ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ ΝΕΑ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ν.Υ. ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
 
ή δοκιμάστε την προηγμένη αναζήτηση 

Αναλυτική Αναζήτηση
Χρησιμοποιήστε την αναλυτική αναζήτηση με φίλτρα για καλύτερα στοχευμένα αποτελέσματα
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4705/2094/19.9.2014 «Καταλογισμός και διοικητική εκτέλεση εσόδων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος» (ΦΕΚ Α΄ 216 /03.10.2014)

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4705/2094/19.9.2014

«Καταλογισμός και διοικητική εκτέλεση εσόδων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος» (ΦΕΚ Α΄ 216/03-10-2014) 

 

 

 
Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 
 
Έχουσα υπ’ όψει :
1.  Τα άρθρα 1 παρ. 4, 9 παρ. 2 - 4 και 46 παρ. 2 του Ν. 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» (ΦΕΚ Α΄ 146/31.5.1977), όπως τροποποιή­θηκαν υπό του άρθρου 68 παρ. 1 του Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Α΄ 32/11.2.2014).
2. Τα άρθρα 4 παρ. 1, 5 παρ. 1 του Α.Ν. 976/1946, όπως έχει τροποποιηθεί υπό του (ΦΕΚ Α΄ 58/21.2.1946).
3.  Την υπ’ αριθμ. 1016897/1160/0016/3.3.2008 Απόφα­ση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 449/14.03.2008).
4.  Την υπ’ αριθμ. 196/2010 απόφαση της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
5.  Την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1149/16.6.2014 Πρόταση του Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
6. Την υπ’ αριθμ. 64/22.8.2014 Γνωμοδότηση του Ειδι­κού Νομικού Συμβουλίου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποφασίζει:
Ψηφίζει και εγκρίνει τον Κανονισμόν 259/2014, έχοντα ούτω:
 
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 259/2014
«Περί καταλογισμού και διοικητικής εκτελέσεως εσόδων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος»
 
Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής – Διαδικασία εισπράξεως εσόδων
 
1. α. Οι πάσης φύσεως και εξ οιασδήποτε αιτίας (δη­μοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) απορρέουσες χρηματικές απαιτήσεις υπέρ της Αποστολικής Διακονίας της Εκ­κλησίας της Ελλάδος καταλογίζονται σε βάρος του οφειλέτη με απόφαση: α) του Διοικητικού Συμβουλίου της ως κύριου διατάκτη ή, συντρεχόντως, β) του Γενικού Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας ως δευτερεύο­ντος διατάκτη. Την αρμοδιότητα καταλογισμού διαθέ­τουν τα ανωτέρω όργανα για κάθε χρηματική απαίτηση, η οποία προέκυψε από την δραστηριότητα, διαχείριση, συναλλαγές ή έλλειμμα οποιασδήποτε υπηρεσίας ή ορ­γάνου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία εισηγείται σχετικώς προς τα ανωτέρω καταλογιστικά όργανα την έκδοση καταλογιστικής απο­φάσεως. Κατά τις περιπτώσεις περιοδικώς οφειλομέ­νων χρηματικών παροχών, επί των οποίων προϋπάρχει έννομος σχέση της Αποστολικής Διακονίας μετά του οφειλέτου (π.χ. σύμβαση μισθώσεως) δεν απαιτείται η έκδοσις καταλογιστικής πράξεως και αρκεί κατόπιν σχετικής ειδοποιήσεως της αρμοδίας υπηρεσίας της Αποστολικής Διακονίας προς την Διεύθυνση Οικονο­μικών της η σύνταξις χρηματικού καταλόγου κατά του οφειλέτου.
β. Οι καταλογιζόμενες απαιτήσεις δύνανται να ανα­τίθενται προς είσπραξη στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες από τα καθιστάμενα δια του παρόντος Κανονισμού αρμόδια όργανα και κατά τη διαδικασία του παρόντος Κανονισμού και της Α.Υ.Ο. υπ’ αριθμ. 1016897/1160/0016/3.3.2008 (ΦΕΚ Β΄ 449/14.03.2008). Η ανάθεση της εισπράξεως ακολουθεί την οριζόμενη στον παρόντα Κανονισμό διαδικασία και κατανομή αρμοδι­οτήτων στις υπηρεσίες και όργανα της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
2. Η ανάθεση της εισπράξεως γίνεται με έγγραφη εντολή προς την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) φορολογίας του οφειλέτη, η οποία υπογράφεται εκ μέρους του Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας και στο κείμενο της οποίας:
α) δηλώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός της Απο­στολικής Διακονίας, στον οποίο θα παρακατατεθεί η εισπραχθησόμενη απαίτηση,
β) δηλώνεται ο υπάλληλος της Αποστολικής Διακονί­ας, ο οποίος έχει ορισθεί ως υπόλογος του εσόδου και ως εντεταλμένος προς επικοινωνία μετά της Δ.Ο.Υ. και
γ) συνοδεύεται από την τριπλότυπη περιληπτική κα­τάσταση βεβαιώσεως και
δ) τα έγγραφα, που αποδεικνύουν την «εν ευρεία εν-νοία βεβαίωση» της απαιτήσεως ως και την ύπαρξη και το ύψος της απαιτήσεως. Η «εν ευρεία εννοία βε­βαίωση» ως διοικητική διαδικασία ολοκληρώνεται με την σύνταξη Χρηματικού Καταλόγου (Χ.Κ.) και αφορά απαιτήσεις ορισμένες, βέβαιες και εκκαθαρισμένες κατά τον χρόνο της συντάξεως του Καταλόγου. Μαζί με τον Χρηματικό Κατάλογο αποστέλλονται στην Δ.Ο.Υ. και τα λοιπά έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν την απαίτηση.
Τα έγγραφα αυτά δύνανται να είναι είτε ιδιωτικά (π.χ. συμβάσεις μίσθωσης, συμφωνητικά συμβιβασμού) είτε δημόσια έγγραφα (υπηρεσιακές εισηγήσεις ή βεβαιώ­σεις περί οφειλής χρηματικών απαιτήσεων, συμβολαιο­γραφικά έγγραφα, δικαστικές αποφάσεις, αποσπάσματα από λογιστικά βιβλία των υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος) ή συνδυασμός των ανωτέρω.
Με τον Χρηματικό Κατάλογο συναποστέλλεται προς την Δ.Ο.Υ. τριπλότυπη περιληπτική κατάσταση βεβαι­ώσεως εσόδου, την οποία υπογράφουν μετά την διε­νέργεια ταμειακής βεβαιώσεως του εσόδου τα αρμόδια προς βεβαίωση όργανα της Δ.Ο.Υ. και το ένα αντίτυπο της οποίας επιστρέφεται στην Διεύθυνση Οικονομικών της Αποστολικής Διακονίας υπογεγραμμένο από την διενεργήσασα την ταμειακή βεβαίωση Δ.Ο.Υ., και τη­ρείται στο οικείο αρχείο της Αποστολικής Διακονίας.
 
Άρθρο 2
Χρηματικός Κατάλογος
 
1. Ο Χρηματικός Κατάλογος (Χ.Κ.) ολοκληρώνει την «εν ευρεία εννοία βεβαίωση» του εσόδου, με βάση την οποία καθορίζεται μονομερώς από τα όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδος το περιεχόμενο της χρηματικής απαιτήσε-ώς Της και το πρόσωπο του οφειλέτη. Συνυπογράφεται από τον διενεργήσαντα την εν ευρεία εννοία βεβαίωση υπάλληλο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (ο οποίος καταχώρισε το έσοδο στα βιβλία εσόδων της Αποστολικής Διακονίας) και τον Προϊστά­μενο της Διεύθυνσης Οικονομικών της Αποστολικής Διακονίας. Η σύνταξη του καταλόγου γίνεται με βάση τα στοιχεία, που αποδεικνύουν ή βεβαιώνουν την ύπαρξη της απαιτήσεως.
2. Ο Χρηματικός Κατάλογος πρέπει να περιλαμβάνει: 1) το είδος και την αιτία της οφειλής, 2) τον προσδιορι­σμό του ποσού της οφειλής, 3) το ονοματεπώνυμο και το Α.Φ.Μ. του οφειλέτη, 4) την χρονική περίοδο και την προθεσμία αποπληρωμής της οφειλής, 5) τον ορισθέντα ειδικό Κωδικό Αριθμό Εσόδου (Κ.Α.Ε.) εκτός Κρατικού Προϋπολογισμού υπέρ της Αποστολικής Διακονίας (επί του παρόντος ο Κ.Α.Ε. 82973) και 6) τυχόν άλλες παρα­τηρήσεις. Μαζί με τον Χρηματικό Κατάλογο συντάσ­σεται και συνυπογράφεται και περιληπτική κατάσταση εις τριπλούν, η οποία περιλαμβάνει τον ειδικό Κωδικό Αριθμό Εσόδου (Κ.Α.Ε.) εκτός Κρατικού Προϋπολογισμού (Κ.Α.Ε. 82973), στον οποίο θα καταχωρίζεται η είσπραξη για λογαριασμό της Αποστολικής Διακονίας, καθώς και το συνολικό εισπρακτέο ποσό για κάθε οφειλέτη.
3. Ο Χρηματικός Κατάλογος μπορεί να τροποποιηθεί από τα ανωτέρω αρμόδια προς υπογραφή του όργανα της Αποστολικής Διακονίας ως προς ορισμένα στοιχεία ή να διαγραφεί εντελώς σύμφωνα με την ίδια ανωτέρω διαδικασία, προτού η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) προβεί στην ταμειακή βεβαίωση του. Εάν η τα­μειακή βεβαίωση είναι λανθασμένη, διαγράφεται από το αρμόδιο όργανο της Δ.Ο.Υ. και γίνεται επαναβεβαίωση εις βάρος του υπόχρεου.
 
Άρθρο 3
Διαδικασία εν στενή εννοία βεβαιώσεως απαιτήσεων
 
1.  Κατόπιν ολοκληρώσεως της συντάξεως του χρη­ματικού καταλόγου και αποστολής του με την εντολή εισπράξεως του Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας (βεβαίωση εν ευρεία έννοια), η Δημόσια Οικο­νομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) επιλαμβάνεται της διαδικασίας (κατά το άρθρο 91 του Κ.Ε.Δ.Ε.) και διενεργεί την τα­μειακή βεβαίωση, με την οποία το ως τότε οφειλόμενο ποσό καθίσταται ληξιπρόθεσμο.
2. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών της Αποστολικής Διακονίας δύναται, αυτοπροσώπως ή δια εξουσιοδοτήσεώς του προς άλλον υπάλληλο, να υποβά­λει στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο ζητηθεί κατά τη διενέρ­γεια της διαδικασίας βεβαίωσης και εκτέλεσης ή να προβεί σε παροχή διευκρινίσεων ή άλλων πληροφοριών.
 
Άρθρο 4
Απόδοση απαιτήσεων
 
1.  Τα εισπραττόμενα από την Δ.Ο.Υ. ποσά, μετά την αφαίρεση των δαπανών εισπράξεως, αποδίδονται στην Αποστολική Διακονία και κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίον έχει καθορίσει η εντολή ει­σπράξεως του Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Δι­ακονίας. Σε περίπτωση χρηματικής απαίτησης, η οποία προέκυψε από την δραστηριότητα, διαχείριση, συναλλα­γές ή έλλειμμα οποιασδήποτε υπηρεσίας ή οργάνου της Αποστολικής Διακονίας, η απαίτηση αυτή αποδίδεται στην υπηρεσία ή όργανο αυτό υπό της Αποστολικής Διακονίας.
2. Σε περίπτωση μη εισπράξεως ή μη αποδόσεως απο-σταλείσας προς είσπραξη απαιτήσεως της Αποστολι­κής Διακονίας από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία εντός τριών ετών από την αποστολή της βεβαιώσεως του άρθρου 1, λήγει αυτοδικαίως η ισχύς της εντολής εισπράξεως, και η Αποστολική Διακονία ανακτά την εξουσία εισπράξεως κατά του οφειλέτη της.
 
Άρθρο 5
Υποδείγματα Χρηματικών Καταλόγων – Τριπλοτύπων Καταστάσεων Βεβαιώσεως Εσόδων
 
Οι χρηματικοί κατάλογοι και οι τριπλότυπες περιλη­πτικές καταστάσεις βεβαιώσεως εσόδων ακολουθούν τα κατωτέρω πρότυπα, αναλόγως συμπληρούμενα κατά περίπτωση:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ
(Ν.ΠΛ.Δ.)
 
Ημερομηνία :
Α.Π.:     ······
Ταχ. Δ/νση : Ιασίου 1
Ταχ. Κώδικας : 11521
Πληροφορίες:
Τηλέφωνο :
Fax :
Email :
 
Προς: Δ.Ο.Υ.:..........
Σας στέλνουμε συνημμένα το χρηματικό κατάλογο ... /20.... (ΟΙΚ. ΕΤΟΥΣ 20 ....)
Και   σας   παρακαλούμε   μετά   τη βεβαίωση του να μας επιστρέψετε το ένα αντίτυπο της περιληπτικής κατάστασης
Αριθμός
ΧΡΗΜ. ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ:
ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΗΜ/ΓΙΟΥ:
[ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ]
ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ:
Τριπλότυπη Περιληπτική Κατάσταση Βεβαίωσης Χρέους (σχετ. η καταλογιστική απόφαση υπ' αριθμ. πρωτ..........του...........)
 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΤΟΚΟΙ
ΣΥΝΟΛΟ
Ποσά για Βεβαίωση
 
 
 
Ποσά που δεν βεβαιώθηκαν λόγω αναρμοδιότητας ή σφάλματος
 
 
 
Ποσά που βεβαιώθηκαν από τη Δ.Ο.Υ.
 
 
 
Βεβαιουται η παραλαβή του πάρα; του με την καταχώρηση του σήμερα .....................................και για ποσό.......
τάνω χρηματικού καταλόγου και η βεβαίωση στα βιβλία βεβαίωσης της Δ.Ο.Υ. μας με αριθ. .......................................ευρώ.
Τόπος................... .. Ημερομηνία........................
 
Ο υπάλληλος Δ.Ο.Υ. που διενήργησε την βεβαίωση
Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ (Ν.Π.Δ.Δ.)
Ταχ. Δ/νση :....
Ταχ. Κώδικας :................
Πληροφορίες:...........
Τηλέφωνο : ..................
Fax :.........
mail :............
Χρηματικός Κατάλογος Αρ...../20...
Αιτιολογία : Καταλογισμός..........
(Κ.Α.Ε. Αποστολικής Διακονίας: 82973)
Ημερομηνία :.......
Οικ. έτος 20.... Α Π ·
ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
(σχετ. η καταλογιστική απόφαση υπ' αριθμ. πρωτ.........του.........)
Α υξ. Α ρ.
Επώνυμο-Όνομα-Πατρώνυμο-Επάγγελμα-
Διεύθυνση, ΑΦΜ Οφειλέτη
КАЕ
82142
Οφει­λόμε­νο Ποσό
(€)
Τόκοι
(€)
Σύνο­λο
(€)
Βεβαιώθεν Ποσό
Αρ. δόσε­ων
Παρατηρήσεις
 
 
 
 
 
 
 
Αιτία οφειλής:
* Τα έσοδα της Αποστολικής Διακονίας δύνανται να εισπραχθούν μέσω των Δ.Ο.Υ. (Α.Υ.Ο. 1016897/1160/0016/3. 3.2008, ΦΕΚ Β' 449/14.03.2008).
 
Αθήνα,............ 20...
Ο Υπάλληλος της Ε.Κ.Υ.Ο. που έκανε τη Βεβαίωση
(σφραγίδα - υπογραφή)
Ο Διευθυντής Οικονομικών της Ε.Κ.Υ.Ο. (σφραγίδα - υπογραφή)
 
 
Άρθρο 6
 
1. Από τη δημοσίευση του παρόντος Κανονισμού δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού εξόδων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
2.  Ο παρών Κανονισμός ισχύει από της δημοσιεύσεως του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο Κανονισμός δημοσιεύεται στο επίσημο Δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΕΚΚΛΗΣΙΑ».
Ο Κανονισμός αυτός να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Αριθμός Απόφασης :
'Ετος : 0
Δικαστήριο :


για τον "ΒΑΛΣΑΜΩΝ" συνδέσεις επικοινωνία συχνές ερωτήσεις όροι χρήσης Copyright © - Web Site by WeC.O.M.