ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ ΝΕΑ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ν.Υ. ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
 
ή δοκιμάστε την προηγμένη αναζήτηση 

Αναλυτική Αναζήτηση
Χρησιμοποιήστε την αναλυτική αναζήτηση με φίλτρα για καλύτερα στοχευμένα αποτελέσματα
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΣτΕ 433/1999
Αριθμός Απόφασης : 433
'Ετος : 1999
Δικαστήριο : Συμβούλιο της Επικρατείας


Αριθμός 433/1999

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ Γ'

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 με την εξής σύνθεση: Π.Ν. Φλώρος, Σύμβουλος της Επικρατείας, Προεδρεύων, σε αναπλήρωση του Προέδρου του Τμήματος και των αρχαιοτέρων του Συμβούλων, που είχαν κώλυμα, Γ. Παπαμεντελόπουλος, Α. Γκότσης, Σύμβουλοι, Γ. Ποταμιάς, Μ. Παπαδοπούλου, Πάρεδροι. Γραμματέας η Σ. Χάρου.

Γ ι α να δικάσει την από 2 Ιουνίου 1993 αίτηση:

τ ο υ  Ι.Κ.Ε. Ιερέως της Ενορίας Ταρσού Κορινθίας, ο οποίος παρέστη με τον δικηγόρο Δ. Πανταρώτα, που τον διόρισε με πληρεξούσιο,

κ α τ ά  της Ιεράς Μητροπόλεως Κορινθίας, η οποία δεν παρέστη.

Με την αίτηση αυτή ο αιτών Εφημέριος επιδιώκει να ακυρωθεί η υπ' αριθ. 723/9-4-1993 απόφαση του Μητροπολίτη Κορίνθου Π..

Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως του Εισηγητή, Παρέδρου Γ. Ποταμιά. Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε τον πληρεξούσιο του Εφημερίου, ο οποίος ανέπτυξε και προφορικά τους προβαλλόμενους λόγους ακυρώσεως και ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση. Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του δικαστηρίου κ α ι

Α φ ο ύ  μ ε λ έ τ η σ ε  τ α  σ χ ε τ ι κ ά  έ γ γ ρ α φ α

Σ κ έ φ θ η κ ε  κ α τ ά  τ ο  Ν ό μ ο

1. Επειδή, για την άσκηση της κρινομένης αιτήσεως έχουν καταβληθεί τα νόμιμα τέλη και το παράβολο (υπ' αρίθμ. 4293428-29/93 διπλότυπα εισπράξεως της ΔΟΥ δικαστικών εισπράξεων Αθηνών, υπ' αρίθμ. 1648808, 4315297/93 ειδικά έντυπα παραβόλου).

2. Επειδή, με την κρινόμενη αίτηση ζητείται η ακύρωση της υπ' αρίθμ. 723/9-4-1993 πράξεως του Μητροπολίτη Κορίνθου, με την οποία ο αιτών, εφημέριος της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ταρσού της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, παύθηκε από τα καθήκοντά του από 9-4-1993 διότι, α) κατεφρόνησε απόφαση του Πρωτοβαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου και β) εγκατέλειψε την θέση του.

3. Επειδή, νομίμως συζητείται η κρινόμενη αίτηση μολονότι δεν παρέστη η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου εφόσον από το αποδεικτικό που υπάρχει στο φάκελο προκύπτει ότι αντίγραφο της πράξεως του Προέδρου περί ορισμού εισηγητή και δικασίμου και της κρινομένης αιτήσεως της έχουν νομίμως κοινοποιηθεί.

4. Επειδή, στο άρθρο 33 του Κανονισμού υπ' αρίθμ. 2 της 28-4/20-7-1969 "Περί Ιερών Ναών, Ενοριών και Εφημερίων" (Β, 193) ορίζεται ότι, "Οι εφημέριοι των Ενοριακών Ναών, οι καταλαμβάνοντες οργανικάς εφημεριακάς θέσεις υπό την έννοιαν του παρόντος Κανονισμού, είναι τακτικοί, διοριζόμενοι υπό του οικείου Αρχιερέως...". Ενώ, στο άρθρο 46 του ίδιου Κανονισμού ορίζονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής: "Ο Εφημέριος παύεται από της θέσεως αύτου: α)... γ) Εάν άνευ αδείας εγκαταλίπη την θέσιν του υπέρ τον μήνα αδικαιολογήτως... στ) Εάν δεν συμμορφωθή προς νομίμως γενομένην απόσπασιν".

5. Επειδή, όπως ήδη έχει κριθεί (βλ. ΣΕ 4548/1995, 507/1983 κ.ά) διά των εφημερίων των ιερών ναών της κατ' Ανατολάς Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας ασκείται η κατά τους Ιερούς Κανόνες και τις Ιερές Παραδόσεις θεία λατρεία στην Εκκλησία αυτή υπό την εποπτεία και διοίκηση του επιχωρίου αρχιερέα και συνεπώς τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των εν λόγω εφημερίων έχουν, κατά το κύριο αυτών περιεχόμενο, θρησκευτικό προεχόντως χαρακτήρα, είναι δε κυρίως πνευματικοί και θρησκευτικοί λειτουργοί και δεν δύνανται να χαρακτηρισθούν διοικητικοί υπάλληλοι επί των οποίων και μόνον έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος (πρβλ. ΣΕ 4078/1979). Ως εκ τούτου σε περίπτωση απολύσεως εφημερίου εκ της θέσεώς του, απόλυση η οποία συνεπάγεται αυτοδικαίως και απομάκρυνσή του από τη θέση του Προέδρου του οικείου εκκλησιαστικού συμβουλίου, δεν έχει δικαίωμα προσφυγής κατά την μνημονευθείσα διάταξη του Συντάγματος, εφόσον δεν είναι διοικητικός υπάλληλος, αλλά δικαιώμα ασκήσεως αιτήσεως ακυρώσεως, η εκδίκαση της οποίας υπάγεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό στην αρμοδιότητα του Γ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κάτ' ακολουθία, εν προκειμένω το κρινόμενο ένδικο βοήθημα κατά της πράξεως του Μητροπολίτη Κορίνθου περί απολύσεως του αιτούντος εκ της εφημεριακής του θέσεως δεν έχει χαρακτήρα προσφυγής ουσίας αλλά αιτήσεως ακυρώσεως, για την εκδίκαση της οποίας αρμόδιο είναι το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρβλ. ΣΕ 4548/1995).

6. Επειδή στο άρθρο 20 του Συντάγματος ορίζεται ότι: "1. Καθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ' αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντά του, όπως νόμος ορίζει. 2. Το δικαίωμα της προηγουμένης ακρόασης του ενδιαφερομένου ισχύει και για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων του". Από την τελευταία αυτή διάταξη του Συντάγματος προκύπτει ότι η προηγουμένη ακρόαση του ενδιαφερομένου, σε βάρος του οποίου η Διοίκηση πρόκειται να λάβει ορισμένο μέτρο, επιβάλλεται ως ουσιώδης τύπος της διαδικασίας. Η μη τήρηση του τύπου αυτού συνεπάγεται την ακυρότητα της σχετικής διοικητικής πράξεως, ακόμα και στην περίπτωση που ο νόμος ο οποίος προβλέπει την λήψη του μέτρου δεν επιβάλλει την τήρηση του τύπου τούτου. Πρέπει όμως, το δυσμενές διοικητικό μέτρο να λαμβάνεται κατ' ενάσκηση διακριτικής εξουσίας από μέρους της Διοικήσεως και η επιβολή του να μη γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων αλλά να εξαρτάται από την συμπεριφορά ή την υπαιτιότητα του προσώπου σε βάρος του οποίου πρόκειται να επιβληθεί το μέτρο ή από ορισμένη κατάσταση στην οποία το πρόσωπο αυτό ευρίσκεται. Τέτοια είναι και η περίπτωση της παύσεως εφημερίου από της θέσεώς του διότι άνευ αδείας εγκαταλείπει την θέση του υπέρ τον μήνα αδικαιολογήτως ή δεν συμμορφώνεται προς νομίμως γενομένη απόσπαση κατά τη διαλαμβανόμενη στο προπαρατεθέν άρθρο 46 του Κανομισμού υπ' αρίθμ. 2/1969 "Περί Ιερών Ναών, Ενοριών και Εφημεριών", ως εκ του ότι η πράξη αυτή στηρίζεται σε υποκειμενική συμπεριφορά του απολυθέντος εφημερίου. Επιβάλλεται δηλαδή και στην περίπτωση αυτή η μέσα σε σύντομη προθεσμία κλήση του εφημερίου από τον Μητροπολίτη πρός παροχή εξηγήσεων, εφόσον η ακρόαση αυτή είναι δυνατόν να επιδράσει στην διαμόρφωση της κρίσεως του Μητροπολίτη, περί της αναγκαιότητας λήψεως του συγκεκριμένου μέτρου (πρβλ. ΣΕ 5357/96, 3161/94 κ.ά).

7. Επειδή, εν προκειμένω από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτουν τα εξής: Με την υπ' αρίθμ. 27/24-2-1992 απόφαση του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου επεβλήθη στον αιτούντα η πειθαρχική ποινή της μεταθέσεως από την Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγιονορίου, όπου ήταν εφημέριος, στην Ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ταρσών. Έφεση του αιτούντος κατά της αποφάσεως αυτής απερρίφθη με την υπ' αρίθμ. 16/7-10-1992 απόφαση του Πρωτοβαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου. Ασκηθείσης δε κατά της αποφάσεως αυτής αιτήσεως ακυρώσεως απερρίφθη με την υπ' αρίθμ. 3188/1996 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αφού διαπιστώθηκε ότι ο αιτών από 9-3-1993 μέχρι και την 7-4-1993 δεν μετέβη στην Ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ταρσών προκειμένου να αναλάβει τα εφημεριακά του καθήκοντα ο Μητροπολίτης Κορίνθου εξέδωσε την υπ' αρίθμ. 723/9-4-1993 πράξη του, ήδη προσβαλλόμενη, με την οποία απολύει τον αιτούντα από τα εφημεριακά του καθήκοντα από 9-4-1993 "επί α) Καταφρονήσει Αποφάσεως του Πρωτοβαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου και β) επί εγκαταλείψει θέσεως". Από κανένα στοιχείο του φακέλου όμως δεν προκύπτει ότι ο αιτών εκλήθη προηγουμένως από τον Μητροπολίτη προς παροχή εξηγήσεων για το γεγονός της μη αναλήψεως των εφημεριακών του καθηκόντων στην Ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ταρσών κατά το χρονικό διάστημα από 9-3-1993 μέχρι και 7-4-1993 ούτε άλλωστε η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου ισχυρίζεται κάτι τέτοιο με τις απόψεις της προς το Δικαστήριο. Συνεπώς, η προσβαλλόμενη πράξη εκδόθηκε κατά παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας (άρθρο 20 παρ. 2 του Συντάγματος) και είναι για τον λόγο αυτό ακυρωτέα κατά το μέρος αυτό, όπως βάσιμα προβάλλεται με την κρινόμενη αίτηση, η οποία και πρέπει για τον λόγο αυτό να γίνει δεκτή, παρελκούσης ως αλυσιτελούς της εξετάσεως του άλλου λόγου ακυρώσεως περί μη νομίμου και επαρκούς αιτιολογίας.

Δ ι α  τ α ύ τ α

Δέχεται την υπό κρίση αίτηση. Ακυρώνει την υπ' αρίθμ. 723/9-4-1993 πράξη του Μητροπολίτη Κορίνθου. Διατάσσει την απόδοση του κατατεθέντος παραβόλου, και Επιβάλλει στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου την δικαστική δαπάνη του αιτούντος εκ δραχμών είκοσι οκτώ χιλιάδων (14.000+14.000). Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1998

Ο Προεδρεύων Σύμβουλος Π.Ν. Φλώρος

Η Γραμματέας Σ. Χάρου

και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στις 4 Φεβρουαρίου 1999.

Ο Πρόεδρος του Γ' Τμήματος Γ. Δεληγιάννης Ο Γραμματέας του Γ' Τμήματος Α. Γαϊτάνης

για τον "ΒΑΛΣΑΜΩΝ" συνδέσεις επικοινωνία συχνές ερωτήσεις όροι χρήσης Copyright © - Web Site by WeC.O.M.