ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ ΝΕΑ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ν.Υ. ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
 
ή δοκιμάστε την προηγμένη αναζήτηση 

Αναλυτική Αναζήτηση
Χρησιμοποιήστε την αναλυτική αναζήτηση με φίλτρα για καλύτερα στοχευμένα αποτελέσματα
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΕΔ 34/1978
Πηγή : Ελληνική ΔΙκαιοσύνη 1979, 182
Αριθμός Απόφασης : 34
'Ετος : 1978
Δικαστήριο : Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο


Αριθμός 34/1978

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

 

[...] Επειδή δια της υπ' αριθμ. 397/1978 αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας εν Ολομελεία (ως εδιορθώθη διά της υπ' αριθ. 1236/78 αποφάσεως του αυτού δικαστηρίου), εκδοθείσης επί αιτήσεων αναιρέσεως του Οργανισμού Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας(Ο.Δ.Δ.Ε.Π.) κατά των υπ' αριθ. 889 έως 998 έτους 1972 αποφάσεων της δευτεροβαθμίου επιτροπής επιλύσεως φορολογικών διαφορών του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρεπέμφθη εις το δικαστήριον τούτο, προς άρσιν, κατά το άρθρον 48 παρ. 2 και 3 του ν. 345/1976, αμφισβήτησις προκύψασα εκ της αποδόσεως, διά της αποφάσεως ταύτης, εις την διάταξιν του άρθρου 17 παρ. 1 του ν.δ/τος 3432/1955, εννοίας διαφόρου εκείνης ήτις απεδόθη εις αυτήν, δια της υπ' αριθμ. 202/1958 αποφάσεως του Αρείου Πάγου. Μετά την ενέργειαν των υπό των άρθρων 10 παρ. 2, 49 παρ. 2 και 50 παρ. 1 και 2 του ν. 345/1976 προβλεπομένων δημοσιεύσεων και κοινοποιήσεων, ως προκύπτει εκ των εν τη δικογραφία εγγράφων, παραδεκτώς χωρεί η εκδίκασις της προκειμένης υποθέσεως.

Επειδή κατά το άρθρον 17 παρ. 1 του Ν.Δ. 3432/1955 "περί τροποποιήσεως της περί ΟΔΕΠ νομοθεσίας, κλπ." απαλλάσσονται παντός δημοτικού ή κοινοτικού φόρου και αι Ιεραί Μοναί ως προς την διατηρητέαν Μοναστηριακήν περιουσίαν, ως και ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας ως προς την διαχειριζομένην υπ' αυτού εκκλησιαστικήν περιουσίαν και εφ' όσον η εκμετάλλευσις των περιουσιών γίνεται υπό των ιδίων. Τον ΟΔΕΠ διεδέχθη ο Οργανισμός Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΔΕΠ), συμφώνως προς το άρθρον 42 παρ. 4 του Ν.Δ. 126/69. Εξ άλλου, το Ν.Δ/γμα 3432/1955, νεώτερον του ν.δ. 3033/1954, δι' άρθρων 66 και 78 του οποίου περιληφθέντων ως άρθρων 82 και 94, αντιστοίχως, εις το Β. Δ/γμα της 24/9-20.10.1958 "περί κωδικοποιήσεως εις ενιαίον κείμενον νόμου των ισχυουσών διατάξεων περί προσόδων των δήμων και κοινοτήτων" εκδοθέντος επί τη βάσει του άρθρου 27 του ν.δ. 3777/57, ωρίσθη ποίοι, αποκλειστικώς, απαλλάσσονται των δημοτικών και κοινοτικών φόρων και τελών και κατηργήθη πάσα διάταξις ρυθμίζουσα τα υπό του ν.δ. 3033/54 διεπόμενα θέματα, το μεν κατισχύει του ν.δ. 3033/54, το δε ουδόλως εθίγη υπό των διατάξεων του προμνησθέντος απλώς κωδικοποιητικού Β.Δ/τος. Διά της παραπεμπτικής αποφάσεως εγένετο δεκτόν ότι κατά την έννοιαν της προδιαληφθείσης διατάξεως του άρθρου 17 παρ. 1 του ν.δ. 3432/55, θεσπίζεται απαλλαγή του ΟΔΔΕΠ μόνον από παντός δημοτικού ή κοινοτικού φόρου, όχι δε και από των ανταποδοτικών τελών των επιβαλλομένων ως αντάλλαγμα συγκεκριμένων υπηρεσιών παρεχομένων υπό του οικείου δήμου ή κοινότητας προς έκαστον των δημοτών. Αντιθέτως έκρινεν ο Αρειος Πάγος, διά της υπ' αριθ. 202/1958 αποφάσεώς του, εις ήν αναφέρεται η παραπεμπτική απόφασις, αποδεχθείς την άποψιν ότι η υπέρ του ΟΔΕΠ απαλλαγή αφορά κατά την έννοιαν της αυτής, ως άνω, διατάξεως, ου μόνον εις τους δημοτικούς ή κοινοτικούς φόρους αλλά και εις τα ανταποδοτικά τέλη υπέρ των δήμων και κοινοτήτων. Κατ' εκτίμησιν του αιτιολογικού της παραπεμπτικής αποφάσεως εν συνδυασμώ προς το διατακτικόν αυτής, η δημιουργηθείσα αμφισβήτησις αναφέρεται μόνον εις την, επί τη βάσει του άρθρου 17 παρ. 1 του ν.δ. 3432/55, απαλλαγήν ή μη του ΟΔΔΕΠ από των δημοτικών τελών α) καθαριότητος και αποκομιδής απορριμμάτων (άρθρον 21 του Β./τος της 24/9-20.10.1958) και β) χρήσεως δημοτικών υπονόμων (άρθρον 19 του αυτού, ως άνω, Β.Δ/τος) ουχί δε και εις την απαλλαγήν ή μη αυτού από του τέλους φωτισμού, το οποίον η παραπεμτική απόφασις εχαρακτήρισεν ως φόρον, παρ' ότι εν άρθρω 22 του ανωτέρω Β.Δ/τος αναφέρεται ως τέλος, ούτω δε δεν υφίσταται αμφισβήτησις προς άρσιν, αναφορικώς προς το "τέλος" δημοτικού φωτισμού, ούτινος, κατ' αμφοτέρας τας προμνησθείσας αποφάσεις απαλλάσσεται ο ΟΔΔΕΠ.

Επειδή διάκρισις μεταξύ φόρου και τέλους γίνεται και εις το άρθρον 102 παρ. 6 του Συντάγματος, είναι δε δημοτικός ή κοινοτικός φόρος οικονομικόν βάρος επιβεβλημένον εις τους δημότας άνευ ειδικής τινός αντιπαροχής προς αντιμετώπισιν των εν γένει δαπανών της τοπικής αυτοδιοικήσεως, ενώ δημοτικόν ή κοινοτικόν τέλος, είναι παροχή εκάστου δημότου έναντι ειδικών υπηρεσιών παρεχομένων αυτώ υπό του δήμου ή της κοινότητος ή έναντι της χρήσεως, ειδικών δημοτικών ή κοινοτικών πραγμάτων. Η παρατεθείσα διάταξις του άρθρου 17 παρ. 1 του ν.δ. 3432/55 είναι ρητή και σαφής, θεσπίζουσα απαλλγήν του ΟΔΕΠ από παντός δημοτικού ή κοινοτικού φόρου, υπό την ανωτέρω εκτεθείσαν, στενήν του όρου έννοιαν, μη επιδεχομένη ως εκ του αντικειμένου της, διασταλτικήν ερμηνείαν. Εξ άλλου, αι προπαρασκευαστικαί επί του Ν.Δ/τος εργασίαι, αίτινες προηγήθηκαν της ψηφίσεως αυτού, δεν δύνανται να χρησιμεύσουν ίνα αποδοθή εις την διάταξιν του άρθρου 17 παρ. 1 έννοια διάφορος και δη ευρυτέρα εκείνης ήν το σαφές γράμμα αυτής αποδίδει. Οθεν, το δικαστήριον, αίρον την ανακύψασαν αμφισβήτησιν, δέον να αποφανθή ότι η διάταξις του άρθρου 17 παρ. 1 του ν.δ. 3432/55, κατά την αληθή αυτής έννοιαν, θεσπίζει απαλλαγήν του ΟΔΕΠ από παντός δημοτικού ή κοινοτικού φόρου ουχί δε και υπό των δημοτικών ή κοινοτικών τελών οία τα τέλη καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων και τα τέλη χρήσεως υπονόμων. Κατά την γνώμην, όμως, τεσσάρων μελών του δικαστηρίου, η αληθής έννοια της ανωτέρω διατάξεως δέον να αναζητηθή, προεχόντως, εις την εισηγητικήν έκθεσιν του ν.δ. 3432/55 επί του άρθρου 17 παρ. 1, όπερ δεν υπέστη μεταβολήν τινά κατά την ψήφισίν του, εις την οποίαν αναφέρεται, επί λέξει, τα εξής: "διά της παρ. 1 του άρθρου 17 επεκτείνονται αι περί απαλλαγής ωρισμένων Νομικών Προσώπων και Οργανισμών κοινής ωφελείας από δημοτικών και κοινοτικών φόρων και τελών διατάξεις του Νόμου 1910/51 και του Ν.Δ. 3033/54 και επί των Μονών και του ΟΔΕΠ. Η τοιαύτη επέκτασις κρίνεται και σκόπιμος και απαραίτητος, διότι η περιουσία της Εκκλησίας δεν δύναται να τεθή εις ήσσονα μοίραν της περιουσίας του Κράτους και άλλων νομικών προσώπων και να τύχη διαφόρου τούτων μεταχειρίσεως και διότι είναι γνωστόν ότι ο ΟΔΕΠ, λόγω ταμειακής ανεπαρκείας, επιχορηγείται σήμερον υπό του Κράτους και κατά συνέπειαν επιβάλλεται, τουλάχιστον μέχρι της οικονομικής ανασυγκροτήσεως τούτου, η παροχή πάσης διευκολύνσεως". Κατά την μειοψηφούσαν γνώμην, σκοπός του νομοθέτου, εκφρασθέντος στενώτερον, ήτο να απαλλάξη τον ΟΔΕΠ πάσης επιβαρύνσεως υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων, είτε αύτη προέρχεται εκ δημοτικών και κοινοτικών φόρων κατ' ακριβολογίαν είτε εκ τελών, ών είναι απηλλαγμένη και η περιουσία του Δημοσίου, προς το οποίον εσκοπήθη να εξομοιωθή ο ΟΔΕΠ εις το συγκεκριμένον τούτο θέμα.

Επειδή κατά το άρθρον 22 παρ. 2 και 3 του ν. 345/1976 τα έξοδα της αυτεπαγγέλτως υπό του Ειδικού Δικαστηρίου διεξαγομένης διαδικασίας και η δικαστική δαπάνη επιβάλλονται διά της εκδιδομένης αποφάσεως εις τον ηττηθέντα διάδικον, δυναμένου του δικαστηρίου, εκτιμώντος τας περιστάσεις να απαλλάξη τούτον εν όλω ή εν μέρει της δικαστικής δαπάνης. Αι άνω διατάξεις έχουν εφαρμογήν μόνον επί δίκης ανοιγομένης κατόπιν ασκήσεως προβλεπομένης υπό του νόμου αιτήσεως, ουχί δε και επί δίκης κατόπιν παραπομπής, κατά το άρθρον 48 παρ. 2 του άνω Νόμου 345/1976, διότι εν τη περιπτώσει ταύτη η δίκη προκαλείται υπό του παραπέμποντος δικαστηρίου χάριν του γενικωτέρου σκοπού της άρσεως αμφισβητήσεως μεταξύ ανωτάτων δικαστηρίων περί της συνταγματικότητος τυπικού νόμου ή της εννοίας αυτού και συνεπώς, εν προκειμένω δεν συντρέχει περίπτωσις επιβολής των εξόδων της αυτεπαγγέλτως υπό του δικαστηρίου διεξαχθείσης διαδικασίας και της δικαστικής δαπάνης.

Δ ι α  τ α ύ τ α.

Α ί ρ ο  ν  τ η ν  α μ φ ι σ β ή τ η σ ι ν.

Αποφαίνεται ότι κατά την έννοιαν της διατάξεως του άρθρου 17 παρ. 1 του Ν. Δ/τος 3432/55 ο Οργανισμός Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας, απαλλάσσεται μόνον από παντός δημοτικού ή κοινοτικού φόρου, ουχί δε και των δημοτικών ή κοινοτικών τελών ως εκ της φύσεως των ανταποδοτικών, και δή των τελών καθαριότητος και αποκομιδής απορριμμάτων και των τελών χρήσεως υπονόμων.

για τον "ΒΑΛΣΑΜΩΝ" συνδέσεις επικοινωνία συχνές ερωτήσεις όροι χρήσης Copyright © - Web Site by WeC.O.M.