ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ ΝΕΑ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ν.Υ. ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
 
ή δοκιμάστε την προηγμένη αναζήτηση 

Αναλυτική Αναζήτηση
Χρησιμοποιήστε την αναλυτική αναζήτηση με φίλτρα για καλύτερα στοχευμένα αποτελέσματα
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΣτΕ 2007/1997
Αριθμός Απόφασης : 2007
'Ετος : 1997
Δικαστήριο : Συμβούλιο της Επικρατείας


Αριθμός 2007/1997

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ Ε'

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του την 16η Οκτωβρίου 1996, με την εξής σύνθεση : Μ. Δεκλερής, Αντιπρόεδρος, Πρόεδρος του Ε' Τμήματος, Σ. Ρίζος, Αγγ. Θεοφιλοπούλου, Σύμβουλοι, Μ. Καραμανώφ, Μ. Κωνσταντινίδου, Πάρεδροι. Γραμματέας η Γ. Σακελλαρίου, Γραμματέας του Ε' Τμήματος.

Δ ι α  να δικάσει την από 15 Φεβρουαρίου 1996 αίτηση :

τ ω ν : 1) Ο. Σ. των Α. εκ κάτω Παναγιάς Μ. Ασίας Καταγομένων ΤΟ ΑΡΓΕΝΝΟΝ, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Β. αριθμός 5, το οποίο παρέστη με τον δικηγόρο Ι. Χ. (Α.Μ. 2783), που τον διόρισε με πληρεξούσιο και 2) Ι. Α. Χ., κατοίκου Αθηνών, οδός Σπ. Τριανταφύλλου αριθμός 9, ο οποίος παρέστη αυτοπροσώπως ως δικηγόρος,

κ α τ ά  της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία παρέστη με τον δικηγόρο Β.Σ. (Α.Μ. 7620), που τον διόρισε με πληρεξούσιο.

Με την αίτηση αυτή οι αιτούντες ζητούν να ακυρωθούν: 1) η από 21-12-1995 Διακήρυξη της Ιεράς Συνόδου της Ε. της Ελλάδος, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" της 9ης Ιανουαρίου 1996 και της απόφασης της Ιεράς Συνόδου επί της οποίας αυτή ερείδεται, 2) η άνευ ημερομηνίας Διακήρυξη της Ε. της Ελλάδος που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα "ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ" της 13ης Ιανουαρίου 1996 και της απόφασης επί της οποίας αυτή ερείδεται, 3) η υπ' αριθμ. 14/3-1-1996 "Προκήρυξη Αξιοποιήσεως Εκκλησιαστικού Αγροδασοκτήματος Κοκκιναρά Πεντέλης" των "Οικονομικών Υπηρεσιών" της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και κάθε άλλη συναφής πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.

Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως της Εισηγητού, Παρέδρου Μ. Καραμανώφ.Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε τον δεύτερο των αιτούντων ως δικηγόρο και ως πληρεξούσιο του αιτούντος Σ., ο οποίος ανέπτυξε και προφορικά τους προβαλλόμενους λόγους ακυρώσεως και ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση και τον πληρεξούσιο της Ε. της Ελλάδος, ο οποίος ζήτησε την απόρριψή της.Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του δικαστηρίου,

Ε ί δ ε  τ α  σ χ ε τ ι κ ά  έ γ γ ρ α φ α  κ α ι  ε σ κ έ φ θ η  κ α τ ά  τ ο  ν ό μ ο

1. Επειδή διά της υπό κρίσιν αιτήσεως, διά την οποίαν κατεβλήθησαν τα νόμιμα τέλη και το παράβολον (υπ' αριθ. 3446082 - 3/1996 διπλότυπα Δ.Ο.Υ. Δικαστικών Εισπράξεων Αθηνών, υπ' αριθμ. 2596643, 7348468/96 ειδικά γραμμάτια παραβόλου), ζητείται η ακύ - ρωσις : α) της από 21.12.1995 διακηρύξεως αξιοποιήσεως εκκλησιαστικού αγροδασοκτήματος Κοκκιναρά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δημοσιευθείσης εν περιλήψει εις την εφημερίδα "Καθημερινή" την 9.1.1996 ως και της άνευ ημερομηνίας ομοίας διακηρύξεως δημοσιευθείσης εις την Εφημερίδα "Επενδυτής" την 13.1. 1996, β) της υπ' αριθ. 14/3.1.1996 "προκηρύξεως αξιοποιήσεως εκκλησιαστικού "αγροδασοκτήματος Κοκκιναρά" Πεντέλης, του Διευθυντού των Οικονομικών Υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και γ) καθ' ερμηνείαν αυτής της από 19.12.1995 αποφάσεως της Διοικούσης Επιτροπής της Οικονομικής Υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως προβή εις την "αξιοποίησιν" και "ανάδειξιν" του περί ου πρόκειται αγροδασοκτήματος.

2. Επειδή αι προσβαλλόμεναι πράξεις ηκυρώθησαν διά της υπ' αριθμ. 2006/1997 αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κατά συνέπειαν, η διά της υπό κρίσιν αιτήσεως ανοιγείσα δίκη απεστερήθη του αντικειμένου της και δέον να κηρυχθή κατηργημένη.

3. Επειδή καταργουμένης της δίκης λόγω ακυρώσεως διά της υπ' αριθμ. 2006/1997 αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας των προσβαλλομένων πράξεων, συντρέχει περίπτωσις επιβολής της δικαστικής δαπάνης των αιτούντων εις βάρος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεδομένου ότι η υπό κρίσιν αίτησις συνεσυζητήθη κατά την αυτήν ημέραν της συζητήσεως της αιτήσεως επί της οποίας εξεδόθη η ανωτέρω ακυρωτική απόφασις του ΣΕ (ΣΕ 1823/89 Ολ. κά).

Δ ι α  τ α ύ τ α

Κηρύσσει την δίκην κατηργημένην. Διατάσσει την απόδοσιν του παραβόλου. Επιβάλλει εις βάρος της Εκκλησίας της Ελλάδος την δικαστικήν δαπάνην των αιτούντων εκ δρχ. είκοσι οκτώ χιλιάδων (28.000). Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου 1996 και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 22ας Μαϊου 1997.

Ο Πρόεδρος του Ε' Τμήματος Μ. Δεκλερής

Η Γραμματέας του Ε' Τμήματος Γ. Σακελλαρίου

για τον "ΒΑΛΣΑΜΩΝ" συνδέσεις επικοινωνία συχνές ερωτήσεις όροι χρήσης Copyright © - Web Site by WeC.O.M.