις μονίμου ή ειδικού επιστημονικού ή βοηθητικού προσωπικού, ως και την πρόσληψιν προσωπικού με σύμβασιν εργασίας ωρισμένου χρόνου άνω των οκτώ μηνών ή με σύμβασιν έργου.

ι΄. Αποφασίζει δια την πρόσληψιν προσωπικού εις την Ε.Κ.Υ.Ο. με συμβάσεις εργασίας ωρισμένου χρόνου, μη υπερβαινούσας τούς οκτώ μήνας, ως και δια την ανάθεσιν έργου, μη υπερβαίνοντος χρονικόν διάστημα οκτώ μηνών, προς αντιμετώπισιν απροβλέπτου ή επειγούσης ή ειδικής ανάγκης.

ια΄. Αποφασίζει δια την ανανέωσιν συμβάσεων ημε­ρομισθίου εργατοτεχνικού προσωπικού προς κάλυψιν εκτάκτων ή επειγουσών ή ειδικών αναγκών.

ιβ.΄ Ασκεί εις δεύτερον βαθμόν, μετά τον Γενικόν Διευθυντήν, πειθαρχικήν εξουσίαν επί των υπαλλήλων της Ε.Κ.Υ.Ο., τηρουμένων των διατάξεων του Κώδικος Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων.

ιγ΄. Εισηγείται εις την Ιεράν Σύνοδον την τροποποίησιν τόσον του παρόντος όσον και του Εσωτερικού Κανονι­σμού συστάσεως των θέσεων του προσωπικού και της ειδικωτέρας διαρθρώσεως και λειτουργίας των επί μέ­ρους Διευθύνσεων και Γραφείων της Υπηρεσίας ταύτης.

ιδ΄. Μελετά και εγκρίνει τας προτεινομένας διεθνείς συμμετοχάς οικονομικού, επικοινωνιακού και πολιτιστι­κού χαρακτήρος μετά των Πατριαρχείων και των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών, κατά το άρθρ. 2 παρ. 3 του παρόντος Κανονισμού.

ιε΄. Κατόπιν Εισηγήσεως του Γενικού Διευθυντού ορίζει ένα εκ των Διευθυντών ως αναπληρωτήν του, όταν ή δι’ οιανδήποτε αιτίαν απουσιάζει ή κωλύεται.

ιστ΄. Ενεργεί, ητιολογημένως, ό,τι ενδείκνυται δια την εύρυθμον λειτουργίαν της Υπηρεσίας, υπό την επιφύλαξιν των ανωτέρω εδαφίων και των αρμοδιοτήτων της Δ.Ι.Σ.

 

Άρθρον 8

Αρμοδιότητες του Προέδρου της Δ.Ε.

 

1. Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.:

α΄. Προεδρεύει των τακτικών και εκτάκτων Συνεδρι­άσεων της Δ.Ε., αναπληρούμενος υπό του έχοντος τα πρεσβεία της αρχιερωσύνης εκ των παρισταμένων αρ­χιερατικών μελών.

β΄. Συγκαλεί εις τακτικάς συνεδριάσεις την Δ.Ε. άπαξ τουλάχιστον του μηνός, εκτάκτως δε οσάκις ήθελε κρί­νει αναγκαίον.

γ΄. Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. και ο Γενικός Διευθυντής είναι σύνδεσμοι μεταξύ της Ε.Κ.Υ.Ο. και της Συνοδικής Επιτροπής επί των Οικονομικών.

δ΄. Συνεργάζεται μετά του Γενικού Διευθυντού της Υπηρεσίας δια την σύνταξιν της Ημερησίας Διατάξεως της Δ.Ε., την οποίαν υπογράφει και συγκοινοποιεί μετά της Προσκλήσεως προς τα Μέλη αυτής, δι’ οιουδήποτε προσφόρου μέσου, τουλάχιστον τέσσαρας (4) ημέρας προ της Συνεδριάσεως.

ε΄. Ελέγχει την απαρτίαν της Συνεδριάσεως και φρο­ντίζει δια την τήρησιν των Πρακτικών, έχων την αποκλειστικήν περί τούτων ευθύνην.

στ΄. Υπογράφει ως εκπρόσωπος της Ε.Κ.Υ.Ο. συμβά­σεις εχούσας αντικείμενον άνω του ποσού του ενός εκατομμυρίου και ενός ευρώ (1.000.001,00 €).

ζ΄. Εγκρίνει δαπάνας ποσού άνω των δέκα χιλιάδων και ενός ευρώ (10.001,00 €) και μέχρι του ποσού των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000,00 €), ισχυόντων τα εν άρθρ. 10 παρ. 10 του παρόντος περί κατατμήσεως δαπανών.

η΄. Εγκρίνει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών εκ­μισθώσεως εκκλησιαστικών ακινήτων ως και της πα­ρατάσεως αυτών, εφ’ όσον το μηνιαίον μίσθωμα είναι

από χιλίων ενός ΕΥΡΩ (1.001,00 €) εως και δύο χιλιάδων ΕΥΡΩ (2.000,00 €) και η χρονική των διάρκεια είναι μέχρι δώδεκα (12) ετών διά την αρχικήν μίσθωσιν και μέχρι τριών (3) ετών διά την ανανέωσίν των.

θ΄. Αποφαίνεται, ως δεύτερος Αξιολογητής, επί των Εκθέσεων Υπηρεσιακής Ικανότητος των Διευθυντών, των Προϊσταμένων των υπαγομένων εις την Γενικήν Διεύθυνσιν Γραφείων και του Γραμματέως της Δ.Ε.

ι΄. Συνεννοείται μετά του Γενικού Διευθυντού δια παν θέμα το οποίον κατά την κρίσιν του χρήζει προωθήσε­ως ή θα συμβάλη εις την πλέον εύρυθμον λειτουργίαν της Υπηρεσίας.

2. Δια κοινής Αποφάσεως του Προέδρου και του Γενι­κού Διευθυντού της Ε.Κ.Υ.Ο. δύναται να ασκήται αρμοδιότης της Δ.Ε., κατόπιν προηγουμένης ενημερώσεως του Προέδρου της Δ.Ι.Σ., επί θεμάτων ζωτικής σημασίας ή μη δεκτικών αναβολής και εφ’ όσον δεν είναι εφικτή η σύγκλησις της Δ.Ε., ανακοινουμένων των Αποφάσεων αυτών εις την πρώτην μετά ταύτα Συνεδρίαν της Δ.Ε. και εγκρινομένων υπ’ αυτής.

3. Δια κοινής εισηγήσεως του Προέδρου και του Γε­νικού Διευθυντού προτείνονται εις την Δ.Ε. αι διεθνείς συμμετοχαί της Ε.Κ.Υ.Ο. οικονομικού, επικοινωνιακού και πολιτιστικού χαρακτήρος.

4. Κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου δύνανται να συμμετέχουν μετά γνώμης και άνευ ψήφου εις συνε­δριάσεις της Δ.Ε. ειδικοί επιστήμονες, Σύμβουλοι της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως επίσης και αναπληρωματικά μέλη της Δ.Ε..

 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ

 

Άρθρον 9

 

1.  Η θέσις του Γενικού Διευθυντού (μία) πληρούται δια μίαν τριετίαν, ανανεουμένην κατά την κρίσιν της Δ.Ι.Σ., είτε εκ των Διευθυντών της Υπηρεσίας, είτε δι’ απευθείας διορισμού, υπό της Δ.Ι.Σ., επιστήμονος εγνω­σμένου κύρους και ήθους, έχοντος επιδείξει εξαιρετικήν δημοσίαν προσφοράν, διοικητικήν ικανότητα και πίστιν εις την προαγωγήν του έργου της Εκκλησίας.

2. Εις την θέσιν αυτήν δύναται να διορισθή υπό της Δ.Ι.Σ. και κληρικός παντός βαθμού, αναλόγων προσό­ντων.

 

Άρθρον 10

Αρμοδιότητες Γενικού Διευθυντού

 

Ο Γενικός Διευθυντής ασκεί τας ακολούθους αρμο­διότητας:

1.  Διευθύνει, ασκεί την εποπτείαν επί των υπαγομέ­νων εις την Ε.Κ.Υ.Ο. Διευθύνσεων και Γραφείων και παρακολουθεί, εις το πλαίσιον των εκάστοτε εντολών της Δ.Ι.Σ., τα της πορείας και των αποτελεσμάτων (ως εκπρόσωπος του μετόχου - Εκκλησίας της Ελλάδος) των ιδρυομένων υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος κάθε νομικής μορφής εταιρειών, ή εταιρειών εις τας οποίας συμμετέχει ή κατά νόμον είναι μέτοχος Αύτη και αι οποίαι διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία ή θέματα οικονομικού ή επικοινωνιακού ή πολιτιστικού χαρακτήρος της Εκκλησίας της Ελλάδος ή των φορέων των επιχορηγουμένων υπ’ Αυτής, τακτικώς ή εκτάκτως, με ποσοστόν άνω του 20% του συνολικού Προϋπολογι­σμού των.

2.  Εισηγείται γραπτώς ή προφορικώς προς την Δ.Ε. υπηρεσιακά θέματα και τας υπό των Διευθύνσεων και Γραφείων υποβαλλομένας υποθέσεις και παρίσταται εις τας Συνεδριάσεις αυτής άνευ ψήφου.

3.  Εισηγείται εις τον Πρόεδρον της Δ.Ε. τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως εκάστης Συνεδριάσεως και ενημερώνει τούτον ως και την Δ.Ε. περί των στοιχείων των οικείων φακέλων.

4. Παρακολουθεί την εξέλιξιν των διεθνών οικονομι­κών, επικοινωνιακών και πολιτιστικών συμπράξεων της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και εισηγείται δεόντως εις την Δ.Ε.

5. Αξιολογεί εις πρώτον βαθμόν κατ’ έτος τας Υπηρεσιακάς Εκθέσεις των Διευθυντών και των Προϊσταμένων των απ’ ευθείας υπαγομένων εις την Γενικήν Διεύθυνσιν Γραφείων, ως και του Γραμματέως της Δ.Ε. .

6.  Εκτελεί τας αποφάσεις της Δ.Ε. και της Δ.Ι.Σ., αι οποίαι είναι υποχρεωτικαί και εκτελούνται άμεσα.

7. Υπογράφει, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελ­λάδος, απάσας τας συμβάσεις τας εχούσας αντικείμενον μέχρι του ποσού των δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00 €), εφ’ όσον δε υπερβαίνουν το ποσόν τούτο και μέχρις ενός εκατομμυρίου Ευρώ (1.000.000,00 €) κατόπιν πληρεξουσιοδοτήσεως της Δ.Ε. ή του Προέδρου αυτής ή της Δ.Ι.Σ., αναλόγως της αξίας των.

8.  Προβαίνει εις ανανέωσιν και εν γένει διαχείρισιν των πάσης φύσεως καταθέσεων, ομολόγων και λοιπών αξιογράφων. Αι σχετικαί ενέργειαί του ανακοινούνται εις την Δ.Ε. κατά την αμέσως επομένην μετά την διενέργειάν των Συνεδρίαν Αυτής.

9. Εις περιπτώσεις μη δυνατότητος λήψεως εγκαίρου αποφάσεως υπό της Δ.Ε., αποφασίζει μετά του Μακαριωτάτου Προέδρου της Ιεράς Συνόδου και του Προέ­δρου της Διοικούσης Επιτροπής, δια συμμετοχήν εις την αύξησιν του Μετοχικού Κεφαλαίου των Τραπεζικών και λοιπών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, των οποίων η Εκκλησία της Ελλάδος κατέχει μετοχάς, ως και εν γένει δια την αγοράν και πώλησιν μετοχών. Η απόφασις αυτή ανακοινούται προς την Δ.Ε. και την Δ.Ι.Σ. κατά τας αμέσως επομένας της λήψεως τούτων Συνεδρίας Αυτών.

Αι πράξεις της Γενικής Διευθύνσεως των παρ. 8 και 9 τού παρόντος λαμβάνουν χώραν κατόπιν εξουσιοδο­τήσεως της Δ.Ε., λαμβανομένης κατά την Συνεδρίαν του Δεκεμβρίου εκάστου έτους και αφορώσης εις το αμέσως επόμενον έτος.

10.  Εγκρίνει δαπάνας μέχρι του ποσού των δέκα χι­λιάδων ευρώ (10.000,00 €).

Η κατάτμησις του ποσού μιάς και της αυτής δαπάνης καθ’ όλον το έτος απαγορεύεται.

Δεν θεωρείται, όμως κατάτμησις δαπάνης και υπο­γράφεται υπό του Γενικού Διευθυντού η ανεξαρτήτως ποσού, η πληρωμή των νομίμων αποδοχών, ήτοι μισθών, επιδομάτων, προσαυξήσεων, κρατήσεων δι’ Ασφαλιστικά Ταμεία κ.λπ. των υπαλλήλων της Ιεράς Συνόδου και της Ε.Κ.Υ.Ο., η καταβολή υποτροφιών, αποζημιώσεων εις Μέλη της Δ.Ι.Σ. ή της Δ.Ε. ή Επιτροπών, δαπανών εκ δικαστικών αποφάσεων και προστίμων.

Επίσης δεν θεωρείται κατάτμησις δαπάνης η πληρωμή δαπανών προκυπτουσών κατά διαφορετικά διαστήμα­τα, ως λ.χ. αι πάσης φύσεως συνδρομαί, η αποστολή εγγράφων, βιβλίων ή εντύπων, η δημοσίευσις ανακοι­νώσεων κ.λπ., η αγορά καυσίμων, η πληρωμή κοινο­χρήστων δαπανών και δαπανών προς Δημοσίους και Ιδιωτικούς Οργανισμούς κοινής ωφελείας (π.χ. παροχής ύδατος, ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών δια τηλεφώνου, διαδικτύου, ταχυμεταφορών κ.λπ.), η πληρωμή δαπανών συντηρήσεως ανελκυστήρων, κλιματιστικών μηχανημάτων, υδραυλικών, ξυλουργικών, ηλεκτρολογικών και λοιπών εγκαταστάσεων, ως και εν γένει η δαπάνη επισκευής και συντηρήσεως ακινήτων ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εφ’ όσον αφορούν εις διαφορετικόν κτίριον ή διαφορετικόν τμήμα του αυτού κτιρίου ή διαφορετικόν αντικείμενον εργολαβίας, η πληρωμή δαπανών προμη­θείας ηλεκτρομηχανολογικού υλικού και προγραμμά­των Η/Υ, η καταβολή μισθωμάτων δια χρονομισθώσεως (leasing), η συντήρησις και επισκευή υπηρεσιακών αυτοκινήτων, η προμήθεια αναλωσίμων ειδών γραφείου, ανταλλακτικών, ειδών καθαριότητος, η αγορά δώρων δι’ εθιμοτυπικούς λόγους, αι δαπάναι δημοσίων σχέσεων, φιλοξενίας, δεξιώσεων και οδοιπορικών εξόδων, είτε διαφορετικών προσώπων είτε των αυτών μεν αλλά κατά διαφορετικά διαστήματα, αι δαπάναι εθιμοτυπίας, συνε­δρίων, ημερίδων, εκπαιδεύσεως και μετεκπαιδεύσεως προσωπικού κ.λπ.

Τα ως άνω ισχύουν και δια τας δαπάνας τας αναγομένας εις την αρμοδιότητα του Προέδρου ή της Δ.Ε., τηρουμένων εις απάσας τας ανωτέρω περιπτώσεις των ισχυουσών διατάξεων περί αναθέσεως έργων, προμη­θειών και υπηρεσιών.

11.  Εγκρίνει, προς αντιμετώπισιν μικροδαπανών είτε της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, είτε της Ε.Κ.Υ.Ο., είτε του Γραφείου Μακεδονίας – Θράκης της Ε.Κ.Υ.Ο., την προκαταβολήν δι’ εν έκαστον εκ των Ταμεί­ων τούτων ποσού έως επτά χιλιάδων ευρώ (7.000,00 €), επί αποδόσει λογαριασμού, του οποίου υπόλογοι είναι οι εκάστοτε οριζόμενοι διαχειρισταί αυτών.

12. Εις επειγούσας ή εκτάκτους περιπτώσεις αποστο­λής εντός ή εκτός Ελλάδος Εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος ή Επιτροπών, ως και εις ετέρας επειγούσας ή εκτάκτους περιπτώσεις, δύναται να εκδίδη Χρηματικά Εντάλματα Προκαταβολής μέρους ή του συνόλου της προβλεπομένης δαπάνης, επί αποδόσει λογαριασμού παρά του υπολόγου αυτής. Η απόφασις αυτή θα κοινοποιήται εις την Δ.Ε. κατά την αμέσως μετά την λήψιν ταύτης Συνεδρίαν αυτής, προκειμένου να εγκριθή υπ’ Αυτής.

13. Υπογράφει απάσας τας Διακηρύξεις διαγωνισμών.

14.  Εγκρίνει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών εκ­μισθώσεως εκκλησιαστικών ακινήτων ως και της πα­ρατάσεως αυτών, εφ’ όσον το μηνιαίον μίσθωμα δεν υπερβαίνει το ποσόν των χιλίων ΕΥΡΩ (1.000,00 €) και η χρονική των διάρκεια είναι μέχρι δώδεκα (12) ετών διά την αρχικήν μίσθωσιν και μέχρι τριών (3) ετών διά την ανανέωσίν των.

15.  Μονογράφει πάντα τα εισερχόμενα έγγραφα και υπογράφει τα εξερχόμενα.

16.α΄. Εκπροσωπεί την Εκκλησίαν της Ελλάδος, ως το καθ’ όλου Εκκλησιαστικόν Ν.Π.Δ.Δ. επί των θεμάτων της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώπιον παντός Δικαστη­ρίου και πάσης Διοικητικής Αρχής.

β. Αποφασίζει, κατόπιν Εισηγήσεως του Τμήματος Νο­μικών Υποθέσεων ή των υπ’ αυτόν Διευθύνσεων, περί της εγέρσεως αγωγών υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος, ασκήσεως ενδίκων μέσων και λήψεως παντός δικαστι­κού μέτρου προς διασφάλισιν της εκκλησιαστικής πε­ριουσίας, ενημερώνων κατά τακτά χρονικά διαστήματα δια τας εν λόγω ενεργείας του την Δ.Ε.

γ. Διορίζει και παρέχει γενικήν ή μερικήν εξουσιοδότησιν και πληρεξουσιότητα εις δικηγόρους, είτε του Τμήματος Νομικών Υποθέσεων της Ε.Κ.Υ.Ο. είτε εξωτε­ρικούς, ίνα εκπροσωπούν την Εκκλησίαν της Ελλάδος, ενώπιον παντός Δικαστηρίου και εξωδίκως, δια πάσαν υπόθεσιν υποκειμένην εις την διαχείρισιν της Ε.Κ.Υ.Ο.

17. Κινεί την πειθαρχικήν διαδικασίαν κατά των υποκει­μένων εις αυτόν υπαλλήλων της Υπηρεσίας, συμφώνως ταις διατάξεσι του Κώδικος Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων.

18.  Ενημερώνει δις του έτους την Δ.Ε. περί της εν γένει καταστάσεως της Υπηρεσίας, των στόχων, των επιδιώξεών της και της πορείας του Προϋπολογισμού.

19. Συγκροτεί, δι’ αποφάσεώς του, Επιτροπάς και Συμ­βούλια προς αντιμετώπισιν προκυπτόντων εκάστοτε ζητημάτων, των οποίων η θεραπεία έχει ανατεθή υπό της Δ.Ι.Σ. ή της Δ.Ε. εις τας Υπηρεσίας της Ε.Κ.Υ.Ο., ή κρίνονται αναγκαίαι υπό της Γενικής Διευθύνσεως δια την προώθησιν του έργου της Υπηρεσίας εις τον τομέα των αρμοδιοτήτων της

20. Δι’ αποφάσεώς του, γνωστοποιουμένης προς τον Πρόεδρον και την Δ.Ε., διορίζει, μονίμως ή προσωρι­νώς, τούς Διευθυντάς, Τμηματάρχας και Προϊσταμένους Γραφείων και εν γένει τοποθετεί το τακτικόν και το έκτακτον προσωπικόν της Ε.Κ.Υ.Ο. εις τας Διευθύνσεις, Τμήματα και Γραφεία.

21. Δι’ αποφάσεώς του, ομοίως γνωστοποιουμένης εις τον Πρόεδρον και την Δ.Ε., δύναται, συμφώνως προς τας εκάστοτε ισχυούσας διατάξεις του Κώδικος Διοικητικής Διαδικασίας, να εκχωρή μέρος των αρμοδιοτήτων του εις Διευθυντάς, Τμηματάρχας ή Προϊσταμένους Γραφεί­ων, δια συγκεκριμένον ή αόριστον χρόνον ή να παρέχη εις αυτούς εξουσιοδότησιν υπογραφής.

22. Δι’ απλής εγγράφου εξουσιοδοτήσεώς του δύναται να δίδη εντολήν, εντός των πλαισίων των αρμοδιοτή­των του, εις οιονδήποτε υπάλληλον της Ε.Κ.Υ.Ο. ίνα διενεργή συγκεκριμένην υλικήν πράξιν, να υπογράφη παν σχετικόν έγγραφον και γενικότερον να προβαίνη εις πάσαν νόμιμον ενέργειαν διά την εκτέλεσιν της εντολής ταύτης.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

 

Άρθρον 11

Διευθυνταί

 

1. Αι θέσεις των Διευθυντών πληρούνται, είτε δια προ­αγωγής των εχόντων τα νόμιμα προσόντα υπαλλήλων, είτε δι’ απευθείας διορισμού, επί τριετή θητεία, επιστη­μόνων εξαιρετικού ήθους και καταρτίσεως, οι οποίοι εμ­φορούνται υπό ορθοδόξου χριστιανικού φρονήματος και διαθέτουν διοικητικήν ικανότητα, εμπειρίαν και πίστιν εις την προαγωγήν του έργου της Εκκλησίας.

Εις τας θέσεις αυτάς δύνανται να ορισθούν και κλη­ρικοί, με ανάλογα προσόντα.

2. Οι Διευθυνταί:

α΄. Παρακολουθούν, ελέγχουν, εποπτεύουν και συντονί­ζουν τας υπ’ αυτούς Διευθύνσεις, Τμήματα και Γραφεία.

β΄. Τηρούν με ακρίβειαν το διέπον την Εκκλησίαν της Ελλάδος νομοκανονικόν καθεστώς και ευθύνονται δια τας προς την Γενικήν Διεύθυνσιν εισηγήσεις των.

γ΄. Συντάσσουν τας υπηρεσιακάς εκθέσεις των υπ’ αυτούς Τμηματαρχών και Προϊσταμένων Γραφείων.

δ΄. Εισηγούνται προς τον Γενικόν Διευθυντήν ό,τι εν­δείκνυται δια την προστασίαν, ασφάλειαν και αξιοποίησιν των περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας της

Ελλάδος και την εύρυθμον και αξιόπιστον λειτουργίαν των Διευθύνσεών των.

 

Άρθρον 12

Τμηματάρχαι και Προϊστάμενοι Γραφείων

 

1. Οι Τμηματάρχαι και οι Προϊστάμενοι των Γραφείων έχουν τας αντιστοίχους προς τους Διευθυντάς ευθύνας και αρμοδιότητας δια τα υπ’ αυτούς Τμήματα και Γραφεία.

2. Ούτοι συντάσσουν τας υπηρεσιακάς εκθέσεις των υπ’ αυτούς υπηρετούντων υπαλλήλων.

 

Άρθρον 13

 

Οι Τμηματάρχαι και οι Προϊστάμενοι Γραφείων ανα­φέρονται δια πάσαν ενέργειάν των εις τούς Διευθυντάς των, οι δε Διευθυνταί και οι Προϊστάμενοι των ανεξαρτήτων Τμημάτων και Γραφείων αναφέρονται εις τον Γενικόν Διευθυντήν, υπέχοντες υποχρέωσιν δια την υποβολήν γραπτών εισηγήσεων.

 

Άρθρον 14

Διεύθυνσις Διοικήσεως

 

Επιλαμβάνεται των γενικωτέρων θεμάτων Διοικήσεως και Οργανώσεως της Υπηρεσίας. Εις την Διεύθυνσιν ταύτην υπάγονται:

1. Τμήμα Διαχειρίσεως Προσωπικού:

α΄. Παρακολουθεί την υπηρεσιακήν κατάστασιν του προσωπικού, εισηγείται και εκτελεί τας νομίμους περί αυτού ενεργείας.

β΄. Τηρεί τους υπηρεσιακούς φακέλους του προσω­πικού.

γ΄. Επιμελείται του νομίμου και κανονικού διορισμού ή της προσλήψεως του προσωπικού και της λήξεως της υπηρεσιακής σχέσεως τούτου και παρακολουθεί την καταλληλότητα και αποδοτικότητά του.

δ΄. Εποπτεύει τα της ορθής τηρήσεως των όρων ασφαλείας, υγιεινής και καλής λειτουργίας των χώρων εργασίας, ως επίσης και τα της ευπρεπούς παρουσίας και συμπεριφοράς του πάσης φύσεως προσωπικού της Ε.Κ.Υ.Ο.

ε΄. Εκδίδει απάσας τας Βεβαιώσεις και τα Πιστοποι­ητικά της Υπηρεσίας.

στ΄. Εισηγείται την κατάρτισιν και τροποποίησιν του Εσωτερικού Κανονισμού Αξιολογήσεως και Αποδόσεως Εργασίας του Προσωπικού.

ζ΄. Είναι υπεύθυνον δια τους κλητήρας - οδηγούς της Υπηρεσίας και δια τας μετακινήσεις των, ως και δια τας ευπρεπιστρίας και την καθαριότητα των χώρων της Υπηρεσίας.

2. Τμήμα Εκκαθαρίσεως Δαπανών

α΄. Συγκεντρώνει άπαντα τα παραστατικά των δαπα­νών και ελέγχει την κατ’ αρχήν πληρότητα και νομιμότητά των.

β΄. Εν συνεχεία αποστέλλει ταύτα προς το Τμήμα Εκκλησιατικού Προληπτικού Ελέγχου (Τ.Ε.Π.Ε.) της Δι­ευθύνσεως Δημοσιονομικού Ελέγχου της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά τον έλεγχον της νομιμότητος, συμφώνως προς τα οριζόμενα εις τον περί αυτό Κανονισμόν.

γ΄. Εκδίδει και προσυπογράφει τας Αποφάσεις πλη­ρωμής των εν λόγω δαπανών.

3. Τμήμα Προμηθειών:

α΄. Επιλαμβάνεται απασών των Προμηθειών κατά τας νομίμους διαδικασίας.

β΄. Παρακολουθεί την παραλαβήν και ασφαλή αποθήκευσιν των υλικών.

γ΄. Τηρεί τα Μητρώα Παγίων, ήτοι τα Βιβλία Επίπλων, Μηχανημάτων, Σκευών, Οχημάτων, Ηλεκτρομηχανολο­γικού Εξοπλισμού κ.λπ.

δ΄. Έχει την ευθύνην των υπηρεσιακών οχημάτων.

4. Τμήμα Μηχανοργανώσεως:

α΄. Παρακολουθεί την καλήν κατάστασιν καί έχει την ευθύνην της ασφαλείας και της ευρύθμου λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Κεντρικού Αρχείου και εν γένει του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, των οπτικών και ηλεκτρονι­κών δικτύων και των φωτοτυπικών και τηλεομοιοτυπι­κών μηχανημάτων, της Ιεράς Συνόδου και της Ε.Κ.Υ.Ο. της αποτελεσματικότητος των Η/Υ και του λογισμικού των, και μεριμνά διά την αξιοποίησιν και αναβάθμισιν αυτών.

β΄. Οργανώνει και παρακολουθεί την εκπαίδευσιν και μετεκπαίδευσιν του προσωπικού εις τους Η/Υ και εις τα προγράμματα Πληροφορικής.

5. Γραφείον Πρωτοκόλλου και Διεκπεραιώσεως:

α΄. Παραλαμβάνει, πρωτοκολλεί, διανέμει και αρχειο­θετεί πάντα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα και Αποφάσεις της Υπηρεσίας.

β΄. Φέρει την ευθύνην της επισήμου Σφραγίδος της Υπηρεσίας και του Εμπιστευτικού Πρωτοκόλλου, υπό την άμεσον επίβλεψιν του Διευθυντού Διοικήσεως.

 

Άρθρον 15

Διεύθυνσις Περιουσίας

 

Μεριμνά δια την κτηματογράφησιν και την κατά τον προσφορώτερον τρόπον αξιοποίησιν της ακινήτου εκκλησιαστικής περιουσίας. Εις την Διεύθυνσιν αυτήν υπάγονται:

1. Τμήμα Κτηματολογίου:

α΄. Παρακολουθεί και καταγράφει την κατάστασιν των ακινήτων της εκκλησιαστικής περιουσίας.

β΄. Καταρτίζει και τηρεί μετά πάσης υπευθυνότητος το Αρχείον των ακινήτων που διαχειρίζεται η Ε.Κ.Υ.Ο., είναι υπεύθυνον δια την ασφαλή φύλαξιν καί αρχειοθέτησιν των στοιχείων αυτού και διά την παρακολούθησιν και τήρησιν της περί Εθνικού Κτηματολογίου νομοθεσίας.

γ΄. Έχει την ευθύνην της παρακολουθήσεως των φυ­λάκων των εκκλησιαστικών κτημάτων και της αμέσου λήψεως των αναγκαίων μέτρων, εν συνεργασία μετά του Τμήματος Νομικών Υποθέσεων, διά την προστασίαν από πάσης επεμβάσεως.

2. Τμήμα Αξιοποιήσεως Περιουσίας:

α΄. Συντάσσει ητιολογημένας προτάσεις (από οικονο­μικής, τεχνικής και νομικής απόψεως) περί της αποδό­σεως και αναπτύξεως της εκκλησιαστικής περιουσίας και της εν γένει ωφελείας εκ της αγοράς ακινήτων ή της ανοικοδομήσεως, αντιπαροχής, μακροχρονίου μισθώσεως ή πωλήσεως περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

β΄. Τηρεί στατιστικά στοιχεία και προβαίνει εις ανα­λύσεις περί της αγοράς ακινήτων.

3. Τμήμα Μισθώσεων:

α΄. Ενεργεί τα δέοντα δια την εκμίσθωσιν των ακι­νήτων και παρακολουθεί τας μισθώσεις και την ορθήν εφαρμογήν των μισθωτικών συμβάσεων.

β΄. Λαμβάνει ή εισηγείται τα προσήκοντα μέτρα κατά των ασυνεπών μισθωτών εν συνεργασία με το Τμήμα Νομικών Υποθέσεων.

γ΄. Παρακολουθεί την συντήρησιν και καλήν λειτουργίαν των ακινήτων εν συνεργασία με τό Τμήμα Συ­ντηρήσεων και Επιβλέψεων της Διευθύνσεως Τεχνικών Υπηρεσιών.

δ΄. Παρακολουθεί την έγκαιρον καταβολήν των μισθω­μάτων και των κοινοχρήστων δαπανών.

ε΄. Φροντίζει διά την ασφάλισιν των δομημένων ακι­νήτων, πού διαχειρίζονται υπό της Ε.Κ.Υ.Ο.

στ΄. Τηρεί στατιστικά στοιχεία και προβαίνει εις ανα­λύσεις περί της μισθώσεως των ακινήτων.

ζ΄. Τηρεί υποχρεωτικώς ιδιαιτέρους λογαριασμούς χρεωπιστώσεως δι’ έκαστον μισθωμένον ακίνητον, ώστε να προκύπτη η καθαρά οικονομική θέσις του.

η΄. Έχει την ευθύνην της παρακολουθήσεως των θυ­ρωρών των εκκλησιαστικών κτιρίων διά την καλήν λειτουργίαν αυτών.

4. Τμήμα Τοπογραφίας:

α΄. Αποτυπώνει άπαντα τα ακίνητα τα διαχειριζόμενα υπό της Ε.Κ.Υ.Ο. και ο συντάξας τοπογράφος μηχανικός υπογράφει τα υπ’ αυτού συνταχθέντα σχεδιαγράμματα.

β΄. Τηρεί τα τοπογραφικά στοιχεία και μελετά τα εκ της πολεοδομικής και δασικής νομοθεσίας προκύπτοντα προβλήματα.

γ΄. Οσάκις ειδικοί λόγοι ή σοβαραί υπηρεσιακαί ανάγκαι επιβάλλουν τούτο, εισηγείται την ανάθεσιν, εις εξω­τερικά Γραφεία ή εις εταιρείας, εις τας οποίας μετέχει η Εκκλησία της Ελλάδος, τοπογραφικών αποτυπώσεων και συναφών μελετών, πολεοδομικού ή μη χαρακτήρος.

 

Άρθρον 16

Διεύθυνσις Οικονομικών

 

Έχει την γενικήν ευθύνην της λογιστικής αποτυπώσεως και παρακολουθήσεως των οικονομικών στοιχείων και προσφορωτέρας αποδόσεως αυτών.

Εις την Διεύθυνσιν αυτήν υπάγονται:

1. Τμήμα Λογιστηρίου:

α΄. Εφαρμόζει το εκάστοτε ισχύον Λογιστικόν Σχέδιον δια τα Ν.Π.Δ.Δ.

β΄. Τηρεί με επιμέλειαν τα εκ των νόμων και των φο­ρολογικών διατάξεων οριζόμενα Βιβλία και Στοιχεία.

γ΄. Φροντίζει διά την υποβολήν των Φορολογικών Δη­λώσεων.

δ΄. Μεριμνά διά την εν τω πλαισίω των νόμων καταβολήν των πάσης φύσεως υποχρεώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ε΄. Παρακολουθεί και ελέγχει τούς τραπεζικούς λογα­ριασμούς της Υπηρεσίας.

στ΄. Παρακολουθεί και καταγράφει επισταμένως μετά των λοιπών λογαριασμών και τους λογαριασμούς ενός εκάστου των πωλουμένων ή απαλλοτριουμένων ακινή­των, κατόπιν σχετικού ενημερωτικού Σημειώματος της Διευθύνσεως Περιουσίας.

ζ΄. Ελέγχει τα παραστατικά των εισπράξεων και εκ­δίδει το ισόποσον Γραμμάτιον Εισπράξεως, το οποίον υπογράφει ο εκδότης υπάλληλος, ο Τμηματάρχης και ο Διευθυντής Οικονομικών.

η΄. Ελέγχει διεξοδικώς την νομιμότητα και την πληρό­τητα των παραστατικών των δαπανών, κατά τας ισχυούσας διατάξεις.

θ΄. Εφ’ όσον πληρούνται αι νόμιμοι προϋποθέσεις εκ­δίδει Χρηματικόν Ένταλμα Πληρωμής, επί του οποίου το ποσόν της δαπάνης αναγράφεται ολογράφως και αριθμητικώς. Το Χρηματικόν Ένταλμα μονογράφει ο εκδότης υπάλληλος, ο Τμηματάρχης και ο Διευθυντής Οικονομικών.

ι΄. Μετά από έλεγχον της αριθμητικής πληρότητος και των εξωτερικών στοιχείων των παραστατικών, ενεργεί, βάσει των Γραμματίων, τας εισπράξεις και βάσει των Ενταλμάτων, τας πληρωμάς.

ια΄. Ευθύνεται δια την τήρησιν του Ταμείου και την κατάρτισιν, ημερησίως, Πινάκων των εισπράξεων και των πληρωμών.

2. Τμήμα Προϋπολογισμού – Απολογισμού: Καταρτίζει υπό την εποπτείαν του Διευθυντου Οι­κονομικών τον Προϋπολογισμόν, τον Απολογισμόν και τον Ισολογισμόν.

Μετά την επεξεργασίαν τούτων υποβάλλονται εις τον Γενικόν Διευθυντήν, προκειμένου να συντάξη σχετικήν Έκθεσιν. Εν συνεχεία άπαντα υποβάλλονται εις την Δ.Ε., ο μεν Προϋπολογισμος κατα την συνεδρίασιν Αυτής του μηνός Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους εις το οποίον αφορά, ο δε Απολογισμος και ο Ισολογισμος κατα την συνεδρίασιν Αυτής του μηνός Ιουνίου του επομένου έτους εις το οποίον αφορά

Κατόπιν ο μεν Προϋπολογισμός υποβάλλεται δια της Δ. Ε. εις την Δ.Ι.Σ., ο δέ Απολογισμός αποστέλλεται υπο της Αρχιγραμματείας της Ι. Συνόδου εις το Τμήμα Εκκλησιαστικού Κατασταλτικού Ελέγχου (ΤΕΚΕ) της Διευθύνσεως Δημοσιονομικού Ελέγχου της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να τον ελέγξη και να συντάξη σχετικήν Έκθεσιν, ίνα ακολούθως υποβληθή εις την ΔΙΣ προς έγκρισιν.

3. Τμήμα Διαθεσίμων και Αξιογράφων:

α΄. Παρακολουθεί τας χρηματοοικονομικάς εξελίξεις τας αφορώσας εις τας καταθέσεις και τα αξιόγραφα της Ε.Κ.Υ.Ο.

β΄. Εισηγείται την επωφελεστέραν αξιοποίησιν των διαθεσίμων της Κεντρικής Διοικήσεως και προτείνει τα επωφελέστερα δανειοληπτικά σχήματα εις το πλαίσιον των οικονομικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

γ΄. Τηρεί στατιστικά στοιχεία έχοντα σχέσιν με τας συναλλαγάς της Υπηρεσίας με Πιστωτικά και λοιπά Ιδρύματα και Χρηματοοικονομικούς Φορείς.

4. Γραφείον Εκκαθαρίσεως Αποδοχών:

α΄. Εκκαθαρίζει τας αποδοχάς του προσωπικού της Ιεράς Συνόδου και της Ε.Κ.Υ.Ο.

β΄. Παρακολουθεί τας προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία υποχρεώσεις της Ε.Κ.Υ.Ο.

γ΄. Τηρεί λογιστικώς λογαριασμόν δια την παροχήν του αναλογούντος «εφ’ άπαξ» ποσού κατά την συνταξιοδότησιν των τακτικών υπαλλήλων.

 

Άρθρον 17

Διεύθυνσις Τεχνικών Υπηρεσιών

 

Επιμελείται της συντηρήσεως και επισκευής των υπαρχόντων εκκλησιαστικών κτιρίων και μεριμνά διά την κατασκευήν νέων.

Εις την Διεύθυνσιν ταύτην υπάγονται:

1. Τμήμα Μελετών και Έργων:

α΄. Συντάσσει μελέτας και τεύχη δημοπρατήσεως έρ­γων της Ε.Κ.Υ.Ο.

β΄. Παρακολουθεί και ελέγχει την υλοποίησιν των έρ­γων.

γ΄. Οργανώνει και επιβλέπει τα έργα τα εκτελούμενα δι’ αυτεπιστασίας εις κτίρια της Κεντρικής Διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος.

δ΄. Εισηγείται εις την Διεύθυνσιν Τεχνικών Υπηρεσιών, συμφώνως προς την σχετικήν νομοθεσίαν, την ανάθεσιν μελετών, τεχνικών δελτίων, τευχών δημοπρατήσεως, διακηρύξεων ή προδιαγραφών διαγωνισμών πολλαπλών απαιτήσεων ή την επίβλεψιν έργων εις εξωτερικά μελε­τητικά γραφεία και εταιρείας Συμβούλων ή εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος συναφούς προς τα έργα αντικειμένου, οσάκις η σημασία των έργων ή ειδικοί τε­χνικοί λόγοι ή υπηρεσιακαί αδυναμίαι ή σοβαραί ανάγκαι επιβάλλουν τούτο.

2. Τμήμα Συντηρήσεων και Επιβλέψεων:

α΄. Είναι υπεύθυνον δια την καλήν, τεχνικήν και λειτουργικήν, κατάστασιν καί συντήρησιν των ακινήτων, τα οποία διαχειρίζεται η Ε.Κ.Υ.Ο.

β΄. Παρακολουθεί άπαντα τα εκτελούμενα έργα επι­σκευών και συντηρήσεων.

γ΄. Καταρτίζει μελέτας και προτείνει λύσεις επί των ανακυπτόντων τεχνικών προβλημάτων εις τα κτίρια της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΓΡΑΦΕΙΑ

 

Άρθρον 18

Τεχνικόν Συμβούλιον

 

α΄. Το Τεχνικόν Συμβούλιον είναι πενταμελές και ορί­ζεται υπό της Δ.Ι.Σ., κατόπιν προτάσεως της Δ.Ε. και προηγουμένης Εισηγήσεως του Γενικού Δ/ντού.

Η Δ.Ι.Σ. δύναται να αντικαταστήση Μέλη του Τεχνικού Συμβουλίου δια το υπόλοιπον της θητείας των.

Η θητεία των Μελών αυτού είναι τριετής και δύναται να ανανεωθή.

Το Τεχνικόν Συμβούλιον και αποτελείται από:

i. Τον εκάστοτε Τεχνικόν Σύμβουλον της Εκκλησίας της Ελλάδος ή της Ε.Κ.Υ.Ο., ως Πρόεδρον,

ii. δύο Μέλη έχοντα την ιδιότητα του Πολιτικού Μη­χανικού,

iii. ένα εκπρόσωπον του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, και

iv. τον Διευθυντήν των Τεχνικών Υπηρεσιών της Ε.Κ.Υ.Ο.

Εάν κατά τον διορισμόν του Τεχνικού Συμβουλίου δεν υφίσταται Τεχνικός Σύμβουλος, ως Πρόεδρος ορίζεται εις μηχανικός.

Χρέη Γραμματέως εκτελεί ο οριζόμενος υπό της Γε­νικής Διευθύνσεως υπάλληλος.

Αι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειονοψηφίαν. Εν ισοψηφία υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

β΄. Τό Τεχνικόν Συμβούλιον:

i. Γνωμοδοτεί επί θεμάτων δια τα οποία απαιτείται κατά νόμον και τους κανονισμούς της Ιεράς Συνόδου γνώμη Τεχνικού Συμβουλίου, ως επίσης και επί ετέρων τεχνικής φύσεως θεμάτων, τα οποία παραπέμπονται εις αυτό προς γνωμοδότησιν.

ii. Αποφαίνεται επί ενστάσεων ή αιτήσεων θεραπεί­ας, επί πάσης διαφοράς προκυπτούσης εξ εργολαβικής συμβάσεως, κατά την διάρκειαν ή την λύσιν αυτής, εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από της εμφανίσεως της διαφοράς.

iii. Αποφαίνεται, με ηυξημένην πλειονοψηφίαν, επί αι­τήσεων αναθεωρήσεως, ασκουμένων υπό των ενδιαφε­ρομένων κατά των εις την προηγουμένην περίπτωσιν εκδοθεισών αποφάσεων αυτής. Αι αιτήσεις αναθεωρή­σεως είναι δυνατόν να ασκηθούν εντός ανατρεπτικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από της νομίμου επιδόσεως της αποφάσεως του Τεχνικού Συμβουλίου.

Κατά των ανωτέρω (υπό στοιχ. ii. και iii.) αποφάσεων του Τεχνικού Συμβουλίου χωρεί προσφυγή ενώπιον της Δ.Ε. της Ε.Κ.Υ.Ο., εντός ανατρεπτικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από της νομίμου επιδόσεως της αποφάσεως του Τεχνικού Συμβουλίου.

 

Άρθρον 19

Γραμματεία Δ.Ε.

 

1. Η Γραμματεία της Δ.Ε. υπάγεται απ’ ευθείας εις τον Πρόεδρον, προετοιμάζει τα θέματα των Συνεδριάσεων της Δ.Ε. και επιμελείται με απόλυτον υπευθυνότητα της τηρήσεως και φυλάξεως των Πρακτικών της Δ.Ε. κατά τα εν τω παρόντι Κανονισμώ οριζόμενα (άρθρ. 6 παρ. 4).

2. Η Γραμματεία ενημερώνει τα Μέλη της Δ.Ε. δια την ημερομηνίαν των τακτικών και εκτάκτων Συνεδριάσε­ων αυτής και αποστέλλει την Ημερησίαν Διάταξιν των θεμάτων εκάστης Συνεδριάσεως.

 

Άρθρον 20

Τμήμα Νομικών Υποθέσεων

 

Το Τμήμα τούτο:

α΄. Υποστηρίζει την Ε.Κ.Υ.Ο. από νομικής απόψεως, τόσον ενώπιον παντός Δικαστηρίου όσον και εξωδίκως, ως και δια γνωμοδοτήσεων επί πάσης Εισηγήσεως υπο­βαλλομένης εις την Δ.Ε. ή όποτε άλλοτε ζητηθή.

β΄. Παρακολουθεί την όλην πορείαν των δικαστικών υποθέσεων, ενεργεί και ενημερώνει αναλόγως τας αρ­μοδίας δι` εκάστην υπόθεσιν Διευθύνσεις.

γ΄. Τηρεί το Αρχείον Νομικών Υποθέσεων της Υπηρεσί­ας και παρακολουθεί την αφορώσαν εις την Εκκλησίαν της Ελλάδος νομοθεσίαν και νομολογίαν.

δ΄. Συνεργάζεται μετά της Νομικής Υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οσάκις πα­ρίσταται ανάγκη.

 

Άρθρον 21

Γραφείον Μακεδονίας – Θράκης

 

α΄. Το Γραφείον τούτο λειτουργεί δια την περιοχήν της Βορείου Ελλάδος, έχον ως έδραν την Θεσσαλονίκην.

β΄. Παρακολουθεί, συνεργαζόμενον μετά των Διευθύν­σεων της Ε.Κ.Υ.Ο., την καλήν λειτουργίαν των αυτόθι μισθωμένων εκκλησιαστικών ακινήτων, την πιστήν εφαρμογήν των μισθωτικών συμβάσεων και τας δικαστικάς υποθέσεις τας αφορώσας εις άπαντα τα εν Βορείω Ελλάδι εκκλησιαστικά ακίνητα τα οποία διαχειρίζεται η Ε.Κ.Υ.Ο.

γ΄. Επιμελείται, εν συνεργασία μετά της Διευθύνσεως Τεχνικών Υπηρεσιών και υπό την εποπτείαν αυτής, της διαδικασίας εκδόσεως οικοδομικών αδειών, της συντη­ρήσεως των ακινήτων, της διεξαγωγής των δημοπρα­σιών και διαγωνισμών και παρακολουθεί τήν εκτέλεσιν των κατασκευών τας οποίας αναλαμβάνει η Ε.Κ.Υ.Ο. εις την Βόρειον Ελλάδα.

δ΄. Παρακολουθεί την εν γένει κατάστασιν των εν Βορείω Ελλάδι εκκλησιαστικών ακινήτων και εισηγείται, προς τον Γενικόν Διευθυντήν και την Διεύθυνσιν Περι­ουσίας της Ε.Κ.Υ.Ο., τρόπους καλυτέρας αξιοποιήσεως αυτών.

ε΄. Καταθέτει δις του έτους Έκθεσιν Πεπραγμένων και κάθε Σεπτέμβριον ετήσιον Προγραμματισμόν των στόχων του δια το επόμενον έτος.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Δ΄

ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΝ

 

Άρθρον 22

Διορισμός, προαγωγή, τοποθέτησις υπαλλήλων και άσκησις πειθαρχικής εξουσίας επ’ αυτών

 

1. Ο διορισμός, η πρόσληψις, η προαγωγή και η εν γένει υπηρεσιακή κατάστασις των εκκλησιαστικών υπαλλή­λων της ΕΚΥΟ γίνεται κατά τας διατάξεις του Κώδικος Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων.

2. Η Δ.Ι.Σ. δύναται, κατόπιν Εισηγήσεως της Δ.Ε., και προς κάλυψιν απροβλέπτων και επειγουσών αναγκών (άρθρ. 103 παρ. 2 του Συντάγματος), να προσλαμβάνη, εκτός οργανικών θέσεων και δι’ ωρισμένην χρονικήν περίοδον, προσωπικόν επί σχέσει ιδιωτικού δικαίου, αι αποδοχαί του οποίου καθορίζονται δια της αποφάσεως περί προσλήψεως κατά την ισχύουσαν νομοθεσίαν.

3.  Αι αποδοχαί των υπαλλήλων της ΕΚΥΟ καθορί­ζονται υπό της εκάστοτε ισχυούσης νομοθεσίας περί Δημοσίων υπαλλήλων (άρθρον 42 παρ. 2 Ν. 590/1977).

4. Η άσκησις πειθαρχικής εξουσίας επί των υπαλλή­λων της ΕΚΥΟ γίνεται κατά πρώτον βαθμόν υπό των Διευθυντών των, με την επιφύλαξιν του άρθρου 10 παρ. 17 του παρόντος. Προσφυγήν κατά αποφάσεων των Διευθυντών δύνανται νά κάμουν κατά σειράν εις τόν Γενικόν Διευθυντήν, εις την Διοικούσαν Επιτροπήν, εις το Τριμελές Υπηρεσιακόν Συμβούλιον και εις το ΑΥΣΕ, τηρουμένων των διατάξεων του Κώδικος Εκκλησιαστι­κών Υπαλλήλων.

 

Άρθρον 23

Υπαλληλικά καθήκοντα εις Κληρικούς

 

1. Δι’ αποφάσεως της Δ.Ι.Σ., μετ’ εισήγησιν του Γενικού Διευθυντού και πρότασιν της Δ.Ε., δύνανται να ανατίθε­νται καθήκοντα υπαλλήλων εις την ΕΚΥΟ και εις κληρι­κούς παραλλήλως προς τα εφημεριακά των καθήκοντα.

Η ανάθεσις γίνεται δι’ ωρισμένην χρονικήν περίοδον, δυναμένην να ανανεωθή ή να παύση προ της λήξεως αυτής, κατ’ ελευθέραν εκτίμησιν της Δ.Ε. και της Δ.Ι.Σ. Οι επί θητεία Κληρικοί υπάλληλοι λαμβάνουν την αμοιβήν την προβλεπομένην υπό του Κώδικος Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων.

2.  Κληρικοί δύνανται επίσης να διορισθούν εις την Ε.Κ.Υ.Ο., συμφώνως τω άρθρω 42 παρ. 6 του Ν. 590/1977 και των διατάξεων του Κώδικος Εκκλησιαστικών Υπαλ­λήλων.

Εις τούς κληρικούς αυτούς καταβάλλεται, δι’ αποφά­σεως της Δ.Ι.Σ, μηνιαία αποζημίωσις μέχρι δύο τρίτων των ακαθαρίστων αποδοχών αυτών εκ της εφημεριακής (κυρίας) θέσεως των (άρθρ. 42 παρ. 6 του Ν. 590/1977).

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Ε΄

ΠΟΡΟΙ

 

Άρθρον 24

Πόροι και διάθεσίς των

 

1. Πόροι του καθ’ όλου νομικού προσώπου της Εκκλη­σίας της Ελλάδος είναι οι αναφερόμενοι εις το άρθρον 46 παρ. 1 του Ν. 590/1977, όπως εκάστοτε ισχύει, οι νομοθετημένοι ειδικώς δι’ Αυτήν, ως επίσης δωρεαί, κληρονομίαι και κληροδοσίαι.

2. Οι πόροι του αλληλοχρέου λογαριασμού διατίθε­νται, δι’ αποφάσεων της Δ.Ι.Σ. ή της Δ.Ε., και συμφώνως προς τας διατάξεις του παρόντος Κανονισμού, δια:

α΄. Το εν γένει ποιμαντικόν, πνευματικόν, ιεραποστολικόν, κοινωνικόν και φιλανθρωπικόν έργον της Εκκλη­σίας, ως και την ανάπτυξιν των δημοσίων και διεθνών σχέσεων της Εκκλησίας.

β΄. Τα λειτουργικά έξοδα της Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ. και Ι.Σ.Ι.).

γ΄. Τας αποδοχάς των υπηρετούντων εις την Αρχιγραμματείαν της Ιεράς Συνόδου και εις απάσας τας Υπηρεσίας της Κεντρικής Διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος.

δ΄. Τα λοιπά έξοδα λειτουργίας των Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Συνοδικών Επιτροπών.

ε΄. Την συμμετοχήν της Εκκλησίας της Ελλάδος εις την κατά το δυνατόν αντιμετώπισιν εκτάκτων κοινω­νικών αναγκών, προερχομένων εκ φυσικών και άλλων καταστροφών.

στ΄. Την ενίσχυσιν, ανάπτυξιν και δημιουργίαν των εκκλησιαστικών υποδομών της Κεντρικής Διοικήσεως της Εκκλησίας, ως ενδεικτικώς Ιατρικών Κέντρων και Εκπαιδευτικών Συγκροτημάτων όλων των βαθμίδων της Εκπαιδεύσεως, ως και την σύμπραξιν μετά τρίτων προς πραγμάτωσιν των ως άνω στόχων.

ζ΄. Την ενίσχυσιν των οικονομικώς αδυνάτων Ιερών Μητροπόλεων και Ιερών Μονών, εντός των πλαισίων του Κανονισμού 151/2002, ως εκάστοτε ισχύει.

η΄. Τας πάσης φύσεως επισκευάς, συντηρήσεις και βελτιώσεις κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοι­χείων της Κεντρικής Διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος.

θ΄. Την οικονομικήν ενίσχυσιν δια την ανέγερσιν Βρε­φονηπιακών Σταθμών ή την αλλαγήν χρήσεως κτιρίων δια την δημιουργίαν Βρεφονηπιακών Σταθμών.

ι΄. Την ίδρυσιν υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος κάθε νομικής μορφής εταιρειών συμφώνως προς το άρθρ. 2 παρ. 2 του παρόντος Κανονισμού, και την πραγμάτωσιν του έργου αυτών, συμφώνως προς τους σκοπούς των Καταστατικών των.

ια΄. Την οικονομικήν στήριξιν Εκκλησιαστικών Οργανι­σμών και Φορέων και εκκλησιαστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

ιβ΄. Την οικονομικήν ενίσχυσιν των λόγω γήρατος ή ασθενείας σχολαζόντων Αρχιερέων, αναλόγως των δυ­νατοτήτων του Προϋπολογισμού και μετ’ ειδικήν Απόφασιν της ΔΙΣ.

ιγ΄. Την ανάπτυξιν της εκκλησιαστικής εκπαιδεύσεως, την χορήγησιν υποτροφιών και την μετεκπαίδευσιν του προσωπικού των Κεντρικών Εκκλησιαστικών Υπηρεσιών.

ιδ΄. Τας λογίας προς άλλας Ορθοδόξους Εκκλησίας.

ιε΄. Ει τι έτερον ήθελε καθορίσει η Δ.Ι.Σ. δι’ αποφάσεών Της.

3. Τα αρμόδια Όργανα της Ε.Κ.Υ.Ο. υποχρεούνται εις την άμεσον εκτέλεσιν και εφαρμογήν των Αποφάσεων της Δ.Ι.Σ. και της Δ.Ε.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΣΤ΄

ΓΕΝΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρον 25

Αναπροσαρμογαί χρηματικών ορίων και λοιπαί διατάξεις

 

1.  Τα αναφερόμενα εν τω παρόντι όρια χρηματικών ποσών (αρμοδιότητος Δ.Ε., Πρόεδρου και Γενικού Δι­ευθυντού) δύνανται να αναπροσαρμόζωνται άπαξ του έτους δι’ αποφάσεων της Δ.Ε. και εγκρίσεων της Δ.Ι.Σ. δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

2. Δι’ αποφάσεων της Δ.Ι.Σ. καθορίζεται και αναπρο­σαρμόζεται η αποζημίωσις του Προέδρου και των Με­λών της Δ.Ε. και του Τεχνικού Συμβουλίου, ως και τα κατά την ισχύουσαν νομοθεσίαν έξοδα μετακινήσεως και διαμονής των Μελών ετέρων Επιτροπών, αι οποίαι συνιστώνται είτε υπό της Δ.Ι.Σ. είτε υπό της ΔΕ και επικουρούν το έργον των.

 

Άρθρον 26

Έναρξις ισχύος - Μεταβατικαί Διατάξεις

 

1. Η ισχύς του παρόντος Κανονισμού άρχεται από της δημοσιεύσεώς του εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο παρών Κανονισμός δημοσιεύεται και εις το επίσημον δελτίον της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΕΚΚΛΗΣΙΑ».

2. Ο Κανονισμός 240/2013 (Φ.Ε.Κ. 243/Α΄/2013), ως και πάσα ειδική κανονιστική διάταξις, η οποία αντιβαίνει εις τας διατάξεις του παρόντος, καταργούνται από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος.

 

Άρθρον 27

Κάλυψις δαπάνης

 

Eκ της δημοσιεύσεως του παρόντος Κανονισμού δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του Προϋπολογισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Κανονισμός ούτος να δημοσιευθή δια της Εφημε­ρίδος της Κυβερνήσεως και του επισήμου δελτίου της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΕΚΚΛΗΣΙΑ».

 

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2015

 

 

 

O Πρόεδρος

 † Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ 

 

Αριθμός Απόφασης :
'Ετος : 0
Δικαστήριο :


για τον "ΒΑΛΣΑΜΩΝ" συνδέσεις επικοινωνία συχνές ερωτήσεις όροι χρήσης Copyright © - Web Site by WeC.O.M.