ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ ΝΕΑ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ν.Υ. ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
 
ή δοκιμάστε την προηγμένη αναζήτηση 

Αναλυτική Αναζήτηση
Χρησιμοποιήστε την αναλυτική αναζήτηση με φίλτρα για καλύτερα στοχευμένα αποτελέσματα
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΣτΕ 5708/1995
Αριθμός Απόφασης : 5708
'Ετος : 1995
Δικαστήριο : Συμβούλιο της Επικρατείας


Αριθμός 5708/1995

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΣΤ

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 16 Οκτωβρίου 1995 με την εξής σύνθεση : Χ. Μακρίδης, Σύμβουλος της Επικρατείας, Προεδρεύων, σε αναπλήρωση του Προέδρου του Τμήματος, που είχε κώλυμα, Ν. Ντούβας, Ε. Δαρζέντας, Σύμβουλοι, Ε. Αντωνόπουλος, Κ. Κουσούλης, Πάρεδροι. Γραμματέας η Κ. Τζεδάκη.

Γ ι α να δικάσει την από 26 Ιουλίου 1989 αίτηση :

τ η ς  Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, η οποία δεν παρέστη, αλλά ο δικηγόρος που υπογράφει την αίτηση νομιμοποιήθηκε με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο,

κ α τ ά  του Δήμου Δράμας, ο οποίος δεν παρέστη.

Με την αίτηση αυτή η αιτούσα Μητρόπολη επιδιώκει να ακυρωθούν οι: 1) παράλειψη του Νομάρχη Δράμας να ακυρώσει, μετά από προσφυγή της αιτούσης, την 56/1989 πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, 2) παράλειψη του Υπουργού Εσωτερικών να ακυρώσει, μετά από προσφυγή της αιτούσης την ως άνω παράλειψη του Νομάρχη και την 56/1989 πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, 3) 56/1989 πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας και 4) κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.

Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως του Εισηγητή, Συμβούλου Ν. Ντούβα. Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη, σε αίθουσα του Δικαστηρίου, κ α ι

Α φ ο ύ  μ ε λ έ τ η σ ε  τ α  σ χ ε τ ι κ ά  έ γ γ ρ α φ α

Σ κ έ φ θ η κ ε  κ α τ ά  τ ο  Ν ό μ ο

1. Επειδή, για την άσκηση της κρινομένης αιτήσεως καταβλήθηκαν τα νόμιμα τέλη (υπ' αριθ. 0661719-20/1989 διπλότυπα του Ταμείου Δικαστικών Εισπράξεων Αθηνών) και το παράβολο (υπ' αριθ. 1363187, 2211873 ειδικά γραμμάτια παραβόλου).

2. Επειδή, με την αίτηση αυτή ζητείται η ακύρωση α) της παραλείψεως του Νομάρχη Δράμας να ακυρώσει, μετά από προσφυγή της αιτούσης Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, την υπ' αριθ. 56/89 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας. Με την απόφαση αυτή τροποποιήθηκε η υπ' αριθ. 83/85 προηγούμενη όμοια του ιδίου Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία παραχωρήθηκε δωρεάν κατά κυριότητα στο σωματείο υπό την επωνυμία Φιλανθρωπικό και Θρησκευτικό Σωματείο "Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός" ένα δημοτικό οικόπεδο εκτάσεως 800 τ.μ. β) της παραλείψεως του Υπουργού Εσωτερικών να ακυρώσει, μετά από προσφυγή της αιτούσης Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας την ως άνω παράλειψη του νομάρχη και τη ρηθείσα υπ' αριθ. 56/89 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας και γ) της ανωτέρω υπ' αριθ. 56/89 αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.

3. Επειδή, νόμιμα χωρεί η συζήτηση επί της προκειμένης υποθέσεως και απόντων των καθ' ων στρέφεται η αίτηση ακυρώσεως, εφόσον έγιναν προς αυτούς οι δέουσες κοινοποιήσεις.

4. Επειδή η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, η οποία ως τρίτος θίγεται από την δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου στο ως είρηται σωματείο, για τους λόγους που αυτή βάσιμα προβάλλει, παραδεκτώς ασκεί την υπό κρίση αίτηση, γιατί η ως άνω δωρεάν παραχώρηση, και αν έτι αφορά σε ακίνητο ανήκον στην ιδιωτική περιουσία του δήμου, δημιουργεί ακυρωτική διαφορά ως προς τους καθ' οιονδήποτε τρόπο θιγομένους τρίτους (βλ. ΣΕ 89/81).

5. Επειδή, στο άρθρ. 152, παραγρ. 2 του ΔΚΚ (π.δ. 76/85, ΦΕΚ 27, Α' - άρθρ. 114 παραγρ. 2 ν. 1065/80, ΦΕΚ 168, Α'), ορίζεται ότι "Κάθε εκλογέας του δήμου ή της κοινότητας, καθώς και οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει στο νομάρχη και να προσβάλλει τις πράξεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων για παράβαση νόμου, μέσα σε πέντε μέρες, αφότου οι πράξεις αυτές δημοσιεύθηκαν. Ο νομάρχης αποφασίζει για την προσφυγή με αιτιολογημένη απόφαση, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα ημερών αφότου έλαβε την προσβαλλόμενη πράξη" στο δε άρθρ. 155 του ίδιου Κώδικα (άρθρ. 117 ν. 1065/80) ότι "Κατά των αποφάσεων του νομάρχη μπορεί ν' ασκηθεί προσφυγή στον Υπουργό Εσωτερικών, για παράβαση νόμου, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα ημερών. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 8 του νόμου 3200/1955 "περί διοικητικής αποκεντρώσεως", όπως ισχύει κάθε φορά". Εξάλλου, ο μνημονευόμενος ως άνω ν. 3200/55, ορίζει στο άρθρ. 8, παραγρ. 1 ότι "Κατά των αποφάσεων του Νομάρχου επιτρέπεται εις πάντα ενδιαφερόμενον προσφυγή διά παράβασιν νόμου ενώπιον του αρμοδίου Υπουργού εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάκοντα ημερών από της δημοσιεύσεως ή εάν η πράξις δεν δημοσιεύεται από της κοινοποιήσεως ή άλλως αφ' ης έλαβεν γνώσιν". Από τη διάταξη δε αυτή, καθώς και από την ίδια, κατά βάση, ως άνω διάταξη του άρθρ. 155 του ΔΚΚ, προκύπτει ότι σε προσφυγή υπόκεινται μόνο οι πράξεις του Νομάρχη, όχι δε και οι παραλείψεις του ή σιωπηρές αρνήσεις που θα μπορούσαν να συναχθούν από την πάροδο ορισμένου χρόνου (ΣΕ 3584/85, 240/92).

6. Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, με την υπ' αριθ. 83/85 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, επικυρωθείσα από το Νομάρχη, αποφασίσθηκε η δωρεάν κατά κυριότητα παραχώρηση στο σωματείο "Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός" ενός δημοτικού οικοπέδου 800 τ.μ., σύμφωνα με το άρθρ. 216 του ως άνω ΔΚΚ (π.δ. 76/85) με σκοπό να ανεγερθεί στο οικόπεδο αυτό εκκλησία με αυλή για τα μέλη του σωματείου-δημότες της πόλεως και με τον όρο ότι η ανέγερση της εκκλησίας πρέπει να γίνει μέσα σε τρία χρόνια από την υπογραφή του δωρητηρίου συμβολαίου, η οποία έλαβε χώρα την 20.1.86. Με την υπ' αριθ. 56/14.3.89 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η ανωτέρω υπ' αριθμ. 83/85 απόφαση τροποποιήθηκε, ορίσθηκε δε ότι το δωρούμενο οικόπεδο θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση εκκλησίας και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, ή επιλεκτικώς, είτε εκκλησίας είτε αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, εντός νέας προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία λήψεως της αποφάσεως (14.3.89), όπως δε προκύπτει από το σχετικό αποδεικτικό, στον οικείο χώρο του δημοτικού καταστήματος τοιχοκολλήθηκε πίνακας με τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της 14.3.89 του Δημοτικού Συμβουλίου και με τις αποφάσεις που λήφθηκαν. Κατά της τελευταίας αυτής αποφάσεως (56/89) του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ιερά Μητρόπολη Δράμας υπέβαλε ενώπιον του Νομάρχη Δράμας την από 19.3.89 προσφυγή, κατατεθείσα στη Νομαρχία υπό αριθμ. πρωτ. 10968/5.4.89, κατά της παραλείψεως δε του Νομάρχη να αποφανθεί επί της προσφυγής αυτής μέσα στην προθεσμία των 30 ημερών που τάσσεται από τις προδιαληφθείσες διατάξεις, η αιτούσα Ιερά Μητρόπολη άσκησε έτερη προσφυγή από 18.5.89, κατατεθείσα στη Νομαρχία την 19.5.89 και περιελθούσα στο Υπουργείο Εσωτερικών την 24.5.89. Ακολούθως, η αυτή Ιερά Μητρόπολη, την 27.7.89 άσκησε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την υπό κρίση αίτηση ακυρώσεως, με την οποία προσβάλλονται: α] η ανωτέρω υπ' αριθ. 56/89 πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, β] η παράλειψη του Νομάρχη Δράμας να αποφανθεί επί της από 5.4.89 προσφυγής κατά της πράξεως αυτής και γ] η παράλειψη του Υπουργού Εσωτερικών να αποφανθεί επί της κατά το άρθρ. 8 ν. 3200/55 ασκηθείσης από 18.5.89 προσφυγής κατά της πιο πάνω παραλείψεως του Νομάρχη. Τέλος, με την υπ' αριθ. 41616/28.7.89 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών απορρίφθηκε και ρητώς, η ρηθείσα από 18.5.89 προσφυγή της Ιεράς Μητροπόλεως, ως απαράδεκτη, γιατί στρεφόταν όχι κατά πράξεως αλλά κατά παραλείψεως του Νομάρχη Δράμας.

7. Επειδή, υπό τα ανωτέρω δεδομένα, μετά την άσκηση από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας ενώπιον του Νομάρχου προσφυγής κατά της υποκειμένης μόνο σε έλεγχο νομιμότητος (άρθρ. 151, 152, 153 και 216 παραγρ. 1 ΔΚΚ), εκτελεστής δε από την έκδοσή της, υπ' αριθ. 53/14.3.89 αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, η προς άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κατά της αποφάσεως αυτής προ θεσμία άρχισε την 5.5.89, ήτοι μετά την άπρακτη πάροδο τριάντα ημερών από την κατάθεση της προσφυγής αυτής στη Νομαρχία (5.4.89), εντός της οποίας προθεσμίας όφειλε να αποφανθεί ο Νομάρχης, δεδομένου ότι η από 18.5.89 προσφυγή νομιμότητος του άρθρ. 8 ν. 3200/55, που άσκησε εν συνεχεία η αιτούσα Ιερά Μητρόπολη ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών δεν μπορούσε να διακόψει, κατ' άρθρ. 46 παρ. 2 π.δ. 18/89, περαιτέρω την αρξαμένη 60νθήμερη προθεσμία για την άσκηση της αιτήσεως ακυρώσεως, εφόσον με την προσφυγή αυτή ενώπιον του Υπουργού προσεβλήθη εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως όχι πράξη, αλλά παράλειψη του Νομάρχου να προβεί σε ενέργεια, ήτοι να επιληφθεί και να αποφασίσει επί της πρώτης προσφυγής της αιτούσης, η οποία στρεφόταν κατά της υπ' αριθ. 56/89 αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά συνέπεια, η υπό κρίση αίτηση ακυρώσεως, κατατεθείσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας την 27.7.89, ήτοι μετά την πάροδο 60 ημερών από της 5.5.89 ημερομηνίας, κατά την οποία παρήλθε πλέον η 30νθήμερος προθεσμία, εντός της οποίας όφειλε, κατά τα προεκτεθέντα, να αποφασίσει επί της αρχικής προσφυγής ο Νομάρχης Δράμας, τυγχάνει εκπρόθεσμη, για το λόγο δε αυτό η υπό κρίση αίτηση ακυρώσεως είναι απορριπτέα, ως απαράδεκτη.

8. Επειδή εξάλλου, η υπό κρίση αίτηση ακυρώσεως, και αν ακόμη ήθελε θεωρηθεί ότι στρέφεται και κατά της εν τω μεταξύ εκδοθείσης, ήτοι μετά την κατάθεση της αιτήσεως ακυρώσεως, υπ' αριθ. 41616/28.7.89 ρητής, απορριπτικής της προσφυγής, αποφάσεως του Υπουργού Εσωτερικών, είναι απορριπτέα γιατί ο Υπουργός Εσωτερικών με νόμιμη εν προκειμένω αιτιολογία, απέρριψε την προσφυγή της Ιεράς Μητροπόλεως, ήτοι με την αιτιολογία ότι η σιωπηρή άρνηση του Νομάρχη Δράμας δεν μπορούσε να προσβληθή παραδεκτώς ενώπιόν του με προσφυγή.

Δ ι α  τ α ύ τ α

Απορρίπτει την υπό κρίση αίτηση. Διατάσσει την κατάπτωση του παραβόλου. Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου 1995

Ο Προεδρεύων Σύμβουλος Χ. Μακρίδης

Η Γραμματέας Κ. Τζεδάκη

και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 27ης Νοεμβρίου 1995.

Ο Πρόεδρος του ΣΤ Τμήματος Α. Μαρίνος

Ο Γραμματέας του ΣΤ Τμήματος Β. Μανωλόπουλος

για τον "ΒΑΛΣΑΜΩΝ" συνδέσεις επικοινωνία συχνές ερωτήσεις όροι χρήσης Copyright © - Web Site by WeC.O.M.