ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ ΝΕΑ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ν.Υ. ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
 
ή δοκιμάστε την προηγμένη αναζήτηση 

Αναλυτική Αναζήτηση
Χρησιμοποιήστε την αναλυτική αναζήτηση με φίλτρα για καλύτερα στοχευμένα αποτελέσματα
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 160/2004 «Περί λειτουργίας των Συνοδικών Επιτροπών» (ΦΕΚ Α΄ 100/ 20.5.2004)

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 160/2004 (ΦΕΚ Α΄100/20.5.2004)

 «Περί λειτουργίας των Συνοδικών Επιτροπών».

 

 Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

 ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 Έχουσα υπόψει:

 

 1. Τας διατάξεις των παρ. 1 περ. ια, 2 και 4 του άρθρου 9 και 10 του Νόμου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος»,

 

 2. Την από 13.1.2004 Απόφασιν Αυτής, ψηφίζει: Τον υπ` αριθμ. 160/2004 Κανονισμόν, «Περί λειτουργίας των Συνοδικών Επιτροπών» έχοντα ούτω:

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 160/2004

 

 «ΠΕΡΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ»

 

 ΓΕΝΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

 Άρθρον 1

 

 1. Αι λειτουργούσαι, και υπό του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» (ΦΕΚ 146/ 1977 τ.Α), προβλεπόμεναι, Συνοδικαί Επιτροπαί είναι:

 

 1. Η επί της Αρχιγραμματείας.

 

 2. Η επί της Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής

 

 3. Η επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων

 

 4. Η επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού `Εργου.

 

 5. Η επί του Μοναχικού Βίου.

 

 6. Η επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος.

 

 7. Η επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων

 

 8. Η επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και της Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου

 

 9. Η επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως.

 

 10. Η επί των Αιρέσεων.

 

 11. Η επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας

 

 12. Η επί των Οικονομικών της Εκκλησίας.

 

 2. Νέαι Ειδικαί Συνοδικαί Επιτροπαί συνιστώνται εκάστοτε προς κάλυψιν υπαρχουσών πνευματικών και εκκλησιαστικών εν γένει αναγκών δι` αποφάσεων της Ι.Σ.Ι. (κατ` άρθρον 10 παρ. 5 του Νόμου 590/1977).

 

 3. Αι εκάστοτε δι' αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας συνιστώμεναι Ειδικαί Συνοδικαί Επιτροπαί διέπονται υπό του ιδίου εκάστης Εσωτερικού Κανονισμού, προβλέποντος τα της εσωτερικής λειτουργίας αυτής. Δια παν θέμα μη υπ' αυτού προβλεπόμενον, ισχύουν αι γενικαί διατάξεις του παρόντος

Κανονισμού.

 

 4. Προς υποβοήθησιν του έργου αυτών αι Συνοδικαί Επιτροπαί δύνανται να προβώσι εις την σύστασιν Υποεπιτροπών, κατά τα προβλεπόμενα υπό του άρθρου 10, παρ. 3, του Νόμου 590/1977 τη αρωγή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δια την κατάλληλον στελέχωσιν αυτών, προς καταμερισμόν των αντικειμένων της αρμοδιότητος αυτών εις επί μέρους τομείς.

 

 Άρθρον 2

 

 1. Αι Συνοδικαί Επιτροπαί συγκροτούνται κατά τα εν άρθρω 10, παρ. 2 του Νομου 590/1977 οριζόμενα. Ομοίως και αι Ειδικαί Συνοδικαί Επιτροπαί κατά τα υπό της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας εκάστοτε αποφασιζόμενα.

 

 2. `Εδρα και τόπος συνεδριών των Συνοδικών Επιτροπών (Σ.Ε.) είναι τα παρά τη Ιερά Συνόδω οικεία Γραφεία.

 

 3. Το αξίωμα των Μελών των Σ.Ε. είναι τιμητικόν και άμισθον. Προκειμένου περί των λαϊκών μελών των μετακαλουμένων εξ άλλων πόλεων η περί των λαϊκών ή κληρικών μελών συσταθησομένων Υποεπιτροπών και Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών, δύναται εκάστη Σ.Ε. να προβλέπη ειδικήν αποζημίωσιν, δια την καταβολήν των οδοιπορικών, κατά την σύνταξιν του οικείου Προϋπολογισμού ή την κατ' έκτακτον υπέρβασιν του Προϋπολογισμού απόδοσιν αυτής, απάντων τούτων τιθεμένων υπό

την κρίσιν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

 

 4. Αι δι' αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, μέχρι τούδε συσταθείσαι Ειδικαί Συνοδικαί επιτροπαί είναι:

 

 α. Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

 

 β. Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί της Βιοηθικής.

 

 γ. Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών.

 

 δ. Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

 ε. Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος.

 

 στ. Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων.

 

 ζ. Ειδική Συνοδική Επιτροπή δια τα Χριστιανικά Μνημεία.

 

 η. Ειδική Συνοδική Επιτροπή Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας.

 

 θ. Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως.

 

 ι Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος.

 

 ια. Ειδική Συνοδική Επιτροπή Μελέτης Αρχαιολατρίας Νεοειδωλολατρίας.

 

 ιβ. Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί Γυναικείων Θεμάτων.

 

 5. Αι αρμοδιότητες εκάστης Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής αναγράφονται εις τον ιδρυτικόν Κανονισμόν εκάστης.

 

 

Άρθρον 3

 

 1. Η συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των λοιπών μελών εις τας συνεδρίας των Σ.Ε. είναι υποχρεωτική.

 

 2. Εκάστη Σ.Ε. πραγματοποιεί τακτικάς συνεδρίας ανά μήνα εκτός του Αυγούστου, εν ολομελεία ή με απλήν απαρτίαν. Αι Συνεδρίαι πραγματοποιούνται κατά προτίμησιν, καθ` ας ημέρας διεξάγονται και αι συνεδρίαι της Δ.Ι.Σ ή, εν περιπτώσει απογευματινών Συνοδικών Συνε δριών, τας μεθεπομένας ημέρας.

 

 3. Εάν προκύψη ανάγκη συμβουλευτικής Εισηγήσεως επί κατεπειγόντων ζητημάτων, η αρμοδία Σ.Ε. συνεδριάζει εκτάκτως.

 

 4. Εις αμφοτέραςτας περιπτώσεις καταρτίζεται και κοινοποιείται εις τα μέλη προ τριών ημερών η Ημερησία Διάταξις των θεμάτων της Συνεδρίας, με μέριμναν του οικείου Γραφείου της Σ.Ε. και έγκρισιν του Προέδρου της Σ.Ε. Αι Σ.Ε. δύνανται βεβαίως να ασχοληθούν και με έκτακτα επείγοντα ζητήματα, προκύψαντα μετά την σύνταξιν και κοινοποίησιν της Ημερησίας Διατάξεως ή τιθέμενα προς συζήτησιν προφορικώς ή δια γραπτού υπομνήματος υπό των μελών αυτών, τη αδεία του Προέδρου.

 

 5. Των συνεδριών προεδρεύει το έχον τα πρεσβεία αρχιερωσύνης Αρχιερατικόν Μέλος, κατ` επιταγήν του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977. Κωλυομένου τούτου να συμμετάσχη εις έκτακτον ή και τακτικήν συνεδρίαν, μετ' έγκαιρον ενημέρωσιν υπ' αυτού του Γραμματέως, η Σ.Ε. δύναται να συνέλθη εις έκτακτον ή και τακτικήν συνεδρίαν υπό την προεδρίαν του αμέσως επομένου κατά τα πρεσβεία Αρχιερέως Μέλους αυτής.

 

Άρθρον 4

 

 1. Επί θεμάτων κοινής αρμοδιότητος δύνανται να συνεδριάσουν από κοινού πλείονες της μιας Σ. Ε. εις έκτακτον συνεδρίαν, είτε κοινή συναινέσει, είτε αποφάσει της Δ.Ι.Σ., υπό την προεδρίαν του έχοντος τα πρεσβεία Αρχιερωσύνης μεταξύ των παρόντων Αρχιερατικών Μελών, με συντονιστικήν ευθύνην των

Συνοδικών Συνδέσμων και Γραμματέα ή Γραμματείς τούς αντιστοίχους των μετεχουσών Σ.Ε., τηρουμένων των λοιπών διατάξεων του παρόντος, ως προς την σύνταξιν, υπογραφήν και προώθησιν των Πρακτικών.

 

 2. Ωσαύτως, επί θεμάτων απαιτούντων ειδικήν πείραν και γνώσιν, εκάστη Συνοδική Επιτροπή δι' αποφάσεως αυτής, δύναται να προσλαμβάνη ειδικούς Συνεργάτας  Συμβούλους τους οποίους δύναται να προσκαλή εγκαίρως, όπως μετάσχουν συγκεκριμένων Συνεδριών.

 

 3. Οι Γραμματείς Σ.Ε. ή Ειδικών Σ.Ε. συγγενούς αντικειμένου μετέχουν ως παρατηρηταί εις τας Συνεδρίας των Επιτροπών τούτων προκειμένου να επιτυγχάνεται συντονισμός των λαμβανομένων αποφάσεων. Ο Αρχιγραμματεύς ορίζει δι' αποφάσεων αυτού ποίαι εκ των Σ.Ε. η Ειδικών Σ.Ε. ασχολούνται με συναφή αντικείμενα.

 

 

Άρθρον 5

 

 1. Αι Σ.Ε. ασχολούνται με θέματα της αρμοδιότητος αυτών, είτε παραπεμπόμενα εις αυτάς προς γνωμοδότησιν υπό της Δ.Ι.Σ. ή του Αρχιγραμματέως ή οιασδήποτε άλλης Σ.Ε., δια της Αρχιγραμματείας, είτε οίκοθεν.

 

 2. Μερίμνη του οικείου Γραφείου συντάσσουντας προς την Δ.Ι.Σ. εισηγήσεις αυτών, υπογραφομένας υπό του οικείου Προέδρου ή του προεδρεύσαντος.

 

 3. Τας προς την Δ.Ι.Σ. εισηγήσεις εκάστης Σ.Ε. παρουσιάζει ο Αρχιγραμματεύς. Ο Συνοδικός Σύνδεσμος παρέχει, οσάκις ζητηθή, διευκρινήσεις επί του συζητουμένου εις την Δ.Ι.Σ. θέματος. Η Δ.Ι.Σ. δύναται να προσκαλή, κα τά την βούλησιν Αυτής, και τον Γραμματέα της αρμοδίας Σ.Ε., όποτε δει, δια να απαντήση εις συναφείς ερωτήσεις των Συνοδικών Συνέδρων, αποχωρούντα ακολούθως, προκειμένου, ίνα η Δ.Ι.Σ. διασκεφθή καθ` εαυτήν και αποφασίση σχετικώς. Την ευθύνην κλήσεως του κατά περίπτωσιν Γραμματέως των Σ.Ε. έχει η Δ.Ι.Σ. δια του Αρχιγραμματέως Αυτής, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου η του Συνοδικού Συνδέσμου.

 

 4. Αποφάσεις επί θεμάτων επείγοντος χαρακτήρος δύνανται να λαμβάνωνται, τη εγκρίσει του Προέδρου, δια προφορικής συννενοήσεως μεταξύ των μελών ή δια περιφοράς του πρακτικού.

 

 Άρθρον 6

 

 1. Άπαντα τα μέλη εκάστης Σ.Ε. ενημερώνονται τακτικώς ανά μήνα, είτε επ' ευκαιρία των Συνεδριών είτε δι' αποστολής ενημερωτικού σημειώματος υπό του οικείου Γραμματέως, περί ζητημάτων συναφών προς την αρμοδιότητα της Σ.Ε. Εις την ενημέρωσιν περιλαμβάνεται εν δεικτικώς και η σύνοψις θεμάτων

προβαλλομένων υπό των Μ.Μ.Ε., και ενδιαφερόντων εκάστην Συνοδικήν Επιτροπήν. Ταύτα επισημαίνει κατά βάσιν ο Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τυπου και κοινοποιεί ταύτα εις την αρμοδίαν να επιληφθή Συνοδικήν Επιτροπήν. Αλλά και πας Γραμματεύς Συνοδικής Επιτροπής υποχρεού ται να παρακολουθή τον έντυπον και ηλεκτρονικόν Τύπον δια τον αυτόν σκοπόν.

 

 2. Κατά μήνα συγκαλούνται υπό του Αρχιγραμματέως εις σύσκεψιν οι Γραμματείς των Σ.Ε. και των Ειδικών Σ.Ε. προς τακτικήν ανασκόπησιν της πορείας και της αποδοτικότητος αυτών και συντονισμόν των ενεργειών αυτών προς αποφυγήν λήψεως αλληλοσυγκρουομένων αποφάσεων και προς προώθησιν σχολαζόντων ζητημάτων.

 

Άρθρον 7

 

 Δι' απάσας τας συνεδρίας των Σ.Ε. τηρούνται Πρακτικά, τα οποία αναγινώσκονται εις επομένας συνεδρίας και συ νυπογράφονται υφ` απάντων των μετασχόντων μελών.

 

 Προς ευχερεστέραν και πληρεστέραν διεξαγωγήν του σημαντικού γνωμοδοτικού έργου των Σ.Ε., προβλέπεται η μηχανοργάνωσις των Γραφείων δια την ηλεκτρονικήν καταγραφήν των Πρακτικών και ειδικώτερον της βασικής επιχειρηματολογίας απάντων των μελών, των συγκεκριμένων προτάσεων και των τελικών εισηγητικών αποφάσεων, ομού μετά των ενδεχομένων αντιρρήσεων ενίων

μελών.

 

Άρθρον 8

 

 1. Εις τας Σ.Ε. διορίζεται ως Γραμματεύς Κληρικός ή λαϊκός διαθέτων τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ήτοι: επιστημονικήν κατάρτισιν, ποιμαντικήν ειδίκευσιν και ειδικήν πείραν περί το αντικείμενον της οικείας Συνοδικής Επιτροπής, ως και γνώσιν μιας τουλάχιστον ευρωπαϊκής γλώσσης, ειδικώς προκειμένου περί Σ.Ε. σχετικής αρμοδιότητος. Ούτος διορίζεται υπό της Δ.Ι.Σ., δια προτάσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου, επί ενιαυσίω θητεία δυναμένη ίνα ανανεώται.

 

 2. Ο Γραμματεύς έχει την ευθύνην: α) της, προς τον Πρόεδρον, υποβολής προτάσεων περί δραστηριοποιήσεως της Σ.Ε., ως και της οργανώσεως και λειτουργίας του Γραφείου αυτής, β) της διεξαγωγής της αλληλογραφίας, γ) της ενημερώσεως περί πάντων των εκκρεμών σχετικών ζητημάτων, δ) της προωθήσεως των προς και από την Ιεράν Σύνοδον ή τα λοιπά Γραφεία των Σ.Ε. θεμάτων, εν περιπτώσει δε συνεργασίας, της εισηγήσεως των θεμάτων εις την οικείαν Σ.Ε, ως και της εφαρμογής των Συνοδικών Αποφάσεων των αφορωσών εις την οργανωτικήν ευθύνην και εκτελεστικήν αρμοδιότητα αυτής. Οίκοθεν νοείται ότι μετέχει των επισήμων Συνεδρίων, Συ σκέψεων, Επισκέψεων, εις εκτέλεσιν των ανωτέρω Αποφάσεων. Ο αυτός επιμελείται της δημιουργίας αρχείων και βιβλιοθήκης, ως και της τηρήσεως ειδικών κατά περίπτωσιν φακέλλων προς διευκόλυνσιν του έργου της Συνοδικής Επιτροπής. Επίσης προβάλλει, δια του Τύπου, του Διαδικτύου (Internet) και παντός άλλου προσφόρου μέσου, τας εισηγήσεις, τας τοποθετήσεις και το έργον της Σ.Ε.

 

 3. Ο Γραμματεύς εκάστης Σ.Ε. δύναται να επεξεργάζη ται μόνος, η μετά συνεργατών, τα προς μελέτην θέματα και να συντάσση εμπεριστατωμένες εισηγήσεις προς την Σ.Ε..

 

 4. Παρά τω Γραμματεί δύναται ίνα διορίζηται και εις ή πλείονες Κληρικοί ή λαϊκοί ως Συνεργάται ή ως βοηθοί Συνεργάται, έχοντες ανάλογα προσόντα, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνην ειδικών τομέων, ενημερώνονται περί πάντων των θεμάτων και αναπληρούν τούτον, κωλυόμενον.

 

 5. Η Δ.Ι.Σ. αποφασίζει, κατά περίπτωσιν, περί θέσεων συνιστωμένων παρ'  εκάστη Σ.Ε. κατά την διαδικασίαν του επομένου άρθρου.

 

Άρθρον 9

 

 Η Δ.Ι.Σ., τη προτάσει των Σ.Ε., δύναται να προσλαμβάνη το κατάλληλον και προβλεπόμενον προσωπικόν συνεργατών ή υπαλλήλων, προς διεκπεραίωσιν του έργου της αποστολής αυτών.

 

 Προκειμένου περί των Συνεργατών δέον, όπως είναι θεολόγοι ή μη, κληρικοί ή λαϊκοί, έχοντες τα απαραίτητα προσόντα προς εκπλήρωσιν της ειδικής αποστολής αυτών ως συνεργατών της αντιστοίχου Σ.Ε. Τα της αμοιβής απάντων των συνεργατών και υπαλλήλων εκάστης Σ.Ε. ρυθμίζονται δι` αποφάσεων της Δ.Ι.Σ.

 

Άρθρον 10

 

 Εκάστη Σ.Ε., τη οικονομικοτεχνική υποστηρίξει της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.), συντάσσει τον ετήσιον Προϋπολογισμόν αυτής, ο οποίος εγκρίνεται υπό της Δ.Ι.Σ. προς κάλυψιν των δαπανών λειτουργίας αυτής. Η αμοιβή των υπαλλήλων εκάστης των Σ. Ε., η εξόφλησις των δαπανών και η σύνταξις του ετησίου Απολογισμού, συνυποβαλλομένων των παραστατικών των γενομένων δαπανών, διενεργούνται υπό των Υπηρεσιών της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.), εγκρίνονται δε υπό της Δ.Ι.Σ.

 

 Άρθρον 11

 

 1. Κατά μήνα Αύγουστον εκάστου έτους, αι Σ.Ε. υποβάλλουν υποχρεωτικώς εις την Δ.Ι.Σ. αφ` ενός μεν `Εκθεσιν περί του επιτελεσθέντος υπ` αυτών έργου (ήτοι των εξετασθέντων θεμάτων, των γενομένων Εισηγήσεων και της εφαρμογής ή της ητιολογημένης εκκρεμότητος εφαρμογής των σχετικών Συνοδικών Αποφάσεων), αφ` ετέρου δε τεκμηριωμένας εισηγητικάς προτάσεις περί εξεταστέων ζητημάτων.

Αι ετήσιοι Εκθέσεις ανακοινούνται εις την Ι.Σ.Ι.

 

 2. Εν τη ειρημένη ετησίω Εκθέσει περιλαμβάνεται υποχρεωτικώς και αναφορά περί της ενδεχομένης, αδικαιολογήτου απουσίας, εκ τριών τουλάχιστον τακτικών συνεδριών, Μελών τινών εκάστηςΣ.Ε., η δεΔ.Ι.Σ. εισηγείται εις την αμέσως επομένην Ι.Σ.Ι. τα περί αντικαταστάσεως της θητείας αυτών, και τούτο προς διασφάλισιν της αποδοτικής λειτουργίας των Σ.Ε.

 

Άρθρον 13

 

 Σ.Ε. επί της Αρχιγραμματείας

 

 ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α

 

 Αρμοδιότητες Σ.Ε.

 

 Ι. `Εργον της Σ.Ε. επί της Αρχιγραμματείας είναι:

 

 1. Η εποπτεία επί της λειτουργίας των Γραφείων και Διευθύνσεων της Ιεράς Συνόδου, απάντων των Γραφείων των λοιπών Σ.Ε. και των Συνοδικών Δικαστηρίων και των συνοδικών Υπαλλήλων, δια του Προέδρου αυτής, συνεπικουρουμένου υπό του Αρχιγραμματέως (βλ. Καν. 20/1971, αρθ. 1, 12).

 

 2. Ο συντονισμός της δραστηριότητος και του έργου των συσταθεισών Σ.Ε., των παρά αυταίς Υποεπιτροπών, των Ειδικών Συνοδικων Επιτροπών και πασών των συσταθησομένων τοιούτων.

 

 3. Η διαδικασία περί του διορισμού και της μισθοδοσίας ως και η διοικητική μέριμνα των λοιπών υπηρεσιακών ζητημάτων του προσωπικού των Σ.Ε.

 

 4. Η κατά μήνα Δεκέμβριον εκάστου έτους υπηρεσιακή αξιολόγησις εις Β/ βαθμόν πάντων των Γραμματέων η λοιπών γπαλλήλων της Ιεράς Συνόδου και των Σ.Ε., Κληρικών και Λαϊκών. Την αξιολόγησιν αυτήν εις Α/ Βαθμόν ενεργεί ο Αρχιγραμματεύς.

 

 5. Η δια του Αρχιγραμματέως έγκαιρος συλλογή, αξιολόγησις και προώθησις προς την Δ.Ι.Σ. των καθ` έκαστον εκκλησιαστικόν έτος Εκθέσεων περί του επιτελεσθέντος έργου των Σ.Ε.

 

 6. Η φροντίς δια τον έγκαιρον καταρτισμόν και την κοινοποίησιν της Ημερησίας Διατάξεως των συνεδριάσεων της Ι.Σ.Ι. και της Δ.Ι.Σ.

 

 7. Η έναρξις και προώθησις της διαδικασίας εγγραφής Κληρικων εις τον Κατάλογον των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων (άρθρ. 19 παρ. 1 2, του Νόμου 590/1977).

 

 8. Η εποπτεία επί της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου, διεπομένης δι` ιδίου Κανονισμού, ήτοι του υπ αριθμ. 31/1971, «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας Εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης της Εκκλησίας της Ελλάδος, Φ.Ε.Κ. 274/1971 τ.Α`».

 

 9. Η εισήγησις προς τη Δ.Ι.Σ. περί της συγκροτήσεως των πάσης φύσεως Υπηρεσιακών Συμβουλίων των διεπομένων υπό ιδίων Κανονισμών (Α.Υ.Σ.Ε. και των 2 Τριμελών).

 

 10. Πάσα άλλη συναφής δραστηριότης ανατιθεμένη εις αυτήν υπό της Δ.Ι.Σ.

 

 ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β

 

 Περί του Αρχιγραμματέως

 

 1. Του Γραφείου της Αρχιγραμματείας και απάντων των Γραφείων της Ιεράς Συνόδου προισταται ο Αρχιγραμμα τεύς, επικουρούμενος υπό του Γραμματέως Πρακτικογράφου και του Βοηθού Γραμματέως (άρθρ. 7, εδάφ. 4, του Ν. 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος»). Παρ` αυτώ υπηρετεί εις Κληρικός ως Εισηγητής.

 

 2. Ο Αρχιγραμματεύς έχει την γενικήν ευθύνην της λειτουργίας του Γραφείου της Αρχιγραμματείας και της συντάξεως των συνοδικών εγγράφων, τηρεί αυτοπροσώπως το εμπιστευτικόν και το απόρρητον Πρωτόκολλον της Ιεράς Συνόδου, κατανέμει την εργασίαν εις το υπ` αυτόν προσωπικόν, συντονίζει την εργασίαν των επί μέρους Γραφείων και Διευθύνσεων, εποπτεύει του Προσωπικού της Ιεράς Συνόδου και υποβάλλει εις την Δ.Ι.Σ. κατά μήνα Ιανουάριον (Κεφ. Α` παρ. 4 του παρόντος) Εκθέσεις υπηρεσιακής αξιολογήσεως ενός εκάστου εξ αυτών. Αι αρμοδιότητες αυτού ορίζονται σα φώς εν τοις Κανονισμοίς υπ` αριθμ. 20/1971 «Περί λειτουργίας των Γραφείων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και των Μονίμων Συνοδικών Επιτροπών» (Φ.Ε.Κ. Τ.Α` 72/1971), 1/1969 και 2/1977 «Περί εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος» (Φ.Ε.Κ. τ.Α` 275/1977).

 

 3. Ο Αρχιγραμματεύς μετέχει της Σ.Ε. επί της Αρχιγραμματείας, ως Γραμματεύς αυτής, αναπληρούμενος εν περιπτώσει κωλύματος υπο του Α Γραμματέως Πρακτικογράφου.

 

 4. Ο Αρχιγραμματεύς την τελικήν αναφοράν αυτού έχει εις τον Πρόεδρον της Ιεράς Συνόδου, εκτελών τας εντολάς αυτού και ενεργών τη εντολή αυτού επί των εις αυτόν ανατεθειμένων αρμοδιοτήτων (βλ. Καν. 20/1971, αρ.2).

 

 ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ

 

 Αρμοδιότητες Γραφείου Αρχιγραμματέως

 

 Το Γραφείον του Αρχιγραμματέως υπέχει την ευθύνην:

 

 1. Διά την έγκαιρον αποστολήν, κατ` άρθρον 6 του Νόμου 590/1977 και άρθρ. 11 του Κανονισμού 2/1977, της Ημερησίας Διατάξεως των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου προς τούς Συνοδικούς Μητροπολίτας.

 

 2. Διά την σύνταξιν των Πρακτικών των Συνεδριάσεων της Ι.Σ.Ι. και της Δ.Ι.Σ., την βιβλιοδεσίαν αυτών και την αντιγραφήν, υπό των Κωδικογράφων, εις τον Ιερόν Κωδικα.

 

 3. Διά την άμεσον, ευθύς μετά την επικύρωσιν και την υπογραφήν των Πρακτικών, εκτέλεσιν των εκάστοτε υπό της Δ.Ι.Σ. και της Ι.Σ.Ι. αποφασιζομένων.

 

 4. Δι` άπασαν την αλληλογραφίαν της Ιεράς Συνόδου και των Σ.Ε., πάντων των εγγράφων προσυπογραφομένων υπό του Αρχιγραμματέως.

 

 Εκ των εισερχομένων εγγράφων, τα οποία ο ίδιος αποσφραγίζει και μονογράφει, τα μεν ενυπόγραφα αποστέλλει εις τα αρμόδια Γραφεία, τα δε ανυπόγραφα ή άνευ διευθύνσεως ή τα, προφανώς κατά την κρίσιντου Αρχιγραμματέως, στερούμενα σοβαρότητος, ή τα εξ Αρχιερέων προ ερχόμενα, αλλά μη ανταποκρινόμενα προς τας περί αλληλογραφίας Συνοδικάς Εγκυκλίους, κατά την έμφρονα κρίσιν αυτού, αποστέλλει κατόπιν συνεννοήσεως μετά του Μακαριωτάτου Προέδρου, εις το Αρχείον.

 

 Περίπτωσις τοι ούτου εγγράφου, δυναμένου να χαρακτηρισθή ως ερευνητέου, δεν αποκλείεται (βλ Καν. 20/1971, άρθρ. 3).

 

 Εκ των εξερχομένων εγγράφων της Ιεράς Συνόδου και των Σ.Ε., τα μεν απευθυνόμενα προς τους Προκαθημένους υπογράφει μόνον ο Μακαριώτατος Πρόεδρος, τα δε προς Ιεράρχας, Υπουργούς, Καθηγητάς Πανεπιστημίου και Ανωτάτους Πολιτικούς, Κρατικούς και Δικαστικούς Λειτουργούς υπογράφει ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και προσυπογράφει, απαραιτήτως, ταύτα ο Αρχιγραμματεύς.

 

 Πάντα τα λοιπά έγγραφα υπογράφει ο Αρχιγραμματεύς είτε «Εντολή της Ιεράς Συνόδου», είτε «Εντολή και Εξουσιοδοτήσει της Ιεράς Συνόδου».

 

 Διά την διεξαγομένην υπό της Ιεράς Συνόδου αλληλογραφίαν τηρείται η εξής διαδικασία: Τα συντασσόμενα έγγραφα εκτυπούνται εις φύλλα τριών χρωμάτων. Το έγγραφον επί φύλλου κιτρίνου χρώματος προορίζεται δια τον παραλήπτην. Το επί φύλλου κυανού χρώματος παραμένει εις τον οικείον φάκελον του Αρχείου της Ι.Σ. και το επί φύλλου λευκού χρώματος τίθεται, εις την Διεκπεραίωσιν, ανυπόγραφον κατ` αύξοντα αριθμόν διεκπεραιώσεως.

 

 Εφ` όσον το συντασσόμενον έγγραφον κοινοποιείται και εις ετέρους παραλήπτας αναπαράγονται τα ανάλογα αντίγραφα επί φύλλου λευκού χρώματος, υπογραφόμενα ως και το επί κιτρίνου.

 

 Τα επί φύλλου κυανού χρώματος έγγραφα, υπογράφονται μερίμνη των: α) Γραμματέως Πρακτικογράφου και β) Βοηθού Γραμματέως, υπό των Συνοδικών Αρχιερέων (Άρθρον 7 του υπ` αριθμ. 20/1971 Κανονισμού της Ι.Σ.) .

 

 Η αυτή τάξις ισχύει και δια τα εξερχόμενα έγγραφα των Σ.Ε.

 

 5. Διά την ενημέρωσιν της Ιεράς Συνόδου επί των εκκρεμουσών εκάστοτε υποθέσεων και θεμάτων, ως και επί του συννόμου των εκάστοτε προς αυτήν εισηγήσεων, συμφώνως προς τας διατάξεις των κειμένων Νόμων και Κανονισμών.

 

 6. Διά την διακρίβωσιν, τη εποπτεία του Αρχιγραμματέως, του υπευθύνου, εν περιπτώσει διαρροής του περιεχομένου Συνοδικού τινος εγγράφου ή ετέρου κειμένου, και την αναφοράν εις την Δ.Ι.Σ., προς επιβολήν αναλόγων κυρώσεων.

 

 7. Διά την τήρησιν του Πρωτοκόλλου και του Αρχείου της Ιεράς Συνόδου.
 

 8. Διά την προώθησιν και παρακολούθησιν των θεμάτων των Σ.Ε., ως και τον συντονισμόντου έργου των Γραφείων αυτών.

 

 9. Διά την έγκαιρον κοινοποίησιν, προς τα μέλη της Ι.Σ.Ι και της Δ.Ι.Σ. του κειμένου των Εισηγήσεων.

 

 10. Διά την προεργασίαν και την προώθησιν, προς έγκρισιν και αποστολήν, των Συνοδικών Εγκυκλίων.

 

 11. Γενικώς, δια την διεξαγωγήν απάσης της Γραφειακής εργασίας της Ιεράς Συνόδου.

 

 ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Δ

 

 Υπηρεσίαι και Γραφεία της Αρχιγραμματείας.

 

 Το Γραφείον της Αρχιγραμματείας περιλαμβάνει τας εξής Υπηρεσίας Γραφεία:

 

 1. Γραφείον Αρχιγραμματείας.

 

 α. Γραφείον Εισηγητού Αρχιγραμματέως.

 

 β. Γραφείον Κλητήρων Οδηγών Θυρωρών.

 

 2. Διεύθυνσιν Γραμματείας.

 

 α. Γραφείον Γραμματέων (δια την σύνταξιντων Πρακτικών των Συνεδριών της Ι.Σ.Ι. και της Δ.Ι.Σ.).

 

 β. Γραφείον Κωδίκων (δια την τήρησιν των Κωδίκων των καθαρογεγραμμένων Πρακτικών των Συνεδριών της Ι.Σ.Ι. και της Δ.Ι.Σ.).

 

 γ. Γραφείον Γραμματείας (δια την διεξαγωγήν της αλληλογραφίας και πάσης γραμματειακής εργασίας).

 

 δ. Γραφείον Συντονιστού Υποθέσεων.

 

 ε. Γραφείον Αρχείου (δια την τακτοποίησιν και ασφαλή τήρησιν του Συνοδικού Αρχείου).

 

 στ. Γραφείον Πρωτοκόλλου Διεκπεραιώσεως.

 

 ζ. Γραφείον Μηχανοργανώσεως Η/Υ Γραφομηχανών.

 

 3. Διεύθυνσιν Διοικήσεως και Προσωπικού.

 

 α. Γραφείον Διοικήσεως.

 

 β. Γραφείον Εκκλησιαστικής Ταξεως και Εθιμοτυπίας (Καν. 115/1999 ΦΕΚ23/Α/11.2.1999 & Καν. 141/1999 ΦΕΚ 300/Α/30.12.1999).

 

 γ. Γραφείον Προσωπικού (δια την τήρησιν των υπηρεσιακών φακέλλων απάντων των Αρχιερέων και των Κληρικών και Λαϊκών υπαλλήλων της Ιεράς Συνόδου, ως και των εις την Δ.Ι.Σ. υπαγομένων Ιεροκηρύκων, δια την εισήγησιν επί των πάσης φύσεως υπηρεσιακών μεταβολών αυτών, ως και την εκτέλεσιν των σχετικών αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου και των αρμοδίων Υπηρεσιακών Συμβουλίων).

 

 δ. Γραφείον Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων, διεπομένων υπό της οικείας Νομοθεσίας (δια την διεξαγωγήν της εις αυτά αναφερομένης αλληλογραφίας, την δικονομικήν προπαρασκευήν των εις τα Συνοδικά Δικαστήρια διεξαγομένων δικών, την τήρησιν των Πρακτικών των συνεδριάσεων των Συνοδικών Δικαστηρίων, την καταχώρισιν αυτών εις τούς οικείους Κώδικας, τον σχηματισμόν και την ασφαλή διαφύλαξιν των δικαστικών φακέλλων και γενικώς την, εν συνεννοήσει μετά του Αρχιγραμματέως και των οικείων Προέδρων των Συνοδικών Δικαστηρίων, διασφάλισιν της ευρύθμου λειτουργίας αυτών).

 

 ε. Γραφείον Υπηρεσιακών Συμβουλίων, ήτοι του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Εκκλησίας (Α.Υ.Σ.Ε.), του Τριμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου Υπαλλήλων Εκκλησιαστικών οργανισμών και του Τριμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου Υπαλλήλων Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων (δια τα υπηρεσιακά και μισθοδοτικά θέματα του αντιστοίχου προσωπικού).

 

 στ. Εκκλησιαστικήν Βιβλιοθήκην.

 

 

Άρθρον 14 

 Σ.Ε. επί της Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής

 

 Της Σ.Ε. επί της Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής έργον ιδία είναι:

 

 1. Η παρακολούθησις των λειτουργικών τεχνών και η προαγωγή αυτών δια παντός προσφόρου μέσου.

 

 2. Η άγρυπνος μέριμνα και διαφύλαξις του λειτουργι κού ήθους και της εκκλησιαστικής παραδόσεως επί των λειτουργικών τεχνών και η υπεύθυνος γνωμοδοτική επισήμανσις των παρεισφρεομένων καινοτομιών προς αποφυγήν ή διόρθωσιν τούτων, δι` ενδελεχούς μελέ της, συντάξεως υπομνημάτων προς την Δ.Ι.Σ., εκδόσε ως ενημερωτικών εντύπων και διοργανώσεως Συνεδρίων.

 

 3. Η καταγραφή των υφισταμένων, παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή και ταις Ιεραίς Μητροπόλεσι, σχετικών Σχολών (εκκλησιαστικής μουσικής, αγιογραφίας, συντηρήσεως ιερών εικόνων κ.λπ.) του ιστορικού λειτουργίας και του οργανογράμματος μιας εκάστης, ως και η εκπόνησις ενός Γενικού Κανονισμού περί της λειτουργίας αυτών.

 

 4. Η ενημέρωσις και η παροχή προγραμματικής η οργανωτικής βοηθείας εις Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα, Ιεράς Μητροπόλεις, Ιεράς Μονάς, Ενορίας, Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, προτιθέμενα να αναπτύξουν αντιστοίχους δραστηριότητας.

 

 5. Η εξασφάλισις δια καταλλήλων εισηγήσεων προς την Δ.Ι.Σ. και δια διαβημάτων Αυτής προς την Πολιτείαν της δυνατότητος τελέσεως κατά καιρούς της Θείας Λειτουργίας εντός χριστιανικών μνημείων, τελούντων εν εξαρτήσει προς το Κράτος, διαφυλαπομένης της ιερότητος, της ιστορίας, αλλά και της συμφύτου καλλιτεχνικής αξίας αυτών.

 

 6. Η προβολή των υφισταμένων ιερών μνημείων δι` ενημερωτικών δημοσιευμάτων και τευχιδίων και λοιπών μέσων ηλεκτρονικού τυπου (Η/Υ, Ρ/Σ, Τηλεοράσεως, Διαδικτύου κ.λπ.) προς τα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου, τον επιστημονικόν κόσμον και τον ποιμαινόμενον λαόν, επί σκοπώ τονισμού της δι` αιώνων συνεχούς και αδιακόπου εκκλησιαστικής παρουσίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας, υποβοηθητικώς προς την ασκουμένην λειτουργικήν και αντιαιρετικήν ποιμαντικήν.

 

 7. Η επισταμένη, δι` Εισηγήσεων προς την Δ.Ι.Σ., φροντίς προς διασφάλισιν του δικαιώματος της Εκκλησίας επί των θρησκευτικών μνημείων.

 

 8. Η συνεργασία και συμπαράστασις προς το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας (Κανονισμός 17/1981 της Ιε ράς Συνόδου, «Σύστασις και Οργάνωσις Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος», ΦΕΚ 135/1982 τ.Α`).

 

 9. Η συμπαράστασις προς το έργον της Υπηρεσίας Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου.

 

 10. Η εισήγησις, προς την Δ.Ι.Σ., περί απονομής τιμητικών διακρίσεων εις τον χώρον της λειτουργικής τέχνης και της βυζαντινής μουσικής.

 

 

Άρθρον 15

  Σ.Ε. Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων

 

 Της Σ.Ε. Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων έργον ιδία είναι:

 

 1. Η υποβολή, κατά περίπτωσιν προς την Ι.Σ.Ι. η την Δ.Ι.Σ., Εισηγήσεων προς αυθεντικήν υπ` αυτών επίλυσιν ζητημάτων, προβλημάτων ή ερωτημάτων δογματικής και νομοκανονικής φύσεως.

 

 2. Η προπαρασκευή και η νομοτεχνική επεξεργασία των υπό της Ι.Σ.Ι. ή της Δ.Ι.Σ. εκδιδομένων Κανονισμών και Κανονιστικών ή άλλων Αποφάσεων.

 

 3. Η εισήγησις επί των νομοθετημάτων της Πολιτείας των σχετιζομένων προς την Εκκλησίαν.

 

 4. Η εισήγησις επί των αρμοδίως υποβαλλομένων τη Δ.Ι.Σ. αιτημάτων αγιοκατατάξεως.

 

 5. Η επαγρύπνησις επί της τηρήσεως της, εν τη κανονική τάξει, ενότητος.

 

 6. Η εισήγησις περί των αναγκαίων, εκάστοτε, μέτρων προς διατήρησιν αδιαταράκτου της επικοινωνίας μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των λοιπών Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών (εν συνεργασία μετά της Σ.Ε. επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων).

 

 7. Η κωδικοποίησις και η κριτική έκδοσις των Ιερών Κανόνων, ως και η κωδικοποίησις των εκκλησιαστικών Νόμων, Κανονισμών, Αποφάσεων και Εγκυκλίων της Ιεράς Συνόδου.

 

 8. Η προς την Ιεράν Σύνοδον αρωγή δια την τήρησιν και διασφάλισιν εν τη πράξει της κανονικής παραδόσεως και τάξεως.

 

 

Άρθρον 16

 Σ.Ε. επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού `Εργου

 

 Της Σ.Ε. επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού `Εργου εργον ιδία είναι:

 

 1. Η μελέτη του Τυπικού της Εκκλησίας και η, δια της οικείας Υποεπιτροπής, εποπτεία συντάξεως και εκδόσεως των Διπτύxων εκάστου έτους.

 

 2. Η σύνταξις πλήρους και σαφούς «λειτουργικού κώδι κος», αναγκαίου δια την ευταξίαν εν τη Θεία Λειτουργία και τοις λοιποίς Ιεροίς Μυστηρίοις και Τελεταίς, ως και δια την καθιέρωσιν ενιαίας λειτουργικής πράξεως καθ` άπασαν την Εκκλησίαν της Ελλάδος.

 

 3. Η εποπτεία και φροντίς δια την συμπλήρωσιν των εν τοις λειτουργικοίς βιβλίοις υπαρχουσών ελλείψεων εις βασικάς Ιεράς Ακολουθίας, ως και δια την καταλογογράφησιν και την έκδοσιν ενημερωτικών πινάκων των εκδοθεισών ή και ανεκδότων Ιερών Ακολουθιών.

 

 4. Η τεκμηριωμένη, σαφής και πλήρης καταγραφή της δεοντολογίας, των σκοπών, των τρόπων, των ειδικών προβλημάτων η δυσχερειών και των προτεραιοτήτων του ποιμαντικού έργου έναντι γενικώς των κοινωνικών «ομάδων».

 

 5. Η πρότασις περί διοργανώσεως πανελληνίων και τοπικών Συνεδρίων στελεχών του ποιμαντικού έργου κατά τομείς δραστηριότητος, ως και η ποιμαντική φροντίς καταρτίσεως των πρεσβυτερών και των υποψηφίων πρεσβυτερών, ως αμέσων συνεργατών και πολυτίμων βοηθών των Εφημερίων.

 

 6. Η συνεργασία μετά Σ.Ε. ομοειδών σκοπών εν τη αντιμετωπίσει συναφών προβλημάτων.

 

Άρθρον 17

 Σ.Ε. επί του Μοναχικού Βίου

 

 Της Σ.Ε. επί του Μοναχικού Βιου έργον ιδία είναι:

 

 1. Η καταγραφή των Ιερών Μονών, των Ησυχαστηρίων και των λοιπών Μοναστικών Καθιδρυμάτων, ως και η απογραφή των εν αυτοίς διαβιούντων Μοναχών ανά την Εκκλησίαν της Ελλάδος, επί σκοπώ δημιουργίας σχετικού Αρχείου παρά τη Ιερά Συνόδω.

 

 2. Η αρωγή προς τούς επιχωρίους Επισκόπους δια την μέριμναν των εγκαταλελειμμένων ιστορικών Μοναστικών Καθιδρυμάτων, την συντήρησιν και την διασφάλισιν αυτών.

 

 3. Η εισήγησις, προς την Δ.Ι.Σ., περί των κανονικών αρχών, αι οποίαι δέον όπως διέπουν την μοναστικήν ζωήν, εν γένει, και την κανονικήν αυτοτέλειαν αυτής.

 

 4. Ο έλεγχος των προϋποθέσεων δια την σύστασιν Ιερών Μονών, ως και η σύνταξις της ιδρυτικής προβλέψεως και εισηγήσεως προς την Δ.Ι.Σ., συμφώνως ταις προς τούτο κειμέναις διατάξεσιν. Επίσης η επεξεργασία των Εσωτερικών Κανονισμών λειτουργίας των Μοναστικών Αδελφοτήτων και η προώθησις αυτών προς έγκρισιν υπό της Δ.Ι.Σ.

 

 5. Η γνωμάτευσις επί θεμάτων συστάσεως Ιερών Ησυχαστηρίων και Μετοχίων, εντός των πλαισίων της εκκλησιολογικής και κανονικής τάξεως.

 

 6. Η εισήγησις, προς την Δ.Ι.Σ. των προσφορωτέρων μέσων τακτικής επικοινωνίας μετά των Μοναστικών Αδελφοτήτων.

 

 7. Η πρότασις περί διοργανώσεως περιφερειακών και πανελληνίων Μοναστικών Συνεδρίων.

 

 8. Η μέριμνα δια την σύνταξιν επιστημονικών και εκλαϊκευμένων μελετημάτων περί της τεραστίας εκκλησιαστικής, αλλά και εθνωφελούς προσφοράς των Ιερών Μονών ου μόνον κατά το παρελθόν, αλλά και κατά το παρόν.

 

 9. Η εισήγησις, προς την Δ.Ι.Σ., ενιαίου λογιστικού συστήματος τηρουμένου υφ` όλων των Μοναστικών Καθιδρυμάτων.

 

 

 Άρθρον 18 

 Σ.Ε. επί της Χριστιανικής Αγωγής Νεότητος

 

 Της Σ.Ε. επί της Χριστιανικής Αγωγής Νεότητος έργον ιδία είναι:

 

 1. Η υποβοήθησις των Ιερών Μητροπόλεων εις το υπ` αυτών ασκούμενον κατηχητικόν έργον.

 

 2. Η διατύπωσις προτάσεων συντονισμού και προσαρμογής προς τα νέα δεδομένα των Ιεραποστολικών προσπαθειών της Εκκλησίας εις τον τομέα της Κατηχήσεως.

 

 3. Η μελέτη δια την καλλιέργειαν της εκκλησιαστικής συνειδήσεως των νέων μέσω της Θείας Λατρείας, της Κατηχήσεως και των Ιερών Μυστηρίων.

 

 4. Η μελέτη νέων συγχρόνων μεθόδων Κατηχήσεως δια της χρήσεως ηλεκτρονικών μέσων, διασυνδέσεως των νεανικών κινήσεων και επικοινωνίας δια του Διαδικτύου (Internet), ως και η διερεύνησις νέων τρόπων προσεγγίσεως των νέων.

 

 5. Η μελέτη και σύνταξις κατηχητικού θεωρητικού πλαισίου, εκάστοτε ανανεουμένου, εν όψει των επικρατουσών κοινωνικών συνθηκών.

 

 6. Η εισήγησις περί διοργανώσεως πανελληνίων και περιφερειακών νεανικών συνεδρίων και συνεδρίων στελεχών νεότητος.

 

 7. Η εισήγησις περί του περιεχομένου των βιβλίων του μαθήματος των θρησκευτικών.

 

 8. Η συνεργασία μετ` άλλων Σ.Ε. επιδιωκουσών αναλόγους σκοπούς.

 

 9. Αι εισηγήσεις, προς την Δ.Ι.Σ., περί των παραινετικών παρεμβάσεων της Εκκλησίας προς τα Μ.Μ.Ε. και το Ραδιοτηλεοπτικόν Συμβούλιον δια την διόρθωσιν ή αποτροπήν των αντιπαιδαγωγικών, προπαγανδιστικών, αντιχριστιανικών και παραθρησκευτικών μηνυμάτων των παιδικών και νεανικών ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, της εκπαιδευτικής τηλεοράσεως κ.λπ..

 

 10. Η εισήγησις επί παντός θέματος σχέσιν έχοντος με την νεότητα και τα προβλήματα αυτής ως και την ποιμαντικήν αντιμετώπισιν αυτών.

 

Άρθρον 19
 Σ.Ε. επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων

 

 Α. Της Σ.Ε. επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών σχέσεων έργον ιδία είναι:

 

 1. Η εισήγησις περί πάντων των ζητημάτων των αφορώντων εις τας σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά πασών των λοιπών Αυτοκεφάλων και Αυτονόμων Ορθοδόξων Εκκλησιών ως και των λοιπών Χριστιανικών Ομολογιών.

 

 2. Η διεξαγωγή πάσης, εν γένει, της σχετικής, μετά των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, των λοιπών Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών και των λοιπών Θρησκευμάτων, αλληλογραφίας και η παρακολούθησις των διαφόρων εκδόσεων και δημοσιεύσεων αυτών.

 

 3. Η εισήγησις, προς την Δ.Ι.Σ., περί της αποστολής διαφόρων Αντιπροσωπειών της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τας ανωτέρω σημειουμένας ομοδόξους Εκκλησίας και ετεροδόξους Ομολογίας, ως και η μέριμνα δια την σύνταξιν των σχετικών εκθέσεων και αναφορών.

 

 4. Η συγκέντρωσις πληροφοριών, η τήρησις αρχείου, η δημιουργία βιβλιοθήκης και η προώθησις εν γένει των διορθοδόξων και διαχριστιανικών σχέσεων.

 

 Β. Ειδικώτερον η Σ.Ε. αύτη περιλαμβάνει τούς εξής Τομείς με τας αντιστοίχως σημειουμένας αρμοδιότητας:

 

 1. Τον Τομέα Διορθοδόξων Σχέσεων: δια τας διμερείς σχέσεις της ημετέρας Εκκλησίας μετά πασών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, τας Διορθοδόξους και Πανορθοδόξους Διασκέψεις και Συναντήσεις, την προπαρασκευήν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, τας ανταλλαγάς επισκέψεων, τας συμμετοχάς εις εορταστικάς εκδηλώσεις των ομοδόξων Εκκλησιών, την αποστολήν εκκλησιαστικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοηθείας εις εμπεριστάτους ομοδόξους Εκκλησίας, την ανταλλαγήν της εορτίου αλληλογραφίας της διεξαγομένης μετά των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

 

 2. Τον Τομέα Διαχριστιανικών Σχέσεων: δια τας διμερείς σχέσεις μετά των ετεροδόξων Ομολογιών, τους μετ` αυτών διεξαγομένους Θεολογικούς Διαλόγους, τας σχέσεις μετά του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και μεθ` ετέρων δια χριστιανικών οργάνων.

 

 3. Τον Τομέα Σχέσεων μεθ` ετέρων Θρησκειών: δια τα προκύπτοντα ζητήματα σχέσιν έχοντα με τας μη Χριστιανικάς θρησκείας, όπως είναι αι διαθρησκειακαί σχέσεις και διάλογοι

 

 4. Τον Τομέα Υποτροφιών: δια την χορήγησιν και ανανέωσιν Συνοδικών Υποτροφιών συνωδά τοις 13/1981, 66/1992 και 119/1999 Κανονισμοίς της Ι.Σ.Ι., δια παν θέμα αφορών εις τας σπουδάς, την παραμονήν και την διαβίωσιν των ενταύθα σπουδαζόντων αλλοδαπών υποτρόφων της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως και δια την επίβλεψιν επί της λειτουργίας του Οικοτροφείου της Ιεράς Συνόδου δια θέματα αλλοδαπών φοιτητών. Επίσης δια την εξασφάλισιν μελλοντικών στελεχών της Εκκλησίας εις τας εξωτερικάς Αυτής σχέσεις.

 

 5. Τον Τομέα ξενογλώσσων ανταποκρίσεων, αλληλογραφίας και μεταφράσεων.

 

 Γ. Παραλλήλως προς την Συνοδικήν ταύτην Επιτροπήν λειτουργούν:

 

 1. Το Γραφείον Αλληλοβοηθείας και Σχέσεων μετά των Ξένων Εκκλησιών, ούτινος έργον είναι η μέριμνα δι` ανάπτυξιν Προγραμμάτων παροχής παντός είδους βοηθείας προς τας Ξένας Εκκλησίας.

 

 2. Το Κέντρον Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών (λειτουργούν ως Υπηρεσία του Γραφείου Παλιννοστούντων Μεταναστών, υπό ίδιον Οργανισμόν, δημοσιευθέντα εις το Φ.Ε.Κ 794/6.11.1984).

 

 3. Το Οικουμενικόν Γραφείον Προσφύγων.

 

 Αι εν λόγω Υπηρεσίαι αναφέρονται εις την Δ.Ι.Σ. δια της Σ.Ε. επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων. Υποχρεούνται, κατ` έτος, ως και αι Σ.Ε., εις την σύνταξιν και υποβολήν, προς έγκρισιν υπό της Δ.Ι.Σ., του ετησίου Προϋπολογισμού και Απολογισμού αυτών συνυποβαλλομένων των νομίμων παραστατικών, κατά τα σημειούμενα εντω άρθρω 10 του παρόντος Κανονισμού. Το διοικητικόν και λοιπόν προσωπικόν αυτών εποπτεύεται υπό της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου.

 

Άρθρον 20

 

 Σ.Ε. επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και της Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου

 

 Της Σ.Ε. επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου έργον ιδία είναι:

 

 1. Η εισήγησις, προς την Δ.Ι.Σ., περί των ληπτέων μέτρων δια την αναβάθμισιν της καθόλου εκκλησιαστικής εκπαιδεύσεως, τόσον εις τον τομέα της διδασκαλίας, όσον και εις εκείνον της οικοτροφειακής η εξωσχολικής αγωγής.

 

 2. Η πρόβλεψις και κατάστρωσις Προγραμμάτων επιμορφώσεως των Κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας εις την Θεολογίαν, λειτουργικήν και ποιμαντικήν, δια της διοργανώσεως περιφερειακών σεμιναρίων ή ειδικών διαλέξεων και δι` εκδόσεως ειδικών επιμορφωτικών φυλλαδίων και βιβλίων.

 

 3. Η πλήρης ενημερότης (εν συνεργασία μετά της Ειδι κής Σ.Ε. Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) επί θεμάτων ιδρύσεως Κ.Ε.Κ., εκκλησιαστικής διοικητικής ευθύνης και εφαρμογής προγραμμάτων καταρτίσεως.

 

 4. Η καλλιέργεια των ιερατικών κλίσεων.

 

 5. Η διοργάνωσις ειδικών Σεμιναρίων δι` Εφημερίους κατά περιφερείας ή η συμπαράστασις προς τας Μητροπόλεις δι` αναλόγους διοργανώσεις, με σκοπόν την καλλιέργειαν ορθοδόξου εκκλησιαστικού φρονήματος, γνησίου ιερατικού ήθους, αξιοποίησιν των χαρισμάτων, αναζωπύρωσιν της ιερατικής κλίσεως και καλλιέργειαν της εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας.

 

 6. Η επιμόρφωσις του στελεχειακού δυναμικού της Εκκλησίας, βάσει συγκεκριμένων Προγραμμάτων εν συνεργασία μετά του Κ.Ε.Κ. ή του Εθνικού Κέντρου Δημοσίας Διοικήσεως, δια τον εκσυγχρονισμόν της διοικητικής και οργανωτικής δομής της συγχρόνου ενορίας (και δη της αστικής) και των ενοριακών πνευματικών κέντρων (εις τομείς ως π.χ. η γραμματειακή οργάνωσις και υποδομή ενορίας, η διαδικτύωσις, αι βασικαί αρχαί πληροφορικής κ.λπ.).

 

 

Άρθρον 21

  Σ.Ε. επί του Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως

 

 Της Σ. Ε. επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως έργον ιδία είναι:

 

 1. Η συνεργασία μεθ` όλων των υφισταμένων και συσταθησομένων επικοινωνιακών, ενημερωτικών και μορφωτικών μέσων της Ιεράς Συνόδου (ραδιοφώνου, τηλεοράσεως, φωνογραφικής παραγωγής, οπτικού δίσκου (CD), βιντεοκασσετών και παντός είδους περιοδικών εκδόσεων) των υπαγόμενων εις την Επικοινωνιακήν και Μορφωτικήν γπηρεσίαν της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Αποστολικήν Διακονίαν.

 

 2. Η καταγραφή της πνευματικής στρωματογραφίας της συγχρόνου ελληνικής κοινωνίας και η εξ αυτής συναγωγή των απαραιτήτων πορισμάτων και προτάσεων ποιμαντικής συμπεριφοράς των εκκλησιαστικών μέσων ενημερώσεως.

 

 3. Η συνεργασία μετά του εκπροσώπου της Ιεράς Συνό δου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, προς ευχερεστέραν επικοινωνίαν αυτού με τα Μ.Μ.Ε..

 

 4. Η καταγραφή και ο κατά το δυνατόν συντονισμός απάντων των περιφερειακών εκκλησιαστικών Μ.Μ.Ε. (περιοδικών, εφημερίδων, ραδιοσταθμών, τηλεοπτικών σταθμών) και η διοργάνωσις συσκέψεων και ημερίδων των υπευθύνων αυτών, προς καθορισμόν ενιαίας επικοινωνιακής πολιτικής.

 

 5. Η σύνταξις ενός καταλόγου ευρέος κύκλου προσοντούχων Κληρικών, Καθηγητών Πανεπιστημίων, δημοσιογράφων και λοιπών κοινωνικών στελεχών διαφόρων ειδικοτήτων, προς αρωγήν της Σ.Ε. ταύτης και των εκκλησια στικών Μ.Μ.Ε., αλλά και προς εκπροσώπησιν της Εκκλησίας εις τηλεοπτικάς συζητήσεις ή άλλας σχετικάς προσκλήσεις.

 

 6. Η συνεργασία μετά της Αρχιγραμματείας δια την έκδοσιν των Δελτίων Τύπου και Ανακοινωθέντων της Ιεράς Συνόδου.

 

 7. Η σύστασις και λειτουργία Επιμορφωτικών Σεμιναρίων Εκκλησιαστικής Δημοσιογραφίας προς εμπέδωσιν των αρχών αι οποίαι δέον όπως διέπουν την υπεύθυνον άσκησιν αυτής.

 

 8. Η καθημερινή παρακολούθησις του ηλεκτρονικού τύπου και των εντύπων Μ.Μ.Ε. και η ετοιμασία εν σχεδίω των απαντήσεων αι οποίαι προσήκουν εις εκάστην περίπτωσιν, είτε με την μορφήν Δελτίων Τύπου, είτε απαντητικής Επιστολής, είτε άλλως. Εις πάσαν περίπτωσιν προηγείται έγκρισις της ενεργείας υπό του

Αρχιγραμματέως.

 

 9. Η τήρησις συμβατικού και ηλεκτρονικού αρχείου δημοσιευμάτων η εκπομπών εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος.

 

 10. Η δημιουργία αρχείου ταινιών, βιντεοκασσετών, κασσετών και οπτικών δίσκων (CD) οι οποίοι ενδιαφέρουν την Υπηρεσίαν.

 

 11. Η παρακολούθησις ξενογλώσσων εντύπων, προς άντλησιν χρησίμων πληροφοριών και η δημιουργία αρχείου τούτων.

 

 12. Η οργάνωσις της αμύνης της Εκκλησίας έναντι των κατ` αυτής επιθέσεων.

 

 13. Η συστηματοποίησις του τομέως Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εν συνεργασία μετά των Κλάδων της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου.

 

 14. Η ενημέρωσις των Σ.Ε. επί δημοσιευμάτων ενδιαφερόντων αυτάς.

 

 15. Η παρακολούθησις των εν τη Βουλή κατατιθεμένων νομοσχεδίων απτομένων των ενδιαφερόντων της Εκκλησίας της Ελλάδος και η άμεσος ενημέρωσις της Δ.Ι.Σ.

 

 

Άρθρον 22
Σ.Ε. επί των Αιρέσεων

 

 Της Σ.Ε. επί των Αιρέσεων έργον ιδία είναι:

 

 1. Η μελέτη του σκηνικού, του τρόπου δράσεως και των προπαγανδών των δραστηριοποιουμένων αιρετικών και παραθρησκευτικων ομάδων και ατόμων.

 

 2. Η έγκαιρος ενημέρωσις των υπευθύνων ποιμένων της Εκκλησίας και η, δια της Δ.I.Σ., επιμόρφωσις των εκκλησιαστικών στελεχών επί ζητημάτων αντιμετωπίσεως των ειρημένων προπαγανδών, δι` ετησίων τακτικών συνελεύσεων των υπευθύνων των Ιερών Μητροπόλεων και αποστολής κατατοπιστικών εγκυκλίων υπομνημάτων.

 

 3. Η οργάνωσις και ο συντονισμός της ομολογιακής και αντιρρητικής διακονίας της Εκκλησίας εν συνεργασία μετά των ομοειδών φορέων των ομοδόξων Εκκλησιών.

 

 4. Η υποχρεωτική, άμεσος, αμοιβαία ενημέρωσις των Γραμματέων των συναρμοδίων Σ.Ε. και Ειδικών Σ.Ε., επί των προβλημάτων, των πορισμάτων και των αποφάσεων εκάστης τούτων, προς αξιοποίησιν όπου δει εις τα επί μέρους ποιμαντικά προγράμματα αυτών.

 

 5. Η συνεργασία μετά φορέων ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ασχολουμένων με το αυτό αντικείμενον.

 

 6. Η παρακολούθησις της αιρετικής και αντιαιρετικής βιβλιογραφίας και η δημιουργία αρχείου και βιβλιοθήκης.

 

 7. Η ποιμαντική αντιμετώπισις περιαιώσεων θυμάτων η των οικογενειών αυτών.

 

 8. Η νομική επεξεργασία κειμένων και η αντιμετώπισις περιαιώσεων, εν συνεργασία μετά της Νομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας.

 

 9. Η έκδοσις ενημερωτικών φυλλαδίων, κατά το δυνατόν εκλαϊκευμένων, προς πλήρη, σαφή, αντικειμενικήν και τεκμηριωμένην πληροφόρησιν των εφημερίων, των κατηχητών και του λαού επί των ολεθρίων αποτελεσμάτων της προπαγανδιστικής και υπούλου δράσεως των δραστηριοποιουμένων αιρετικών και παραθρησκευτικών ομάδων και ατόμων, κυρίως δε προς σαφή οριοθέτησιν και εμπέδωσιν της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως και ζωής έναντι των τοιούτων διδασκαλιών.
 

 10. Η διερεύνησις του ενδεχομένου προβολής των αντιρρητικών θέσεων της Εκκλησίας δια των ηλεκτρονικών μέσων πληροφορήσεως εν Ελλάδι και εκτός αυτής.

 

 11. Η διοργάνωσις πανελληνίων και διορθοδόξων Συνεδρίων.

 

 12. Η συνεργασία μετά των κρατικών Αρχών και η ενημέρωσις αυτών επί της δράσεως των αιρέσεων, παραθρησκειών και άλλων κινημάτων προσβαλλόντων τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

 13. Η παρακολούθησις της ελληνικής και διεθνούς νομολογίας επί των αιρέσεων και των παραθρησκειών.

 

 

Άρθρον 23

  Σ.Ε. επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιιας

 

 Της Σ.Ε. επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιιας έργον ιδία είναι:

 

 1. Η έρευνα και μελέτη των συγχρόνων κοινωνικών προβλημάτων και η διατύπωσις προτάσεων περί του τρόπου λυσιτελεστέρας αντιμετωπίσεως αυτών εις επίπεδον Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Ιερών Μητροπόλεων, Ενοριών.

 

 2. Η πλέον αποτελεσματική οργάνωσις του ευρυτάτου κοινωνικού, προνοιακού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας.

 

 3. Η αντιμετώπισις των εκάστοτε προκαλουμένων εκτάκτων κοινωνικών αναγκών, ένεκα σεισμών, πλημμυρών και λοιπών θεομηνιών και η προς τούτο ανάληψις πρωτοβουλιών κοινωνικής αντιλήψεως.

 

 4. Η εξασφάλισις και λειτουργία αποθηκευτικών χώρων εις τα μεγάλα αστικά κέντρα προς συγκέντρωσιν ειδών βοηθείας, δια την άμεσον κάλυψιν των ειρημένων εκτάκτων αναγκών.

 

 5. Η οργάνωσις και λειτουργία εκπαιδευτικών Σεμιναρίων δια την κατάρτισιν, εκπαίδευσιν ή και μετεκπαίδευσιν στελεχών της Εκκλησίας, υπηρετούντων το κοινωνικόν και προνοιακόν αυτής έργον.

 

 6. Η διοργάνωσις Ημερίδων και Συνεδρίων επί επικαίρων κοινωνικών θεμάτων, αποβλεπόντων αφ` ενός εις την εξέτασιν των προβλημάτων και την κατά το δυνατόν ενημέρωσιν του Χριστεπωνύμου πληρώματος και αφ` ετέρου εις την προβολήν του ήδη συντελουμένου έργου της Εκκλησίας.

 

 7. Η δημιουργία και ο περιοδικός εμπλουτισμός βάσεως πληροφοριών περί του κοινωνικού της Εκκλησίας της Ελλάδος έργου και η δια παντός επικοινωνιακού μέσου προβολή αυτού προς ενημέρωσιν του Λαού, στήριξιν της εμπιστοσύνης αυτού προς την Εκκλησίαν και ενεργόν συμπαράστασιν δια την συνέχισιν του έργου τούτου.

 

 8. Η τεχνική υποστήριξις προς την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν και τας Ιεράς Μητροπόλεις δια την αρτιωτέραν οργάνω σιντου προνοιακού και κοινωνικού έργου αυτών.

 

 9. Η εκπόνησις σχεδίων κοινωνικοπρονοιακών παρεμβάσεων υπέρ ευπαθών και περιθωριοποιημένων ομάδων πληθυσμού (π.χ. επαναπατριζόμενοι ομογενείς, αθίγγανοι, άστεγοι, άνεργοι, οικονομικοί προσφυγες κ.λπ.) και η υποβολή αυτών προς συγχρηματοδότησιν εκ πηγών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

 

 10. Η αναζήτησις πηγών και μεθόδων επιχορηγήσεως των φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος και του εν γένει προνοιακού και κοινωνικού έργου αυτής εν τε τη ημεδαπή και τη αλλοδαπή.

 

 11. Η επιδίωξις συμμετοχής της Επιτροπής ταύτης εις τα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Κέντρα Λήψεως Αποφάσεων περί διανομής και διακινήσεως βοηθείας εις τε την Ελλάδα και τας Βαλκανικάς Χώρας.

 

 12. Η συνεργασία μετά των Συνοδικών Επιτροπών α) Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων, β) Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού `Εργου και γ) Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος.


 

Άρθρον 24

 Σ.Ε. επί των Οικονομικών

 

 Της Σ.Ε. επί των Οικονομικών έργον ιδία είναι:

 

 1. Η ενημέρωσις και παρακολούθησις των διαχειριστικών αποτελεσμάτων της Ε.Κ.Υ.Ο.

 

 2. Η εισηγητική προς την Δ.Ι.Σ. γνωμοδότησις δια την λειτουργίαν της Ε.Κ.Υ.Ο. ως και η εισηγητική γνωμοδότησις των προς τροποποίησιν κανονισμών των αφορώντων εις την εν λόγω υπηρεσίαν.

 

 3. Η μετ` εκτίμησιν της Ε.Κ.Υ.Ο., συνοδευομένην μετά της απαραιτήτου προτάσεως της Διευθύνσεως της Υπηρεσίας, εισήγησις επί του Προϋπολογισμού των Σ.Ε. είτε εν συνόλω είτε κατά περίπτωσιν δια το εφικτόν ανταποκρίσεως της Ε.Κ.Υ.Ο. εις τας προϋπολογιζομένας δαπάνας και η προώθησις εις την Δ.Ι.Σ. του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού.

 

 4. Η ενημέρωσις και παρακολούθησις των προγραμμά τωντης Ε.Ε. των αφορώντων εις τας δράσεις της Ε.Κ.Υ.Ο.

 

 5. Η εισήγησις εις την Δ.Ι.Σ. των προτεινομένων υπό της Ε.Κ.Υ.Ο. ή και οίκοθεν επενδύσεων εις έργα ή εταιρικά σχήματα και ανεγνωρισμένας νομίμως μεθόδους αξιοποιήσεως της κινητής και ακινήτου περιουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

 6. Η ενημέρωσις επί της πορείας του Κτηματολογίου και η υποβοήθησις των ενεργειών της Ε.Κ.Υ.Ο. δια την προστασίαν και διασφάλισιντης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

 

 7. Η εισηγητική προς την Δ.Ι.Σ. γνωμοδότησις των υπό της Ε.Κ.Υ.Ο. προτεινομένων τριετών η πενταετών αναπτυξιακών προγραμμάτων της περιουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

 8. Η ενίσχυσις των προσπαθειών της Ε.Κ.Υ.Ο. δια την δημιουργίαν Τραπέζης Δεδομένων η οποία να ικανοποιή το σύνολον των αναγκών της Εκκλησίας της Ελλάδος και η παρακολούθησις κατά στάδια του όλου έργου ευθύνης της Διευθύνσεως της Ε.Κ.Υ.Ο.

 

 9. Ο τελικός έλεγχος των απολογισμών των Εκκλησια στικών Διαχειρίσεων εις περιπτώσεις εγέρσεως πάσης φύσεως αμφιβολιών.

 

 10. Ο έλεγχος εις τελικόν στάδιονπαντός υπολόγου της Εκκλησίας εις περιπτώσεις κατά τας οποίας εγείρονται αμφιβολίαι πάσης μορφής διά τα συγκεκριμένα θέματα.

 

 11. Η γνωμοδότησις επί των αρμοδιοτήτων των οικονομικών υπηρεσιών, υπηρεσιακών οργάνων κ.λπ. επί της ευθύνης αυτών διά θέματα δόλου η αμελείας.

 

 12. Η εποπτεία επί των λογαριασμών της Αρχιγραμματείας της Ιερού Συνόδου.

 

 13. Η εισήγησις προς την Δ.Ι.Σ. τεκμηριωμένων σχεδίων η προγραμμάτων οικονομικής αναπτύξεως της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

 Εις την Συνοδικήν επί των Οικονομικών Επιτροπήν δύναται να ανατεθή η γνωμοδότησις επί παντός, οικονομικού περιεχομένου, νομοθετήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν της Ελλάδος.

 

 14. Η Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών, δύναται κατά θέμα η τομέα, κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου αυτής, να καλή εμπειρογνώμονας.

 

 Άρθρον 25

 

 Η ισχύς του παρόντος Κανονισμού άρχεται από της δημοσιεύσεως αυτού εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και το περιοδικόν «ΕΚΚΛΗΣΙΑ».

 

 

Άρθρον 26

 

 Εκ της δημοσιεύσεως του παρόντος Κανονισμού  προκαλείται δαπάνη εις βάρος του Νομικού Προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το ύψος της οποίας δεν δύναται να υπολογισθή.

 

 Εν Αθήναις τη 13 Ιανουαρίου 2004

 

 Ο Πρόεδρος

 

 + Ο Αθηνών ΧΡIΣΤΟΔΟΥΛΟΣ


Είδος Νομοθετήματος : ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
το άρθρο είναι διαθέσιμο και σε μορφή PDF
Αριθμός ΦΕΚ : Α΄ 100
'Ετος : 2004


για τον "ΒΑΛΣΑΜΩΝ" συνδέσεις επικοινωνία συχνές ερωτήσεις όροι χρήσης Copyright © - Web Site by WeC.O.M.