ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ ΝΕΑ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ν.Υ. ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
 
ή δοκιμάστε την προηγμένη αναζήτηση 

Αναλυτική Αναζήτηση
Χρησιμοποιήστε την αναλυτική αναζήτηση με φίλτρα για καλύτερα στοχευμένα αποτελέσματα
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΣτΕ 153/1993
Αριθμός Απόφασης : 153
'Ετος : 1993
Δικαστήριο : Συμβούλιο της Επικρατείας


Αριθμός 153/1993

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ Γ΄

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 14 Νοεμβρίου 1991, με την εξής σύνθεση : Κ.Μ. Χαλαζωνίτης, Αντιπρόεδρος, Πρόεδρος του Γ' Τμήματος, Γ. Γραίγος, Γ. Κοσμάς, Σ. Σαρηβαλάσης, Γ. Σταυρόπουλος, Σύμβουλοι, Ν. Σακελλαρίου, Εμ. Δαρζέντας, Πάρεδροι, Αντ. Γαϊτάνης, Γραμματέας του Γ' Τμήματος.

Γ ι α  να δικάσει την από 23 Μαρτίου 1987 αίτηση:

τ ο υ  Β.Σ., ιερέως, εφημερίου στον Ιερό Ναό Κοίμησης Θεοτόκου της κωμοπόλεως Θέρμου Τριχωνίδας, κατοίκου Θέρμου, ο οποίος παρέστη με τον δικηγόρο Χρ. Καλόγρη (Α.Μ. 189), που τον διόρισε με πληρεξούσιο,

κ α τ ά  της Ιεράς Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, η οποία παρέστη με τον δικηγόρο Γ. Λιλαίο (Α.Μ. 258), που τον διόρισε με πληρεξούσιο.

Με την αίτηση αυτή ο αιτών επιδιώκει να ακυρωθεί η 198/29.1.1987 απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας και κάθε άλλη συναφής πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως. Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως του Εισηγητού, Συμβούλου Γ. Σταυρόπουλου. Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε τον πληρεξούσιο του αιτούντος, ο οποίος δήλωσε ότι παραιτείται του σκέλους των λόγων της αιτήσεως που στρέφονται κατά της διατάξεως των προσβαλλομένων αποφάσεων που αποδέχονται την παραίτηση του αιτούντος εκ της ιερωσύνης και στη συνέχεια ανέπτυξε και προφορικά τους προβαλλόμενους λόγους ακυρώσεως και ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση και τον πληρεξούσιο της Μ., ο οποίος ζήτησε την απόρριψή της. Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη κ α ι

Α φ ο ύ  μ ε λ έ τ η σ ε  τ α  σ χ ε τ ι κ ά  έ γ γ ρ α φ α

Σ κ έ φ θ η κ ε  κ α τ ά  τ ο  Ν ό μ ο

1. Επειδή για την άσκηση της κρινόμενης αίτησης έχουν καταβληθεί τα νόμιμα τέλη (2097782, 3/1987 διπλότυπα του Ταμείου Δικαστικών Εισπράξεων Αθηνών) και το παράβολο (482479, 542178 ειδικά έντυπα παραβόλου).

2. Επειδή η αίτηση αυτή εισήχθη προς συζήτηση στο Τμήμα με επταμελή σύνθεση με την 1720/1989 απόφαση του Τμήματος με πενταμελή σύνθεση λόγω της σπουδαιότητας των θεμάτων που ανακύπτουν.

3. Επειδή με την κρινόμενη αίτηση, όπως περιορίσθηκε με δήλωση του αιτούντος, γενομένη στο ακροατήριο διά του πληρεξουσίου του δικηγόρου ζητείται η ακύρωση της πράξης 198/29.1.1987 του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κατά το μέρος που με αυτή έγινε δεκτή παραίτηση την οποία υπέβαλε ο αιτών ιερέας από τη θέση του εφημέριου του Ι.Ν.Κ.Θ. Θ.Τ..

4. Επειδή από τις διατάξεις των άρθρων 33 έως 44 του Κανονισμού υπ' αριθμ. 2 της 28.4/20.7.1969 "περί Ιερών Ναών, Ενοριών και Εφημερίων" (ΦΕΚ Β' 193), οι οποίες προβλέπουν τον διορισμό εφημερίου μετά από σχετική αίτησή του και δεν θέτουν περιορισμούς στην άσκησή του κατ' αρχήν δικαιώματός του να παραιτηθεί από τη θέση στην οποία διορίσθηκε, συνάγεται ότι οι ιερείς μπορούν ελεύθερα να παραιτηθούν από τη θέση τους ως εφημερίων. Αρμόδιος εξ άλλου, για την αποδοχή παραιτήσεως εφημερίου, ελλείψει ειδικής αντίθετης διατάξεως, είναι ο οικείος Μητροπολίτης, ο οποίος είναι κατά το νόμο αρμόδιος για το διορισμό εφημερίων. Κατά την έννοια των ίδιων διατάξεων πρέπει, καταρχήν Όανα παρέχεται στον παραιτούμενο εφημέριο ο αναγκαίος χρόνος για τυχόν ανάκληση της υποβληθείσας παραιτήσεώς του, εκτός εάν λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την άμεση αποδοχή της παραιτήσεως. Τηρουμένων αυτών των προϋποθέσεων ο αρμόδιος Μητροπολίτης υποχρεούται να αποδεχθεί την εγκύρως υποβληθείσα παραίτηση εφημερίου και δεν απαιτείται να αιτιολογεί ειδικώς την περί αποδοχής πράξη του.

5. Επειδή στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, ο αιτών, εφημέριος του Ι.Ν.Κ.Θ. Θ.Τ. υπέβαλε προς τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στις 29.1.1987 την παραίτησή του από την εφημεριακή θέση, την οποία κατείχε, "διά λόγους συνειδήσεως" όπως ανέφερε στη σχετική αίτηση περί αποδοχής της παραιτήσεώς του (αριθμ. πρωτ. 198/29.1.1987). Η παραίτηση υποβλήθηκε στον εν λόγω Μητροπολίτη μετά από συνάντηση που είχε στο γραφείο του τελευταίου στην Μητρόπολη, κατόπιν σχετικής προσκλήσεώς του, κατά την οποία συνάντηση επεδείχθησαν στον αιτούντα φωτογραφίες που είχαν παραδοθεί στο Μητροπολίτη και τον ενεφάνιζαν σε άσεμνες στάσεις με νεαρό άνδρα (βλ. μεταξύ άλλων, Ενορκης Βεβαιώσεως ενώπιον Ειρηνοδίκη του Αρχιμανδρίτη Θ. Ε. και του Γ.Τ.). Κατόπιν αυτού ο αιτών συνέταξε και υπέβαλε αυθημερόν την ανωτέρω δήλωση παραίτησής του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή αυθημερόν με το προσβαλλόμενο 198/29.1.1987 έγγραφο του Μητροπολίτη προς τον αιτούντα. Στη συνέχεια και μετά 20ήμερο από την αποδοχή της παραιτήσεώς του, ο αιτών, με νεότερη από 18.2.1987 επιστολή του προς τον αυτό Μητροπολίτη ανέφερε ότι ανακαλεί την υποβληθείσα παραίτησή του, διότι την είχε υποβάλει "αβασανίστως και ουχί οικεία βουλώσει, καταληφθείς υπό των γεγονότων ...". Η ανάκληση της παραιτήσεως θεωρήθηκε από το Μητροπολίτη ως μη νομίμως γενομένης, εφόσον υποβλήθηκε μετά την αποδοχή της παραιτήσεως και δεν δόθηκε σ' αυτή συνέχεια. Εν τω μεταξύ τα περιστατικά αυτά είχαν γίνει γνωστά όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο (βλ. Εφημερίδα "Ν.Κ." Αιτωλοακαρνανίας της 15.2.1987 αλλά και στο ευρύτερο κοινό (βλ. δημοσιεύματα των Αθηναϊκών εφημερίδων "Α." της 12.2.1987 και "Απογευματινή" της 13.2.1987). Σημειώνεται ότι μετά την κατάθεση της υπό κρίση αιτήσεως εκδόθηκε η 3/5.10.1987 απόφαση του Δευτεροβαθμίου Συνοδικού Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου, με την οποία επικυρώθηκε η 12/25.6.1987 απόφαση του Πρωτοβαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου, και ο αιτών καταδικάσθηκε ομόφωνα στην ποινή της καθαιρέσεως για κιναιδισμό και σκανδαλισμό της συνείδησης των πιστών.

6. Επειδή, με τα παραπάνω δεδομένα, νομίμως, ενόψει όσων προηγουμένως έγιναν δεκτά, ο αιτών, υπέβαλε στις 29.1.1987 την παραίτησή του από τη θέση του εφημέριου του Ι.Ν.Κ.Θ. Θ.Τ., δικαιούμενος να παραιτηθεί από την εν λόγω θέση. Νομίμως, επίσης, αποδέχθηκε την παραίτηση αυτή ο οικείος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας που ήταν αρμόδιος και για τον διορισμό εφημέριου στον εν λόγω Ιερό Ναό. Νομίμως, τέλος ο εν λόγω Μητροπολίτης αποδέχθηκε την παραίτηση, αυθημερόν, δεδομένου ότι υπήρχαν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επέβαλλαν την άμεση αποδοχή της προς τον σκοπό της συντομότερης δυνατής αποβολής από μέρους του αιτούντος της εφημεριακής ιδιότητας, ενόψει του λόγου της παραιτήσεώς του (βαρύ ηθικό παράπτωμα) και του απειλούμενου σκανδαλισμού των πιστών εκ της παραμονής του έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, μετά την υποβολή της παραιτήσεώς του, στη θέση του εφημέριου. Δεν υπήρχε, δε ανάγκη, ενόψει των ανωτέρω, ειδικότερης αιτιολόγησης της άμεσης αποδοχής της παραιτήσεως του αιτούντος. Συνεπώς, είναι απορριπτέοι οι περί του αντιθέτου λόγοι ακυρώσεως καθώς και εκείνοι που στηρίζονται στην εσφαλμένη προϋπόθεση ότι με την προσβαλλόμενη πράξη επεβλήθη στον αιτούντα πειθαρχική ποινή, ενώ, με αυτή, έγινε δεκτή η υποβληθείσα από αυτόν παραίτηση από την εφημεριακή του θέση, η οποία δεν αποδείχθηκε ότι δεν υπεβλήθη ελεύθερα και αβίαστα, αντίθετα με όσα ο αιτών υποστηρίζει.

7. Επειδή, κατά ταύτα, η κρινόμενη αίτηση πρέπει στο σύνολό της να απορριφθεί.

Δ ι α  τ α ύ τ α

Απορρίπτει την κρινόμενη αίτηση. Διατάσσει την κατάπτωση του κατατεθέντος παραβόλου και Επιβάλλει στον αιτούντα δέκα τέσσερις χιλιάδες (14.000) δραχμές για τη δικαστική δαπάνη της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 17 Δεκεμβρίου 1991 και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου 1993.

Ο Πρόεδρος του Γ΄ Τμήματος Κ.Μ. Χαλαζωνίτης

Ο Γραμματέας του Γ΄ Τμήματος Αντ. Γαϊτάνης

για τον "ΒΑΛΣΑΜΩΝ" συνδέσεις επικοινωνία συχνές ερωτήσεις όροι χρήσης Copyright © - Web Site by WeC.O.M.